Skip to main content
LEWIS

Door

wannes Feijtraij

Gepubliceerd op

August 18, 2022

Tags

communication, PR, Team LEWIS

Tijdens het bouwverlof in de zomer vallen alle werkzaamheden op en rond werven compleet stil. Op nieuwsredacties gaat het er niet zo drastisch aan toe, of toch? De zomermaanden zijn traditioneel periodes met heel wat minder nieuws. Bedrijven en politici gaan zelf in vakantiemodus en hebben dus minder nieuws te melden. Deze periode staat te boek als de komkommertijd. Vormt deze tijd voor pr-bureaus nu eerder een uitdaging of een opportuniteit?


We gebruiken de term ‘komkommertijd’ als aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin politici in zomerreces gaan en ook vele andere sectoren minder bedrijvig zijn. Daardoor valt er minder vaak nieuws te rapen voor journalisten, die hun kranten en het journaal dan sneller durven te vullen met meer ludieke weetjes of met sportnieuws. Welke voor- en nadelen zijn verbonden aan deze periode voor pr-bureaus?

Een vloek…

Om met het slechte nieuws te beginnen: in de komkommertijd schuilen wel degelijk enkele uitdagingen. Niet alleen politici, bedrijfsleiders en communicatieverantwoordelijken gaan namelijk op vakantie, maar ook journalisten zijn er dan even tussenuit. Nieuwsredacties werken met een kleiner team dat nog steeds knopen moet doorhakken over welk nieuws een plek in de krant of op het journaal verdient. Tegelijk zijn de contacten met wie je een goede band hebt opgebouwd mogelijk even niet bereikbaar en moet je contact met hun collega’s leggen.

Hoewel nog elke dag een journaal op het tv te zien is en een krant in je bus valt, worden niet alle nieuwsitems even positief onthaald. Ook bij het kijk- en lezerspubliek is geweten dat de zomer gekend staat als komkommertijd. Sommige nieuwsartikelen krijgen een negatieve connotatie omdat ze te licht worden bevonden qua nieuwswaarde. Wees hier aandachtig voor!

…of een zegen

Gelukkig is het niet alleen kommer – ha, heb je ‘m? – en kwel. Aan de komkommertijd zijn ook voordelen verbonden. Zo leggen redacties doorheen het jaar vaak een buffer aan met nieuws dat niet brandend actueel, maar wel relevant is. De zomer is dus het ideale moment om een ouder maar wel nog steeds nieuwswaardig weetje dat eerder niet werd opgepikt, toch opnieuw aan journalisten voor te schotelen.

Nieuwsluwe tijden effenen de baan voor een ander soort nieuws dat meer inzoomt op human interest, employer branding of diepgaande achtergrondverhalen. Durf dus gerust nieuws met dergelijke insteken te pitchen. Ook goed uitgewerkte klantenverhalen maken in bijvoorbeeld vakmedia meer kans tijdens de komkommertijd.

Bovendien zitten media tijdens komkommertijden ook niet stil. Ze bedenken in de zomer zelf nieuwe rubrieken die ingaan op diverse onderwerpen en die verscheidene mensen aan bod laten. Hou je ogen en oren open voor (de aankondiging van) dergelijke rubrieken en stel de verantwoordelijke journalisten enkele interessante profielen of verhalen van jouw klanten voor.

Nooit op vakantie

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, zei voetballegende Johan Cruijff al. Niets is minder waar voor het fenomeen van de komkommertijd. Grijp je kans om in deze nieuwsluwe periode een verhaal te recycleren met een nieuwe invalshoek, een ander soort nieuws te pitchen of enkele voorstellen te doen voor tijdelijke rubrieken. Bewaak echter steeds de kwaliteit van je nieuws, of het nu gaat over een persbericht, pitch of klantenverhaal. Zo zie je maar: de zomer – met zijn bijhorende komkommertijd – is een zalige tijd, maar een pr-professional neemt eigenlijk nooit vakantie.

Neem contact op