Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Delphine De Pauw

Gepubliceerd op

December 17, 2019

Tags

PR

Ho Ho Ho! De kantoorkerstboom is opgetuigd en de feestdagen staan voor de deur. Afhankelijk van de aard van jouw klantenportfolio, zal de komende periode misschien iets rustiger zijn. Tijd die je kan aanwenden om taken van je To Do-lijst te schrappen of om zaken te doen waar je anders nooit toe komt.


Kuis jouw perslijsten uit en actualiseer ze waar nodig.

Bij LEWIS werken we met één centrale database waar we telkens een nieuwe perslijst uit trekken voor elke communicatie-actie. Deze database wordt doorheen het jaar nauwgezet bijgehouden maar toch durven er hier en daar vertrekken of transfers van journalisten wel eens door de mazen van het net te glippen. Neem eens uitgebreid de tijd om door al jouw perscontacten te gaan en eventueel ook om op zoek te gaan naar (nieuwe) media die potentieel interessant zijn voor jouw klanten.Business AM is recentelijk gereband en lanceerde een nieuwe Franstalige en Nederlandstalige versie van hun website. Staan zij al op jouw perslijst? Persoonlijk volg ik graag de blog van Mediaspecs om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van het Belgische medialandschap.

Organiseer een deep dive in de content van de influencers die relevant zijn voor jouw klanten.

Naar analogie van de perslijsten, beschikken we bij LEWIS ook over lijsten met influencers die relevant zijn voor onze klanten. De influencerwereld verandert wellicht nog sneller dan die van de journalisten. Neem dus zeker eens de tijd om door de lijst te gaan en te kijken of de content van de desbetreffende influencers nog steeds aansluit bij de boodschap van jouw klanten. Is iedereen nog actief en op welke manier? Zijn er misschien nieuwe, opkomende influencers die interessant zijn en die je aan jouw klanten kan voorstellen met oog op het komende jaar?

Doe een update van de events & top topical lijst.

Zowat elk PR-plan bevat events en top topicals waar klanten op kunnen inspelen. Het gebeurt echter nog te vaak dat er ad hoc gezocht wordt naar relevante input. Bespaar jezelf tijd, kopieer de lijst van vorig jaar en bekijk welke events er opnieuw georganiseerd zullen worden in 2020. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar nieuwe events. Doe hetzelfde voor top topicals. Hiervoor raad ik je aan om te kijken naar het succes van de top topicals in het afgelopen jaar. Neem bijvoorbeeld Black Friday, menig bedrijven hebben hierover gecommuniceerd maar dit jaar was er een merkbaar sentimentverschil tegenover dit initiatief dat al sinds enkele jaren uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Iets om bij stil te staan voor volgend jaar. Events & top topicals zou ik overigens per industrietak bekijken en niet per klant. Verdeel de industrieën eventueel onder een aantal collega’s om een efficiëntieslag te doen?

Organiseer interne evaluaties voor jouw klanten.

De eindejaarsperiode is de ideale periode om aan introspectie te doen. Het einde van het jaar valt echter niet altijd overeen met het einde van het PR/Financieel jaar van onze klanten. Er zullen ongetwijfeld een aantal officiële evaluatiemeetings op de planning staan in December maar nu dat je de tijd hebt, is het een uitgelezen moment om eens samen te zitten met jouw team om grondig te kijken naar jullie werk van de afgelopen maanden. Welke acties zijn goed verlopen? Welke acties waren niet succesvol en waarom? Wat kunnen jullie hier uit leren? Wat willen jullie anders doen in 2020? In onze job beschikken we zelden over voldoende tijd om te reflecteren, geniet van de rustige periode om alles op een rijtje te zetten voor jezelf, jouw team en jouw klanten.

Plan een creatieve brainstorm in.

De samenwerkingen met onze klanten worden vastgelegd in contracten en scope of work. Dit zorgt voor duidelijke afspraken maar dit heeft ook als gevolg dat er weinig ruimte is om na te denken over de grote, creatieve ideeën. Ideeën die niet per se in de briefing staan maar waar de klant wel eens baat bij zouden kunnen hebben. Plan daarom eens een creatieve brainstorm in voor klanten waarvan je weet dat ze er voor open zouden kunnen staan. Probeer te zoeken naar grote, overkoepelende ideeën en trek je voor één keer niets aan van het budget. Beschouw het als een Kerst-/Nieuwjsaarscadeau naar jouw klant.

Neem contact op