Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Delphine De Pauw

Gepubliceerd op

August 20, 2018

Tags

PR

Elk bedrijf is uniek, met zijn eigen structuur en cultuur. Elke samenwerking is daardoor ook anders. Om ervoor te zorgen dat we niet aan elkaar voorbijgaan, heb ik een paar tips op een rijtje gezet om maximaal voordeel te halen uit de samenwerking met je bureau en zo de relatie tussen klant en bureau te overstijgen. Ik wil je graag uitnodigen om wat tijd vrij te maken in je drukke agenda om hier eens over na te denken:


Wat wil je bereiken?

Een samenwerking begint gewoonlijk met een duidelijk plan waarin beide partijen afspreken hoe ze een gezamenlijk doel willen bereiken. Toch valt het mij regelmatig op hoe gemakkelijk we bij onze dagelijkse activiteiten van dat plan afwijken. Gaandeweg worden er nieuwe “kernactiviteiten” toegevoegd, geplande acties worden uitgesteld … en uiteindelijk staan we een heel eind van de aanvankelijke briefing af. Door vooraf na te denken over wat je met je merk wil bereiken, hoe je bureau je daarbij kan helpen en aan welke activiteiten je voorrang wil geven, zal je je doelen zo efficiënt mogelijk kunnen bereiken binnen het gegeven budget.

Hoe definieer je succes?

Ga je voor kwantiteit of kwaliteit? Dat moet je van in het begin bepalen, vóór je specifieke acties of campagnes gaat opzetten. Als je daarover nadenkt en je doel omzet in tastbare KPI’s, kan je ervoor zorgen dat je merk en je bureau aan hetzelfde doel werken. In een ideale wereld zouden we een grote hoeveelheid kwaliteitsvolle knipsels hebben, maar dat is eerder zeldzaam. Het best mogelijke alternatief is dan dat de PR-activiteiten kwalitatief succes afwisselen met kwantitatief succes.​

Investeer in je bureau.

Bij LEWIS is het de gewoonte dat we aan het begin van elke nieuwe samenwerking een inwerkvergadering houden waar de klant een grondige briefing geeft over zijn activiteiten, zijn manier van werken, zijn speerpunten voor het komende jaar en hoe het bureau daaraan kan bijdragen. Hoewel het belangrijk is om meteen goed van start te gaan, mag het nut van tussentijdse trainings en vergaderingen niet worden onderschat. Ze zijn van cruciaal belang om je bureau van informatie te voorzien naarmate het project vordert. Jouw specifieke team probeert je bedrijf en de manier waarop het communiceert door en door te leren kennen, en hoe meer kennis het vergaart, des te beter zal het jou en je merk kunnen helpen.

Zie je communicatiebureau als partner.

De meest geslaagde samenwerkingen zijn die waarbij klanten ons niet alleen vragen om taken uit te voeren, maar ook om strategisch advies te geven. Dat leidt tot gesprekken op een ander niveau, die vaak betere resultaten opleveren en de kwaliteit van de samenwerking ten goede komen.

Geef regelmatig feedback.

Ben je blij met de resultaten? Zit er je iets dwars? Laat het ons alsjeblieft weten. We kunnen geen gedachten lezen, maar we willen onszelf en de kwaliteit van ons werk wel graag verbeteren. Uit ervaring weet ik dat dingen vaak gemakkelijk kunnen worden rechtgezet of bijgestuurd. Als problemen niet worden uitgesproken, kan dat tot frustratie leiden, en dat is contraproductief. Wacht dus niet op de jaarlijkse evaluatievergadering om feedback te geven.

Deel je persoonlijke doelen en die van je bedrijf.

Wij willen je helpen om je bedrijf te laten groeien en jou laten schitteren. Maak van de informatiegesprekken of -vergaderingen gebruik om niet alleen de lopende zaken te bespreken. Geef je PR-team (waar mogelijk) ook inzicht in je langetermijnvisie en vertel met welke uitdagingen je geconfronteerd wordt. Dat zal ons helpen om je beter van dienst te zijn.

Uiteindelijk draait het allemaal om duidelijke en open communicatie. Maar we raken zo opgeslorpt door onze dagelijkse activiteiten dat we soms vergeten te communiceren. Wat ironisch is aangezien we allemaal communicatiespecialisten zijn.

Houd deze tips daarom goed in het achterhoofd, want zelfs de kleinste aanpassing kan een groot verschil maken.

Neem contact op