Skip to main content
LEWIS

Door

Lise Schroë

Gepubliceerd op

March 4, 2022

Tags

communications, PR, Team LEWIS

Influencer samenwerkingen met bedrijven zijn alomtegenwoordig vandaag. Daarom is een juiste briefing des te belangrijker, niet alleen om de samenwerking in goede banen te leiden maar ook om mogelijke misverstanden te voorkomen. De juiste briefing zal ervoor zorgen dat je op één lijn zit met de influencer en dat je samen het doel bereikt wat je voor ogen hebt.


Wat is een influencer briefing? 

Een influencer briefing schetst alle verwachtingen, deliverables, richtlijnen en eisen van zowel het merk als de influencer voordat de samenwerking van start gaat. Een belangrijke sidenote hier is dat er een verschil is tussen betaalde en niet betaalde samenwerkingen met influencers. In dat laatste geval is het moeilijk om de influencer een briefing mee te geven aangezien deze iets ontvangt in ruil voor content, en er geen financiële vergoeding aan te pas komt. Je moet je verwachtingen omtrent de deliverables in deze dus jammer genoeg beperken.  

Elementen van een goede influencer briefing 

Een gedetailleerde en professionele influencer briefing bestaat uit 6 elementen. 

 1. Bio van jouw bedrijf 

Geef een woordje uitleg over je bedrijf zodat de influencer weet wie je bent en waar je voor staat. Op basis van dit, beslist de influencer of jouw waarden en normen overeenkomen met die van hem/haar en aldus een samenwerking zal aangaan. 

 2. Primaire doelstellingen van de campagne 

Het is belangrijk om je visie omtrent de campagne met de influencer te delen. Zorg ervoor dat ze je doelstellingen begrijpt, evenals de doelen die je hoopt te bereiken tegen de tijd dat de campagne ten einde loopt. Omdat de meeste influencers een goed begrip hebben van hun publiek, weten ze hoe ze de berichten aan hun volgers moeten opstellen en ervoor moeten zorgen dat specifieke doelen worden bereikt.

3. Campagne overzicht en deliverables 

Geef duidelijk je verwachtingen omtrent de samenwerking aan, zo krijgt de influencer een duidelijk overzicht van wat ze moeten doen. Dit houdt de volgende punten in:

– De social media kanalen waarop je de content gepubliceerd wilt hebben.

– Het aantal berichten of stories dat je wilt laten maken en richtlijnen hiervoor.

– Merkgebonden hashtags, links, kortingscodes, affiliatelinks of landingspagina’s die je in hun onderschriften of biografieën wilt opnemen.

– Do’s en don’ts om specifieke campagne richtlijnen te benadrukken. Let hier wel op het feit dat je de influencer genoeg creatieve vrijheid geeft. Zij weten tenslotte wat wel en niet werkt bij hun volgers.

4. Inspiratie – moodboards

Bij een influencer samenwerking is het handig om een moodboard te gebruiken om de influencer een idee te geven van het soort beelden dat je verwacht. Zo heeft de influencer meteen een idee over je merk, visie, visuele signalen, positionering en tone of voice. 

 5. Timings

Stem ruim op tijd de data af waarop je wilt dat de influencer je gezamenlijke content publiceert. Houd hier rekening met eventuele marketingcampagnes van concurrenten en feestdagen of weekends. Bepaal ook wanneer de influencer zijn/haar resultaten van de samenwerking dient af te leveren. 

 6. Vergoeding

Geef duidelijk aan wat je de influencer gaat betalen. Dit kan een financiële vergoeding zijn, maar ook een product of een dienst. Indien je gaat voor het laatste, is het belangrijk om de waarde hiervan te benadrukken.  

Een influencer briefing is dus niet zomaar iets wat je in 1,2,3 opstelt. Het moet gedetailleerd en professioneel zijn, maar je moet de influencer tegelijkertijd genoeg creatieve vrijheid geven om ervoor te zorgen dat je het beste uit je influencer samenwerking haalt. 

 

Neem contact op