Neen, persconferenties zijn niet meer van deze tijd
De organisatie van een persconferentie is tijdrovend en stressvol. De geschikte locatie vinden, uitnodigingen verzenden, journalisten opbellen,… Er kruipt veel tijd in en ook het financiële plaatje is niet min. Daar komt bij dat journalisten verplaatsingen moeten maken en vrezen om tijd te verliezen. Een simpele persmailing kan in veel gevallen een persconferentie overbodig maken.
Daarnaast zijn persconferenties – zoals we ze nu kennen tenminste – passé. We schrijven 2016. Er zijn alternatieven bij de vleet. Met apps zoals Periscope of Google Hangouts kunnen journalisten alles volgen vanuit de redactie of zelfs van thuis uit. Wie weet wordt een Virtual Reality-persconferentie met hologrammen in 2020 wel de norm?
Het lijkt voor de hand liggend: laten we ophouden met persconferenties. Journalisten zitten er niet meer op te wachten. Voor communicatiebureaus is het een belastend en arbeidsintensief proces. Voor de klant zelf is er een meerkost aan verbonden. Why bother?
En toch: persconferenties blijven een meerwaarde
Jawel, een persconferentie kan toch nog steeds een meerwaarde bieden voor journalist en bedrijf. Je kan als bedrijf jouw nieuws op een gecoördineerde manier met meerdere sprekers in één keer naar buiten brengen. Daarnaast kan je producten fysiek laten zien, voelen en uittesten in de best mogelijke setting. Je controleert de boodschap in zekere mate.
Ook persoonlijk contact blijft in onze digitale maatschappij bijzonder waardevol. Op een persvoorstelling krijgen journalisten de kans om eerstelijnsinformatie uit te wisselen en dieper op het onderwerp in te gaan. Uit zo’n ontmoetingen kunnen journalisten zonder twijfel meer informatie putten dan uit louter een persbericht.
Afwegingen
Moeten we nog persconferenties blijven organiseren? Het antwoord ligt in het midden. Een persconferentie organiseren of niet hangt uiteindelijk af van wat je te vertellen hebt. Is je boodschap relevant genoeg? Go for it. Gaat het om een kleinere aankondiging die je even goed via mail kan versturen of via een livestream kan aankondigen, dan is dat de betere oplossing.
Wie twijfelt of een persconferentie een meerwaarde kan bieden, maakt best deze afwegingen:
- Plaats jezelf in de rol van journalist of buitenstaander en stel de vraag of het nieuws echt zo indrukwekkend is als je zelf denkt. De gouden regel is dat versie 2.3.7 van een product journalisten niet warm maakt. De volledige upgrade van enkele maanden later, versie 3, kan dat wel zijn. Beperk persconferenties tot de belangrijkste lanceringen of vernieuwingen.
- Kan een journalist verder met een packshot van het product of is het een meerwaarde dat journalisten zelf beelden maken in een bepaalde setting? Een fotomoment is een belangrijk onderdeel van een persconferentie. Bekende personen aanwezig? Altijd een bonus.
- Komen woorden en zinnen niet volledig tot hun recht in een persbericht? Als het product gezien, gevoeld en uitgetest moet worden om de sterkte ervan te begrijpen dan kan je een persconferentie overwegen, dat maakt het de verplaatsing waard.
- Hetzelfde geldt voor een samenwerking tussen verschillende, gelijkwaardige partijen die elk hun zegje moeten doen. Met een persconferentie geef je elke belanghebbende hetzelfde platform om zijn luik van de samenwerking te duiden.
- Is er een lokale invalshoek? Heeft het nieuws een Belgisch kantje of vindt er iets speciaals plaats in jouw stad? Dat speelt in je voordeel want daar houden journalisten van. Lokaal nieuws doet het beter dan internationaal nieuws.
- De bekendheid van de klant speelt ook een rol. Je bent een voetbalclub, de president of een Silicon Valley-reus? Dan krijg je een gouden ticket en mag je te allen tijde persconferenties organiseren, zelfs voor versie 2.3.7.