Skip to main content
LEWIS

Door

LEWIS

Gepubliceerd op

May 19, 2021

Tags

communication, PR, Team LEWIS

De titel van deze blog geeft direct een duidelijke introductie. Want, hoe onderhoud je dan sterke mediarelaties tijdens de coronacrisis – en daarna? LEWIS’ Ingrid van den Nieuwenhof deelt een aantal essentiële tips.


Nu we elkaar bijna alleen nog spreken via Zoom en Teams is het onderhouden van relaties een grotere uitdaging. Videocontact is toch nét wat anders dan elkaar live ontmoeten. Dit geldt voor collega’s en klanten, maar zeker ook voor journalisten. Het ontbreken van fysieke persevents zorgt voor minder menselijk contact en heeft ook een negatieve impact op het plezier dat journalisten uit hun job halen. Hoe kun je er dan voor zorgen dat het contact met de journalisten toch goed blijft?

Collega’s en klanten spreek je meestal op regelmatige basis, maar bij journalisten loopt het contact toch vaak via mail. Waarom eigenlijk? En is het niet efficiënter om soms even te bellen? Met alles wat er speelt in de wereld heeft de media ook input nodig vanuit organisaties om echte verhalen te vertellen. Hoe kun je hier als PR-consultant dan je steentje aan bijdragen? In deze blog deel ik een aantal handige tips.

1. Help een handje

Zorg dat je weet waar journalisten naar zoeken door het nieuws in de gaten te houden en te kijken naar waar journalisten over schrijven. Zie je bijvoorbeeld een extra invalshoek bij een verhaal en weet je dat een van jouw klanten hier een aanvulling op kan geven? Bel dan even naar de journalist of stuur een mailtje met een suggestie voor een verhaallijn waar je misschien mee kunt helpen.

Je kunt de journalist vervolgens in contact brengen met de juiste persoon die meer over een bepaald onderwerp kan vertellen voor extra aanvulling of duiding. Wanneer journalisten weten dat jij ze verder kunt helpen met bepaalde experts, dan weten ze jou in de toekomst mogelijk ook sneller te vinden.

2. Werk aan die band

Vertrouwen is een onmisbaar ingrediënt voor een succesvolle PR-journalistenrelatie. Vanuit de journalist kan dit bijvoorbeeld om het respecteren van een embargo gaan; vanuit een PR-professional kan dit de garantie van volledige exclusiviteit betekenen.

Het is logisch dat het opbouwen van vertrouwen veel tijd kost, maar het hebben van een betrouwbare reputatie heeft veel voordelen. Profileer je als een betrouwbare partner die op gevraagde momenten extra informatie of duiding kan bieden. Dat draagt bij aan een relatie voor de lange termijn. 

3. Doe een stapje extra

Doe je best om het werk van de journalist en zijn/haar uitdagingen te begrijpen. De wereld van het nieuws is continu in beweging. Bedenk van tevoren wat een journalist van jou nodig heeft en hoe je zijn of haar werk makkelijker kan maken.

Voeg ter illustratie afbeeldingen toe aan een pitch zodat journalisten niet zelf op zoek hoeven. Of lever vooraf al een biografie van een woordvoerder aan, zonder dat ze ernaar hoeven te vragen. Zorg dat je meer inzicht krijgt in alle ‘pijnpunten’ van journalisten, volg ze op Twitter en vraag collega’s naar voorbeelden. Een extra stapje maakt vaak net het verschil. 

4. Mailen of bellen?

Veel journalisten krijgen dagelijks ontzettend veel verzoeken per e-mail binnen. Wanneer je een actueel onderwerp wil bespreken, is het vaak beter om even kort te bellen. De journalist kan dan meteen bepalen of het onderwerp interessant genoeg is en je kunt snel schakelen om wellicht een interview op te zetten.

Als een journalist liever niet gebeld wordt, stuur dan een korte mail die ‘to the point’ is. Een paar van onze recente resultaten, na telefonisch pitchen, zijn mooie publicaties in nationale media voor Mobly en Beego. 

Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen met PR? Bekijk dan onze diensten of neem contact met ons op!

Neem contact op