Skip to main content
LEWIS

Door

Lynn van de Velde

Gepubliceerd op

March 4, 2020

Tags

networking, PR, public relations

Al lachend noemen we elkaar wel eens stalkers, mijn collega’s en ik, wanneer we voor de zoveelste keer een Twitterprofiel scannen, informatie inwinnen op LinkedIn of door de artikels van journalisten scrollen. Maar toch levert het ons ook een stapel informatie op, die van onschatbare waarde is binnen PR. Waarom? Het stelt ons in staat om professionele relaties op te bouwen en een sterk netwerk uit te bouwen. En dat netwerk heeft alleen maar voordelen in onze sector.


Het netwerk dat we bij LEWIS uitbouwen, is één van onze USP’s. De relatie die we met journalisten opbouwen, onderscheidt ons van een interne communicatiedienst bij een bedrijf of pakweg een ander communicatiebureau. Het stelt communicatieprofessionals in staat om gericht te communiceren in de juiste richting, met de juiste contacten.

Netwerken kent geen kantooruren

Sinds ik bij LEWIS werk, staan m’n netwerkvoelsprieten constant op scherp. Je weet nooit met wie je aan de praat raakt, en of jullie mogelijk in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen. Een goed netwerk verspreidt zich in ’t lang en in ’t breed, over professionele en meer persoonlijkere relaties heen. Soms gaat het heel snel, en met andere contacten heb je een zaadje geplant dat later pas zal openbloeien. Maar één ding is zeker: een goed netwerk kent altijd z’n voordelen.  

Waar kan je netwerken? Letterlijk overal, als je maar mensen durft aan te spreken. Op de trein, een avondje uit met vrienden, een werk gerelateerd event. Je weet nooit wie je tegenkomt. Daarom is een goede voorbereiding alles.

Stalken of grondige research?

Voor je aan het netwerken gaat, start je best bij jezelf. Wat heb je te vertellen en vooral: hoe kan je mensen zo snel mogelijk overtuigen van wat jij te bieden hebt? Vaak pochen mensen met hun jaren ervaring, en dat spreekt dan voor zich. Maar wat als je nog maar net in de sector actief bent? Denk na over een krachtige elevator pitch, hoe je jezelf in enkele tientallen seconden kunt voorstellen met de grootst mogelijke impact. Wat zijn je passies binnen je job, wat doe je buiten je job, heb je al voor gelijkaardige klanten gewerkt of binnen de sector waarin je gesprekspartner actief is?

Weet je wat je wil zeggen en heb je je visitekaartje al bij de hand? Prima, dan ben je klaar om te netwerken op locatie. Is dat bijvoorbeeld op een event, dan kan je nagaan wie er aanwezig is. Ook daar kun je voorbereidingen treffen in verband met de aanwezigen. Sommigen noemen het stalken, anderen zien het als grondige research, maar één ding staat vast: wanneer je informatie opzoekt over potentiële gesprekspartners, is er online heel wat te vinden via LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. Die informatie kan later van pas komen wanneer je een gesprek wil starten of gaande houden.

Professionele groei

Als laatste kan je netwerk ook jouw professionele groei boosten. Dat kan ik staven met een persoonlijke ervaring die de kracht van het netwerk goed weergeeft. Het is dankzij mijn netwerk dat ik bij LEWIS terechtgekomen ben. Nadat Delphine, onze Head of Brussels me via-via contacteerde, ging het heel snel: kennismakingsgesprek, sollicitatie en nu zijn we ongeveer een jaar verder.

Nog altijd ben ik erg blij met het netwerk dat ik de afgelopen jaren opgebouwd heb, en ik kijk uit naar de mensen die ik in 2020 nog mag ontmoeten.

Neem contact op