Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Denis Dalmans

Gepubliceerd op

May 3, 2022

Tags

communication, PR, Team LEWIS

Sinds onze kinderjaren zetten films en animaties van Disney onze wereld op zijn kop. Een hele generatie bracht onvergetelijke dagen door voor de televisie of in Disneyland (in Parijs of ergens anders) met mythische attracties zoals Peter Pan, Dumbo of Space Mountain. Het Disney-universum heeft ons zien opgroeien en heeft onze jonge jaren beïnvloed. We kregen levenslessen mee, waar we regelmatig aan terugdenken naarmate we ouder worden.


Toegegeven, niemand vertelt verhalen beter dan Disney: in 2020 werd Disney voor het zeventiende jaar op rij verkozen tot ‘s werelds meest bewonderde entertainmentbedrijf. In PR is storytelling de basis van ons beroep. We kunnen leren van Walt Disney’s genialiteit en verteltalent. Daarom geven we graag 5 lessen waar pr-adviseurs mee aan de slag kunnen:

  1. Laat je publiek dromen vanaf de eerste seconde

Zodra je door de poorten van Disneyland stapt, begint de droom al: de hoofdstraat neemt je terug mee naar de jaren ‘50 met kleurrijke winkels, en jazzy en speelse muziek brengt ons al huppelend naar het kasteel van Doornroosje. Met grote ogen en een open mond kijken we rond, en denken we al aan de eerste attractie die ons zal doen trillen. Onderweg zullen we waarschijnlijk afgeleid worden door Mickey of Minnie zelf. Kortom, de droom begint zodra je een voet in het park zet.

Een sterke start is enorm belangrijk. Net zoals Walt Disney zijn themapark ontwerpt, is het in public relations cruciaal om met je belangrijkste argument te beginnen, of het nu via een interview of een persbericht is. Als je je publiek niet direct meeneemt, heeft dat een impact op de hele ervaring. De eerste indruk van Disneyland heeft precies dezelfde betekenis als de eerste zin van je communicatie: je eerste argument zet de toon voor de rest van je betoog.

  2. Timing is de sleutel tot succes

Je kunt de meest interessante informatie van de wereld hebben om te delen, als je timing slecht is, zal het onopgemerkt blijven. Assepoester heeft dit goed begrepen. Het bekende sprookje leert ons dat de juiste timing de sleutel tot succes is. Door haar entree in de balzaal en haar vlucht om middernacht, weet Assepoester telkens de aandacht van de prins te trekken.

Wanneer je een mededeling doet, moet je ervoor zorgen dat andere informatie de show niet steelt, en dat jouw boodschap zo duidelijk mogelijk overkomt. De kers op de taart is om het nieuws te gebruiken om aan newsjacking te doen. Zo’n impactvolle actie zal een verschil maken in het hoofd van klanten.

  3. Wees transparant

We horen onze ouders ons nog zo waarschuwen dat onze neus zo lang zou worden als die van Pinokkio als we liegen. Zijn leugens brengen hem in situaties die steeds moeilijker op te lossen zijn, totdat hij het tegen een walvis moet opnemen om Geppetto, zijn vader, te redden. Uit angst durfden we enkel nog maar de waarheid te spreken, om niet hetzelfde lot te ondergaan als de kleine houten jongen.

Wees geen Pinokkio: blijf transparant met je klanten en lieg hen niet voor. Een actie kan anders verlopen zijn dan gepland, een persbericht kan minder aandacht hebben getrokken dan verwacht. Public relations is geen exacte wetenschap. Maar wees openhartig, en bied je klanten oplossingen aan om een eventuele teleurstelling om te zetten in iets constructief. Je klant zal transparante feedback waarderen die gericht is op een alternatieve oplossing, in plaats van een dubbelzinnige uitleg.

  4. De kracht van een team 

Jarenlang was The Lion King de populairste tekenfilm in het Disney-universum. De film is gebaseerd op Shakespeare’s boek Hamlet en volgt de avonturen van Simba vanaf zijn kindertijd tot aan zijn troonsbestijging als koning van het dierenrijk. Het resultaat zou waarschijnlijk anders zijn geweest als de jonge leeuw koppig had geprobeerd zijn positie te heroveren zonder de hulp van zijn metgezellen Timon, Pumba, Nala of Rafiki.

Bij TEAM LEWIS in het bijzonder hebben we het geluk omringd te zijn door fantastische en slimme collega’s. Je kunt altijd om hulp vragen of een idee bespreken. In het belang van jouw klant, bouw je voort op de sterke punten van je team waardoor de dienstverlening er alleen maar beter op wordt. Het gaat er niet om wie het doelpunt maakt, het gaat erom de wedstrijd te winnen. Teamgeest is de sleutel tot het bereiken van de top… of zelfs de troon, in het geval van Simba.

  5. Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn 

De meest beroemde beer in de geschiedenis van de cinema leeft volgens dit motto. Baloe is in de eerste plaats een sympathiek personage en een grote vriend van Mowgli, die hem te hulp schiet wanneer hij in gevaar is. Maar Baloe leert ons ook te genieten van het leven en dat je pas écht goed bent in een vak als wanneer je het ook leuk vindt. De dansscène met koning Lowie is in dit opzicht een cultscène: de twee hoofdrolspelers hebben veel plezier met samen te dansen en draaien, terwijl ze het publiek aan het lachen maken.

In PR is het essentieel om deze passie te voelen. In onze sector draait alles om menselijke relaties, zowel met je klanten als met journalisten. Als je geen passie legt in jouw contacten met journalisten of als je jouw ideeën niet met enthousiasme deelt met je klanten, is de kans groot dat je verhaal niet zal eindigen zoals Baloe die zingt met Bagheera.

Tot slot heb je gemerkt dat Walt Disney een volwassene was die nooit stopte met dromen. De verhalen die hij vertelde, bijna een eeuw geleden, blijven ons verbazen. Dat is de ambitie van elke PR-professional: dat onze communicatiecampagnes blijven hangen en ons publiek raken.

 

Neem contact op