Skip to main content
LEWIS

Door

Carlijne Brouwers

Gepubliceerd op

May 10, 2017

Tags

De A is voor…? AdWords. Gesneden koek voor ons online marketeers, maar wellicht minder gesneden voor een hoop andere mensen. Tijd om daar verandering in te brengen. En daarom wil ik jullie meenemen in de wondere wereld van AdWords.


Om te beginnen: even in het kort hoe het werkt. Je slingert onze grote vriend Google aan, typt een willekeurig woord in en bijna altijd krijg je eerst vier gesponsorde berichten voor je snufferd geschoven.

Van rode schoenen tot bakfietsen, met bijna alles kun je adverteren via de grootste zoekmachine ter wereld. Nou ja, bijna alles dan, er zijn regels en wel de volgende.  Search Engine Advertising, beter bekend als SEA, is de online marketing tactiek die je in staat stelt te adverteren op het web, waarbij Google AdWords het meest gekozen programma is om dit mee te doen.

Voordat ik mijn carrière bij LEWIS Pulse als Digital Account Executive begon, werkte ik voor Google Partners en ondersteunde ik marketingbureaus bij al hun AdWords-projecten. Waar de meeste communicatie- en marketingbureaus dit fenomeen vaak volledig omarmd hebben, roept het bij bedrijven echter nog veel vragen en weerstand op.

Een kleine greep uit de vele reacties die ik toentertijd kreeg:

  • ‘Ik investeer liever in traditionele media’
  • ‘Het hele systeem AdWords snap ik niet, me erin verdiepen kost veel tijd’
  • ‘Hoe werkt de AdWords-veiling precies?’
  • ‘Hoe berekent AdWords mijn kosten?’
  • ‘Wat levert adverteren met AdWords mij concreet op?’

Bovenstaande vragen en opmerkingen zijn uiteraard terecht, maar tijden veranderen, mensen veranderen en nieuwe technologieën brengen nieuwe communicatiemanieren met zich mee. Volgens hostingfacts.com telde het web in december 2015 maar liefst 3.26 miljard gebruikers, wat neerkomt op meer dan veertig procent van de wereldpopulatie. Maar dat niet alleen. We kopen ook steeds vaker online, en veel: in 2016 hebben meer dan één miljard mensen een of meerdere aankopen via het web gedaan. Big business dus.

 

Het is duidelijk dat potentiële klanten steeds vaker online te vinden zijn. AdWords is een manier om ervoor te zorgen dat je als bedrijf goed zichtbaar bent, wanneer mensen op zoek zijn naar je producten of diensten.

Nog niet overtuigd waarom je met AdWords aan de slag moet? Hier vijf redenen:

 1. AdWords is meetbaar

Zo kunnen we met AdWords achterhalen wat mensen doen nadat ze op een advertentie hebben geklikt en wat de advertentie precies heeft opgeleverd.  Kliks zorgen voor traffic, traffic kan weer resulteren in sales conversie en hiermee wordt het bepalen van je ROI ook een stuk makkelijker.

2. Sneller resultaat dan met SEO

SEO, of Search Engine Optimization, verwijst naar de organische vindbaarheid van websites in Google. Het grote verschil met SEA is natuurlijk het feit dat SEO geen centjes kost, maar daarnaast duurt het vele malen langer (zeker met een nieuwe site) voordat ome Google, en dus ook je doelgroep, je bedrijf kan vinden. AdWords dicht dit gat en zorgt ervoor dat je gelijk zichtbaar bent op de eerste pagina. Dit betekent overigens niet dat je SEO links kunt laten liggen wanneer je met SEA aan de slag gaat. Voor meer over deze online marketing tactiek, verwijs ik je naar het artikel van collega Teun van den Acker.

3. De kosten zijn beter controleerbaar

Nog een reden om voor AdWords te opteren, is dat je advertentiekosten goed in de hand hebt. Waar je bij televisie of radio het risico loopt te moeten betalen voor mensen die wegzappen of toch niet luisteren, betaal je bij AdWords alleen per klik of per view. Dit houdt in dat je mensen bereikt waarvan de kans vele malen groter is dat ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Daarnaast ben je bij AdWords niet gebonden aan een contract. Je kunt op ieder gewenst moment besluiten je advertentiebudget te verhogen, verlagen of de campagne te pauzeren of stoppen.

4.  AdWords is flexibel

Hiermee bedoel ik dat AdWords veel opties biedt om je campagne zo persoonlijk mogelijk te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen mannen tussen de 25 en 45 jaar oud te targeten die zich bevinden in Gelderland en interesse tonen in software. Je kunt met AdWords dus heel gericht je doelgroep bereiken.

5. Meerdere campagnes tegelijkertijd

Waar traditionele media-ondernemers zich vaak beperken tot het voeren van één campagne, is het met AdWords goed mogelijk meerdere campagnes op hetzelfde moment te laten lopen. Je bent dus niet langer gebonden aan één specifieke productcategorie. AdWords stelt je in staat om met je gehele assortiment te adverteren, mocht je dat willen. Daarnaast is het ook prima mogelijk meerdere campagnes met verschillende doelen naast elkaar te laten draaien.

Redenen genoeg om vandaag nog te starten met SEA en je onderneming letterlijk beter op de kaart te zetten. Tot zover de cursus de ‘A is voor AdWords’. Onderdeel van de cursus AdWords voor beginners. In volgende blogs zal ik inzoomen op een specifiek platform, te beginnen met het oh zo populaire ‘Search’. Mis het niet!

Neem contact op