Skip to main content
LEWIS

Door

Jeroen Rigole

Gepubliceerd op

April 30, 2018

Tags

public relations

Hoe gaan we als communicatiespecialisten om met een veranderlijk medialandschap?


1+1=3

Het is een kreet die coaches bij teambuildings graag op hun flipover zetten: Teamwork makes the dream work! Het ultieme doel van een goed geolied team is dat het geheel groter wordt dan de som van de delen. Of toch in theorie.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van teamwork. Maar wat gebeurt er op macroniveau wanneer hele teams moeten samenwerken? Blijft de theorie dan overeind, of verandert de dynamiek volledig?

 

Een veranderend medialandschap

Die vraag kwam in mij op na een aantal veranderingen in het Belgische medialandschap de afgelopen weken. Er was de overname van De Vijver door Telenet, en de lancering van ‘News City’, waarmee De Persgroep en Medialaan hun nieuwsredacties onder één dak brengen. Het zijn misschien wel de frappantste voorbeelden van de evolutie in het medialandschap. De tijd waarin elk mediakanaal zijn eigen redactie had en de rolodex van de gemiddelde PR te klein was om alle perscontacten netjes bij te houden, ligt al lang achter ons. Met de komst van freelancers die voor meerdere mediakanalen werkten, werd de rolodex steeds dunner. Eén goed perscontact volstond immers al om in meerdere titels te verschijnen. Hoe zal dat in de toekomst verder evolueren? Zal één telefoontje volstaan om alle media in België te bereiken, om het even zwart-wit uit te drukken?


Een positieve evolutie?

Je zou kunnen stellen dat de communicatiesector deze evolutie met open armen zou moeten ontvangen. Hoe minder uitgevers je moet aanspreken, hoe efficiënter je resultaten kan proberen te genereren voor je klanten. Iedereen tevreden, toch?

Niet als je het mij vraagt, want het zou getuigen van een wel erg cynische kijk op onze sector. Nu klink ik waarschijnlijk als een oude man, maar voor mij had dat diverse medialandschap van vroeger zo zijn charme. Je moest misschien wel meer tijd investeren om een band op te bouwen met de verschillende kanalen, maar tegelijkertijd werd je uitgedaagd door andere meningen, zag je hoe journalisten jouw content naar een hoger niveau tilden en was er altijd wel ergens een rondetafelgesprek op een persdiner in de marge van een handelsbeurs of productlancering… En ja, dat leidde uiteindelijk tot betere content voor alle lezers, kijkers of luisteraars.

Evolutie is onvermijdelijk, en de reclamemarkt zal de koers van ons medialandschap blijven bepalen. Toch hoop ik dat er ruimte zal zijn voor de diversiteit waar ik het afgelopen decennium zo van ben gaan houden, met alle uitdagingen en nadelen die ermee gepaard gaan (hoeveel telefoontjes kan één iemand plegen als er een crisis uitbreekt?), maar zeker ook met al haar schoonheid.

Neem contact op