Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Xana Bovée

Gepubliceerd op

August 16, 2018

Tags

Wat ligt er dagelijks op het bord van de startende PR-newbie? Een goede en vooral terechte vraag. Als student doorploeter je heel wat cursussen en leer je ‘de kneepjes van het vak’ om een zogenaamde ‘PR-pro’ te worden. In realiteit ben je een jonge starter die zich continu afvraagt hoe je in godsnaam op die PR-golf kan surfen. Neen, in PR zijn geen twee dagen dezelfde. Omdat de eerste werkweek nogal overweldigend kan zijn, geef ik je graag een eerste inzicht in de wereld van PR als jonge starter. Vanzelfsprekend gaat elk agency anders te werk en heeft ieder zijn eigen bedrijfscultuur, maar gelukkig zijn er nog ook zekerheden in het leven, en wel deze:


C’est qui à l’appareil?

Als starter hang je waarschijnlijk het merendeel van je tijd aan de telefoon. Nee, dan heb ik het niet over de plaatselijke receptionist uithangen. Wél zal je ontelbaar veel telefoontjes plegen naar journalisten, klanten of andere bureaus waar jouw agency nauw mee samenwerkt. Sorry voor de bubbels die ik hier ga doorprikken: zij die doodsangsten uitstaan wanneer ze een telefoon in de hand hebben, die moeten zich daar even grandioos bij neerleggen. Als PR-newbie zal je dagelijks journalisten en influencers moeten overtuigen dat het nieuws dat jij brengt relevant en belangrijk is. Daarom mijn ultieme tip: wees enthousiast, vrolijk en altijd beleefd! Zal je het deksel op de neus krijgen? Waarschijnlijk. En vaak. Maar leer ervan!

Teamwork makes the…

Als starter kan je gelukkig beroep doen op de ervaring en expertise van collega’s die zich al een ervaren rot in het vak mogen noemen. Een newbie is daarom ook iemand die goed in teamverband fungeert. Iemand die collegiaal ingesteld is en naast zijn eigen werk ook nog graag anderen helpt, zal met open armen ontvangen worden in het team! Zeg nu zelf, wat is er leuker dan samen een dansje doen om een artikel in de krant, waar jullie met z’n allen hard aan hebben gewerkt?!

Aha-erlebnis

Het heerlijke aan PR-starter te zijn, is dat alle puzzelstukjes in elkaar lijken te vallen: je krijgt de kans om alles wat je in je theorieboeken hebt geleerd, nu ook in de praktijk toe te passen. Je hebt geleerd uit welke media ons medialandschap bestaat en je ontdekt dat dat eigenlijk nog maar een fractie is. De proffen maakten je wijs dat PR & journalistiek nauw verbonden zijn, en nu ondervind je zelf aan den lijve waarom dat zo is. Dat het een totaal andere stiel is waarmee je nauw zal samenwerken, legt Sarah Vercauteren trouwens haarfijn uit in haar Geen Commentaar (aanrader!).

Die lessen Frans, Engels, Duits en Spaans blijken uiteindelijk ook niet voor niets, want in PR ben je nu eenmaal een polyglot. Die events, influencer-samenwerkingen en dagelijkse mediamonitoring neem je er maar wat graag bij want jij bent iemand die van alle markten thuis is. Kortom, als newbie krijg je zoveel verschillende zaken voorgeschoteld waardoor je op korte tijd een waaier aan skills aan je LinkedIn-profiel mag toevoegen.

Vallen en opstaan

Of het nu gaat om een brainstormsessie met het team of een klantenmeeting… het is belangrijk dat je van je laat horen. Een stiel leren kan je enkel met vallen en opstaan. Fouten maken, hoort bij het leerproces. Roep dus gerust de gekste ideeën tijdens een brainstormsessie, maar toon vooral dat je begaan bent met het merk waar je aan meewerkt. Maak je toch een foutje? Own it en zet het recht, laat van je horen en bewijs dat je eruit hebt geleerd. Wedden dat je er beter uit komt?

Tijd voor cava is het wanneer je super trots het kantoor rondholt met een artikel in de krant of een “good job” van de EMEA Communications Officer krijgt. Dan zet je die pluim op je hoed en sla je de deur achter je toe. Laat morgen maar komen, wat er ook op je bord moge liggen!

Neem contact op