Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

LEWIS Communications

Gepubliceerd op

January 20, 2020

Tags

influencer marketing, Trends 2020

Het moge duidelijk zijn: influencer marketing is here to stay. Toch is het een tak die nog altijd in ontwikkeling is. Ook voor het komend jaar kunnen we weer een aantal nieuwe trends verwachten.


1. Langdurige samenwerkingen

Hoewel het lijkt alsof iedereen tegenwoordig influencer is, kan er ook niet eeuwig in die vijver gevist worden. Bovendien wil je als merk niet samenwerken met een influencer die onlangs de concurrent aanprees. Daarom doen merken er goed aan om een influencer voor een langere termijn te binden, zodat hij of zij een echte ambassadeur wordt. Tot voor kort waren het vooral BV’s die zich als ambassadeur aan een merk verbonden (denk aan Koen Wauters voor de Rode Neuzen Dag), maar we zien dat ook steeds meer influencers aan de slag gaan als ambassadeur.

 Bij een langdurige samenwerking met een influencer kunnen er niet alleen betere afspraken worden gemaakt, het levert ook een betere verbinding met trouwe fans op. Daarnaast is er meer tijd en ruimte om een echt verhaal te vertellen. Daarover meer in punt 4 van dit lijstje.

 2. Instagram vs TikTok

Instagram is nog steeds het favoriete platform voor influencer marketing. Zowel vaste posts als stories worden veel gebruikt. Toch is er een belangrijke concurrent voor Instagram: TikTok. De app bestaat nog geen 3 jaar maar heeft nu wereldwijd al meer dan 1 miljard downloads. Opvallend is de doelgroep van TikTok: de app is vooral populair bij Generatie Z: jongeren onder 25 jaar.

 De populariteit van de app is Facebook natuurlijk niet ontgaan en net zoals met Snapchat stories (waar Instagram een succesvolle kopie van maakte met Instagram stories) wordt Instagram uitgebreid met functies die wel erg op TikTok lijken. Met ‘Reels’ kunnen gebruikers filmpjes van 15 seconden maken op muziek en deze vervolgens delen via Instagram stories. Voorlopig is Reels alleen beschikbaar in Brazilië, de toekomst moet uitwijzen of TikTok in 2020 verder blijft groeien of dat Instagram alsnog het grootste platform voor influencer marketing blijft.

 3. Van mega naar micro naar nano

Toen merken voor het eerst gebruik gingen maken van influencer marketing, lag de nadruk op influencers of beroemdheden met veel volgers. Terwijl mega-influencers over het algemeen 100K + volgelingen hebben en goed bekend zijn in hun industrieën, zijn ze niet zo invloedrijk als ze eruitzien. Vaak bestaat hun leger volgers uit een groot aantal bots of nepvolgers en is hun engagement niet zo hoog. Merken maken daarom steeds meer gebruik van micro-influencers, maar zullen zich in 2020 ook richten op het gebruik van nano-influencers.

 Wat is het verschil? Er is geen duidelijke definitie van wat een influencer micro of nano maakt, maar over het algemeen hebben micro-influencers 10K-50K volgers en zijn ze budgetvriendelijker dan mega-influencers. Nano-influencers hebben 1K-9K volgers met een bijna 100% authentieke (en vaak meer geëngageerde) following. Zij stemmen soms ook in met gratis marketing.

 Natuurlijk is de inzet van een influencer altijd afhankelijk van doelstellingen, budget en doelgroep. Slotsom: de beste prijs-kwaliteitverhouding vind je straks bij de nano-influencer.

  4. Gebruik van storytelling

Storytelling, de oudste vorm van communicatie die we hebben, is iets waar het succes van invloedrijke marketingcampagnes de komende tien jaar steeds meer op zal blijven rekenen. Consumenten willen niet meer alleen de influencer met het product in handen zien, ze willen de ‘why’ weten. Wat is de waarde die de influencer heeft gekregen bij het gebruik van dit product of deze dienst? En vooral: hoe kan de consument door de ogen van de influencer de waarde zien die het product aan zijn leven zal toevoegen?

Instagram stories is hier de perfecte tool voor. Waar Youtube-filmpjes te lang duren zijn stories vaak perfecte ‘snackable’ content voor tussendoor. Door niet enkel een product te tonen maar een verhaal op te bouwen in meerdere stories levert de influencer niet alleen interessantere content, het zorgt ook voor een grotere binding met de kijker.

 Deze trend kunnen we verbinden met die over langdurige samenwerkingen. Door op langere termijn met een influencer in zee te gaan, kan een groter overkoepelend verhaal worden verteld. Daarnaast sluit het aan bij het besluit van Instagram om de weergave van het aantal likes te verbergen. Merken en influencers zien hierdoor het belang van echte, organische betrokkenheid, waarvoor goede content met inhoud nodig is.

 5. Authenticiteit en transparantie voorop

Dit zal geen verrassing zijn met de stijgende trend van consumenten die de laatste tien jaar eerlijkheid en authenticiteit van merken eisen. Hetzelfde wordt nu van influencers verwacht. Inmiddels is de consument niet meer blind voor gesponsorde posts, zelfs zonder vermelding van een samenwerking kan de consument vaak reclame van persoonlijke content onderscheiden. Ook is het algemeen bekend dat volgers te koop zijn.

 Het is daarom belangrijk dat merken duidelijke afspraken maken met de influencers waarmee ze samenwerken. Er zijn in België nog geen officiële regels waar op teruggevallen kan worden, maar een merk doet er goed aan om de influencer altijd te laten vermelden dat het om een samenwerking gaat. Dit kan door middel van de hashtag #ad, maar het werkt nog beter wanneer de samenwerking onderdeel is van het verhaal dat de influencer vertelt. Hoe beter het merk aansluit bij de influencer, hoe natuurlijker de samenwerking overkomt en hoe minder kritiek dit zal opleveren van de volgers van de influencer.

Neem contact op