Skip to main content
LEWIS

Door

Cato Maselis

Gepubliceerd op

February 15, 2022

Tags

communication, PR, Team LEWIS

Deze week markeert mijn 5de maand bij TEAM LEWIS! Na mijn studie Communicatiemanagement & Public Relations en enkele korte stages, startte ik in september met veel goesting als Account Executive. Ik merkte dat mijn opleiding me volledig had klaargestoomd voor het leven in een PR-agency. Persberichten schrijven en vertalen? Check! Een pitch opstellen? Check! Persmonitoring? Check! Er is echter één ding dat ontbrak in mijn kant-en-klare PR-pakket. Een netwerk.


Een sterk netwerk is dé tool bij uitstek binnen de communicatiewereld. Maar hoe begin je hieraan als schoolverlater? In coronatijden, en plus.

Tijdens mijn allereerste les “Public Relations & Voorlichting” werd ons de definitie van PR uitgelegd. Een viervoudige definitie die me tot op de dag van vandaag helder bijblijft.

  • Presenteren en Representeren
  • Pamperen van Relaties
  • Proactief Reageren
  • Permanente Reputatiebewaking

Helder, duidelijk. Er is echter nog een vijfde definitie die van toepassing is volgens mijn toenmalig docent: Professioneel Receptieschuimer.

Ik geef toe, die laatste definitie is misschien wat overdreven, maar er schuilt zeker waarheid in. Evenementen, bijeenkomsten, recepties… het zijn die momenten die cruciaal zijn voor een jonge PR-professional om een sterk netwerk uit te bouwen. Maar, wat doe je als dat wegvalt?

Geef je ogen en oren de kost

Wat mij door deze eerste maanden heeft geholpen, is ten allen tijde alert zijn. Op zoek gaan naar de naam van de journalist onder een kritisch artikel, wat research doen over een woordvoerder die regelmatig in de media komt, en – misschien wel het belangrijkste – luisteren naar mijn collega’s. Mijn collega’s zijn immers pro’s in het vak en hechten veel belang aan het onderhouden van hun contacten. Op de werkvloer valt er wel eens een naam van een journalist, een nieuwe rubriek of een opkomende start-up. Dat zijn dé momenten waarop ik mijn oren spits en zo veel mogelijk informatie probeer op te nemen. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

“Nice to e-meet you”

Twitter en LinkedIn, ik kan niet meer zonder. Met enkele muisklikken kom je heel wat nuttige informatie te weten over de persoon achter het profiel. Een opiniestuk of een eerdere interessante werkervaring – het zijn goede conversatiestarters voor in de (nabije) toekomst.

De afgelopen maanden waren Twitter en LinkedIn voor mij dé tools om mijn netwerk stap voor stap uit te breiden. Door gewoonweg een korte reactie te plaatsen onder een foto of iemand te feliciteren met een nieuwe functie, plant je kleine zaadjes die later kunnen openbloeien.

Daarnaast volg ik zo veel mogelijk verschillende profielen. Gezondheid, tech, IT, finance, lifestyle, media… De veelzijdigheid aan informatie komt niet alleen van pas voor mijn klanten, het geeft me de kans om contacten te leggen binnen andere sectoren waar ik zelf misschien niet thuis in ben.

Ik deel graag nog een tip die de afgelopen maanden goed van pas kwam bij mezelf: wees niet bang om na lange tijd terug contact te zoeken met een ex-klasgenoot of een oude kennis binnen je sector. Stuur ze eens een berichtje op sociale media of spreek af voor een kop koffie. Zij zijn waarschijnlijk ook op zoek naar manieren om hun netwerk te vergroten 😉

Hoewel er vandaag de dag – in coronatijden en vanuit mijn home office – voldoende goede manieren zijn om een professioneel netwerk uit te bouwen, zal ik opgelucht zijn wanneer we weer wat meer onder de mensen mogen komen. Evenementen in real life bijwonen, klantenmeetings op locatie houden, of zelfs je eigen collega’s al wat meer zien. Yes please! En hier en daar een receptie meepikken natuurlijk, dat ook.

Neem contact op