Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Delphine De Pauw

Gepubliceerd op

June 9, 2021

Tags

communicatie, PR, Team LEWIS

Op het moment dat ik dit schrijf, leven we al meer dan één jaar met COVID-19. We hoeven niemand uit te leggen wat de impact van de pandemie is op onze samenleving, op ons gezinsleven, op bedrijven, op onze kinderen, op ons als persoon, op ons leven en onze dromen.


Maar de pandemie heeft ons als communicatieprofessionals ook getriggerd. Zo waren we benieuwd hoe de nieuwsselectie beïnvloed zou worden door COVID-19. Nieuwsselectie is iets wat ons dagelijks bezighoudt. Waarom worden bepaalde zaken niet opgepikt en waarom zien we soms artikels opduiken die, naar onze bescheiden mening, amper nieuwswaarde bevatten?

Alles door mekaar geschud

Door dit dagelijks af te wegen, zijn wij ook beter in staat om klanten te adviseren. Ik was dan ook niet verrast toen ik de resultaten van de analyse van de Universiteit Antwerpen las waarin ze de berichtgeving van de journaals van VTM en Eén in 2020 onder de loep namen. De wetenschappers stelden vast dat “de coronacrisis alle normale verhoudingen in het nieuws door elkaar schudde”. Zonder verder in te gaan op de resultaten van de analyse, die overigens alleen maar spreekt over de Vlaamse tv-journaals, durven we wel te stellen dat de conclusie doorgetrokken kan worden naar de rest van de Belgische media.

Concreet betekende dit dat er het afgelopen jaar nog minder ruimte was om de boodschappen van onze klanten weggezet te krijgen in de Belgische pers. Als we terugkijken op het afgelopen jaar, ben ik fier op wat we met ons team bereikt hebben. We zijn erin geslaagd om persaandacht te blijven genereren voor onze klanten en dit op een regelmatige basis en met kwalitatieve resultaten.

We hebben elk onderdeel van onze dienstverlening met betrekking tot mediarelaties onder de loep genomen en onze eigen ‘coronamaatregelen’ getroffen:

  • We zijn nog strenger gaan toekijken op het nieuws dat gecommuniceerd moest worden. Bij elke twijfel zijn we in gesprek gegaan met onze klanten en gingen we op zoek naar andere invalshoeken om de nieuwswaarde te verhogen. 
  • Elk nieuwsbericht werd afgetoetst aan de COVID-19-context die soms van dag tot dag kon veranderen. Scherp zijn is de boodschap. 
  • We hebben ingezet op nog sterkere copy. Geen ellenlange persberichten maar relevante nieuwsberichten die bruikbaar zijn voor journalisten. 
  • We hebben ons team versterkt met consultants die native Franstalig en Nederlandstalig zijn. Zo bereiken we de journalisten aan beide kanten van de taalgrens nog beter en hebben we een sterk nationaal netwerk om op terug te vallen. 
  • We hebben nog meer ingezet op newsjacking. Snelheid, een grondige kennis van onze klanten/de pers en goede voorbereidingen hebben ons hier ongetwijfeld bij geholpen.

 Gewapend voor de toekomst

Het staat vast dat de situatie niet snel zal veranderen en dat we onszelf zullen moeten blijven verbeteren. Men zou kunnen zeggen dat de natuurlijke nieuwsselectie zich op die manier verderzet en dat kwalitatieve diensten primeren met het oog op resultaten. Wij hebben er vertrouwen in dat we bij LEWIS goed gewapend zijn om de toekomst op een succesvolle manier tegemoet te gaan en ik ben heel het team dankbaar voor hun niet-aflatende inzet in deze toch vreemde periode.

Heb je vragen over je persaanpak of heb je ondersteuning nodig in het opstellen en uitrollen van je communicatiestrategie? Aarzel dan niet om mij vrijblijvend te contacteren via [email protected]  Happy to help!

 

Neem contact op