Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Aline Gilson

Gepubliceerd op

February 10, 2020

Tags

agency life, ecology, sustainability, Team LEWIS

Als we één ding niet kunnen ontkennen, is het dat 2019 het jaar was van het mondiale bewustzijn op vlak van ecologie. Dat zagen we onder meer terug in de Year In Search resultaten van onze klant Google: Greta Thunberg was vorig jaar één de meest opgezochte persoonlijkheden in België.


Ik werk nu bijna twee jaar bij LEWIS en startte al een paar jaar eerder met duurzamer te leven. Toen ik bij het bedrijf kwam, merkte ik gelijk dat ook mijn collega’s interesse hadden om ecologischer in het leven te staan. Ze stelden me veel vragen en waren heel snel bewust van de noodzaak om iets te doen. Al snel besefte ik dat ik mijn duurzame levensstijl van thuis ook op het werk kon toepassen. Daarom geef ik graag vijf tips mee die je perfect op kantoor kan invoeren. 

1. Denk na over kantoorbenodigdheden 

? Gebruik gerecycleerd papier. Voor het vervaardigen van pulp voor papier uit gebruikt papier is 20 keer minder water nodig dan bij de conventionele pulpproductie. Daarnaast is er voor de productie van een ton ‘nieuw’ papier tot 5.000 kWh energie nodig, waar dat voor een ton gerecycleerd papier slechts de helft is.

? Of gebruik gewoon geen papier. Zo kan je bijvoorbeeld alleen printen wat echt noodzakelijk is.

✏️ Ga voor navulbare pennen in plaats van wegwerpstylo’s. Zo voorkom je dat je het plastic omhulsel in de vuilnisbak moet gooien als ze leeg zijn.  

2. Ruim je mailbox op om je digitale CO2-verbruik te reduceren

De digitale technologie stoot vandaag wereldwijd meer dan 4 procent van de broeikasgassen uit. Dat is meer dan het vliegverkeer. Elke e-mail staat gelijk aan 19 gram CO2-uitstoot. Een mail die een jaar lang in een mailbox achterblijft, genereert nog eens 10 gram kooldioxide… Wat je er aan kan doen? 

? Sorteer je mails: alles wat niet belangrijk is, kan verwijderd worden. Door je mailbox op te kuisen, verklein je de vereiste opslagruimte en verminder je dus tegelijk je CO2-impact.

? Vermijd het versturen van zware bijlagen: het ‘gewicht’ van je e-mail heeft ook invloed op de CO2-uitstoot. Wist u dat het versturen van een e-mail met bijlage gelijk staat aan het aanschakelen van een gloeilamp gedurende 1 uur. Wat is een goed alternatief? Gebruik sites als WeTransfer of DropBox om zware bestanden te delen. (PowerPoints, video, foto’s, zware documenten, etc). 

?? Schrijf je uit voor nieuwsbrieven en advertenties die je toch niet bekijkt. 

⭐️ Plaats de sites die je regelmatig bezoekt bij jouw favorieten of tik het adres meteen in de navigatiebalk in. Elke zoekopdracht op een zoekmachine komt overeen met 7 gram CO2-uitstoot, dat betekent 9,9 kg CO2 per jaar en dat per gebruiker. 

3. Verplaats je verstandig

Er bestaan vandaag de dag alsmaar meer mogelijkheden om je naar je werk te begeven en je ecologische impact verminderen.

? Gebruik het openbaar vervoer. Het merendeel van de werkgevers vergoedt of geeft interessante kortingen op abonnementen, dat is ook bij LEWIS het geval.

? Neem de fiets. Zoals onze klant VIA graag meegeeft, voor dit soort aankopen kan je je ecocheques gebruiken. Zo doe je elke dag een beetje aan sport én haal je gratis een frisse neus.

? Carpool met collega’s. 

? Als het mogelijk is, doe af en toe aan thuiswerken. Een dag telewerken per week staat gelijk aan 20% minder CO2-uitstoot op je woon-werkverkeer.

  

4. Eet bewust

? Bij LEWIS hebben we bijvoorbeeld één “Veggie day” per week geïntroduceerd. Alle werknemers hebben zich geëngageerd om voortaan elke woensdag vegetarisch te eten. Een dag zonder vlees staat gelijk aan een besparing van 80 kg CO2 per jaar, of een autorit van 750 km!

? Je kan ook extra aandacht besteden aan de verpakking van je etenswaren. Gebruik een drinkfles, als je een snoep- of handige opbergkast hebt, geef dan de voorkeur aan bulk of recycleerbare verpakkingen. 

? Wanneer je buitenshuis eet, weiger dan om plastic bestek en bordjes te gebruiken. En eet vooral lokaal en bio.

  

5. Enkele kleine extraatjes

??‍? Als je, zoals LEWIS Brussel, het geluk hebt dat er een buitenruimte of een terras aan het kantoor is, aarzel dan niet om een moestuinproject op te starten. Vorige zomer is ons team begonnen met het kweken van basilicum, munt, tijm, sla en rucola. Voor de zomer van 2020 willen we uitbreiden met tomaten, komkommers en andere kleine groenten die makkelijk te telen zijn.

? Een moestuintje hebben biedt ons ook de mogelijkheid om eventjes te ontstressen. Want tuinieren is ontspannend. Het versterkt bovendien het groepsgevoel, want iedereen heeft moeite gedaan om de groenten te verzorgen. En er is uiteraard niets zo lekker als tijdens de lunch te genieten van zelfgekweekte tomaten met mozzarella en kruiden vanop je eigen terras.

 

Met deze vijf tips ben je ongetwijfeld klaar om ook op kantoor een duurzamere levensstijl te gaan toepassen. Het lijstje had nog wat langer kunnen zijn, maar dat is dan voor een volgende blogpost. Wat je ook uitprobeert, de gouden regel is: hanteer je eigen tempo. Het grootste verschil maak je door elke dag een kleine geste te doen.

Neem contact op