Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Sara Thys

Gepubliceerd op

December 13, 2016

Tags

Ik flirt elke dag, de hele dag, want het hoort bij mijn job. Dat kan tellen als binnenkomer niet? Ik zie nu al de rare blikken mijn richting uitkomen, en misschien daal ik zelfs wel een beetje in jullie achting. En wat denkt mijn partner hiervan? Die vindt het helemaal oké, meer nog, ook hij flirt de hele dag door, want ook hij heeft een communicatieve baan.


Uiteraard gaat het hier niet om het zinnenprikkelende spel van aantrekken en afstoten met een seksuele ondertoon, maar wel om zakelijk flirten: een professionele manier van communiceren om mits een goede connectie zaken vlotter rond te krijgen, samenwerken aangenamer te maken of gewoon elkaar beter te verstaan.

Zakelijk flirten

Dat wil niet zeggen dat je om de waarheid heen moet draaien, staalhard moet liegen of berekend moet slijmen, maar wel dat je op een positieve manier communiceert en dat je bewust een inspanning doet om een constructief gesprek aan te gaan. Door oprecht aandacht te hebben voor je gesprekspartner, creëer je meer wederzijds begrip en kom je makkelijker tot het gewenste eindresultaat.

Maar wat maakt nu dat we via zakelijk flirten makkelijker zaken gedaan krijgen? Dat heeft alles te maken met vertrouwen. Hoe je het draait of keert, we vertrouwen alleen mensen die we leuk vinden. Denk maar eens aan iemand die je totaal niet vertrouwt, je zal snel zien wat ik bedoel. Ervoor zorgen dat mensen je leuk vinden staat dus ook bij zakelijk flirten centraal, alleen is de manier waarop wel net anders dan bij het gewone flirten.

Flirten is iets van alle tijden, zakelijk flirten daarentegen wordt steeds minder taboe en dat komt door het groeiend verlangen naar zingeving in ons werk. Om dat gevoel te kunnen bereiken moeten we ruimte kunnen maken voor wezenlijke verbindingen, voor waardevolle relaties. Als we die ruimte niet krijgen of opeisen, volgt al snel een gevoel van onbehagen.

Maar wat als je helemaal niet goed bent in het leggen van connecties? Wat als je helemaal niet ontspannen bent als je contact moet maken met anderen? Is professioneel geluk dan niet voor je weggelegd? Niets is minder waar! Want het goede aan het hele verhaal is dat iedereen zakelijk kan flirten!

Met behulp van volgende tips geraak je al een heel eind op weg.

1. Wees oprecht geïnteresseerd

Of we iemand leuk vinden bepalen we aan de hand van 3 peilers: warmte, aanwezigheid en openheid. Wil je echt indruk maken op je gesprekspartner? Toon dan vanaf de eerste minuut warmte door oprechte interesse aan de dag te brengen. Dat is meteen ook de moeilijkste peiler want ons instinct spot namelijk in een milliseconde iemand die niet oprecht is. Ga dus steeds op zoek naar een gezamenlijk interessegebied, dat helpt.

2. Focus

Eens je iets gevonden hebt om over te praten merk je al gauw dat je bent afgeleid. Je gsm rinkelt, er wordt een hapje en drankje aangeboden, je ziet in je ooghoek een oude bekende, … Dat is valkuil nummer twee. Geef je gesprekspartner steeds het gevoel dat enkel hij/ zij op dat moment belangrijk voor je is en daarom je volle aandacht krijgt. Wees aanwezig in het hier en nu.

3. Stel je open op

En als laatste aandachtspunt: wees open. Moet je daarom je hele leven op tafel gooien? Neen, zeker niet. Maar je moet je wel openstellen om te communiceren, om dingen te delen. Enkel door je kaarten een beetje op tafel te gooien, kan je een echte connectie maken.

Eens je de tips onder de knie hebt, is het misschien wel de bedenking waard om zakelijk flirten als vaardigheid toe te voegen aan je cv. Waarom? Zakelijk flirten is niet rationeel, het is emotioneel. En waar jaren aan een stuk verteld werd dat de zakenwereld aan de voeten ligt van de harde rationele tantes en nonkels ben ik ervan overtuigd dat vandaag meer en meer de toekomst is aan de emotionelere karakters (zonder dat dat dan weer onmiddellijk het stereotiepe beeld van die huilende collega moet oproepen, maar dat is een heel ander verhaal om een volgende keer te ontkrachten).

Zakelijk flirten laat mij toe om als communicatieprofessional mensen en bedrijven te helpen die ik wil helpen omdat we een klik hebben met elkaar, omdat we het spel hebben gespeeld en daardoor een echte connectie hebben opgebouwd. Het laat me toe wie ik ben in te zetten om mijn werk goed te doen en geeft zo de nodige zin aan mijn baan. Dus ik geef schaamteloos en luidkeels toe: ik flirt elke dag en heel de dag.

Neem contact op