Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Paulien Kurris

Gepubliceerd op

January 28, 2020

Tags

content marketing, copywriting, social media

Eén succesformule voor het schrijven van social copy bestaat niet. Wel zijn er enkele goede richtlijnen waaraan je je kan houden wanneer je een contentkalender uitwerkt. Hoe (en wat) je schrijft hangt allereerst af van de noden van je klant. Vervolgens moet je rekening houden met je beoogde doelgroep. Zij zijn immers je belangrijkste juryleden. Graag geef ik je mijn tips mee om zowel je doelgroep als je klant te overtuigen van jouw social media queen (of king?) gehalte.


1. Klant is koning, maar vergeet je doelgroep niet

Dat het zo klaar als een klontje is, maakt het niet minder waar: schrijf altijd met je doelgroep in gedachten. Wees eerlijk: wie bezoekt er vandaag de dag nog opzettelijk een pagina om te gaan kijken wat er onlangs op die pagina geplaatst is? Spoiler: niemand dus. Dat inzicht toont aan dat jouw content zodanig relevant moet zijn dat mensen stoppen met scrollen door hun Facebook-tijdlijn om jouw post te lezen. Hoe en waarom beïnvloedt wat jouw merk zegt hun leven, familie of bedrijf? Echt impactvol schrijven draait altijd om een gevoel – of het nu gaat om meer te weten te komen over een onderwerp of om de doelgroep enthousiast te maken over hoe een product hun leven kan verbeteren. Het is daarom van belang dat je weet wat er bij je doelgroep speelt. Je kan hier een inschatting rond maken, of nog beter: ga de conversatie met je doelpubliek aan. Door met hen te interageren, kom je vanzelf te weten wat er in hun hoofd speelt.

2. Contentschrijver zkt. geschikte visual

Een goede manier om de aandacht van de gemiddelde social media gebruiker te trekken, is het selecteren of maken van een geschikte visual. Die zal namelijk eerst de aandacht trekken, en dan pas de bijhorende tekst. Houd bij het zoeken van een afbeelding rekening met 3 punten:

  • Probeer met een kleurenschema te werken voor je merk. Hou daarbij rekening met het gevoel dat je wil uitdragen (warm, serieus, stoer…), maar denk vooral ook aan je huisstijl en zorg ervoor dat je afbeeldingen hier dicht bij aanleunen. Heb je bijvoorbeeld een rood logo, dan is het fijn om dat rode aspect zo nu en dan te laten terugkomen in afbeeldingen op je sociale media.
  • Kijk uit met gebruiksrechten. Er zijn heel wat gratis stockfotowebsites beschikbaar zoals pixabay.com, en soms lijken deze te volstaan. Het is echter verstandig om te investeren in een betalend account. Zo ben je zeker dat de gebruiksrechten 100 procent in orde zijn en op betalende websites heb je bovendien veel meer keuze!
  • Hou het authentiek. Stockfoto’s lijken op het eerste gezicht misschien leuk, maar je doelpubliek zal er al snel doorheen kijken en zo verlies je je geloofwaardigheid als merk. En geef toe: hoe gênant is het als een ander merk dezelfde foto als jou gebruikt voor een post? Kies daarom voor uniekere (stock)foto’s en laat de exemplaren die resulteerden uit een ongeloofwaardige, ‘Colgate-achtige’ fotoshoot lekker links liggen. Of nog beter, neem je eigen foto!

3. Eerst samenvatten, dan pas uitweiden

Sociale media zijn onder andere zo populair geworden omdat ze gebruikers voorzien van snelle en in het oog springende stukjes informatie. Effectieve syntaxis- en zinsbouw zijn dan ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je post niet als irrelevant of saai wordt gezien. Je wil namelijk koste wat het kost vermijden dat mensen snel weer door scrollen. Daarom is het belangrijk dat het eerste deel van de post fungeert als de ultieme samenvatting; introduceer het hoofdidee van je boodschap in de eerste twee zinnen. In het tweede deel vertel je je publiek vervolgens waarom dat idee voor hen van belang is. Idealiter sluit je de hele boel dan nog eens af met een CTA (call to action).

4. Top topical kalenders zijn een hulpmiddel, geen houvast

Iets waar veel merken veelvuldig gebruik van maken bij het creëren van social copy, zijn ‘top topical kalenders’ (ook wel ‘inhakers’ genoemd). Een top topical kalender kan een prima startpunt zijn om jouw content uit te werken met de nodige inspiratie. Bekijk iedere kalender echter met een kritische blik. Naast een handjevol welgekende feestdagen, hebben fans van een koekjesmerk wellicht weinig boodschap aan ‘wereld naakt tuinieren dag’. Je kan als merk niet zomaar de leuke topics eruit kiezen en dan geforceerd een boodschap uitwerken om het topic bij je merk te laten passen. Focus op welke top topics de boodschap van je merk kunnen versterken en dus relevant zijn voor je doelpubliek. Probeer tot slot niet iedere maand bomvol met top topicals te proppen en selecteer eventueel aan het begin van het jaar de 5 meest relevante dagen voor jouw merk.

5. Er bestaat niet zoiets als één social post voor alle sociale media

Voorgaande tips zijn grotendeels toepasbaar op zowel Instagram, Facebook als Twitter. Desalniettemin is het van cruciaal belang om te beseffen dat één contentkalender niet zomaar toepasbaar is op alle verschillende sociale media. Voor Instagram zal je veeleer moeten inzetten op sterke visuals, bij Facebook en LinkedIn speelt het storytelling aspect een grotere rol en Twitter leent zich vooral tot het verspreiden van korte, maar krachtige boodschappen. Weblinks doen het op Facebook doorgaans minder goed, op Twitter dan weer beter. Selecteer daarom heel zorgvuldig per medium een contentstrategie en ga niet zomaar alles overal copy pasten. 

 

Neem contact op