Skip to main content
LEWIS

Door

Denis Dalmans

Gepubliceerd op

February 26, 2020

Tags

newsjacking, PR, public relations

‘Newsjacking’ is een term die we in de PR-wereld gebruiken wanneer een merk of een bedrijf dat inspeelt op de actualiteit om zelf de aandacht van de media of social media op zich te vestigen. Het is een waardevol hulpmiddeltje binnen onze sector, op voorwaarde dat je het op de juiste manier toepast.


Newsjacking is voor een PR-bureau een manier om zijn toegevoegde waarde te tonen aan zijn klanten. Het concept is gebaseerd op het meesurfen op de golf die een alom opgepikt nieuwsbericht teweegbrengt. Vertrekkend van dat bericht trekt het bedrijf of merk het nieuws naar zijn boodschap toe om er zo mee te scoren in de media. Deze techniek vraagt een grondige kennis van de media en een goede timing.

Bedankt koninklijke formateur

Bij LEWIS zijn we erg vertrouwd met newsjacking. Een goed voorbeeld is het recente succes dat we boekten voor onze klant ALD Automotive, een leasemaatschappij voor auto’s en fietsen. In december stelde de koninklijke formateur, Paul Magnette, bij de vorming van een federale regering voor om tegen 2023 alle bedrijfswagens elektrisch te laten rijden. Op basis van dit nieuws nam LEWIS contact op met journalisten die gespecialiseerd zijn in mobiliteit en stuurde hen een whitepaper over dit onderwerp vanwege ALD Automotive.

Alle journalisten die de whitepaper ontvingen, interviewden Miel Horsten, CEO van ALD Automotive. Zowel online als in print werden vier artikels gepubliceerd in twee van de meest gelezen kranten in Vlaanderen. Als klap op de vuurpijl werd Miel Horsten ook geïnterviewd tijdens de ochtendshow van de nationale nieuwszender LN24.

Vijf interessante tips

Het concept is eenvoudig, maar het in de praktijk omzetten, is soms complexer. Daarom sommen we 5 tips op om uw kansen op een succesvolle newsjacking te vergroten:

1. Stel originele en ongepubliceerde inhoud voor om het imago van uw klant te verankeren en de nieuwsgierigheid van de      journalist te wekken.

2. Blijf alert: het is essentieel om op de hoogte te blijven van informatie over de sector van uw klant om te weten wat er gaande is in hun wereld.

3. Het belang van timing, je moet snel en accuraat reageren.

4. Kies voor een duidelijke boodschap die een zo breed mogelijk doelpubliek aanspreekt.

5. Haak in op jaarlijks terugkerende gebeurtenissen. Dat zijn opportuniteiten. Elk jaar zijn journalisten op zoek naar een originele manier om bijvoorbeeld het begin van het schooljaar of de kerstperiode in te luiden. Bied hen inhoud die afwijkt van het gebruikelijke aanbod en hen in staat stelt om een ongewoon onderwerp op een originele manier in te kleden.

Momentum en mayonaise

Wees niet bang om een actie te stoppen als je merkt dat het momentum voorbij is, of als de mayonaise niet pakt. Dat is net het mooie aan newsjacking, er zijn genoeg mogelijkheden en je hebt al snel weer een kans om jezelf opnieuw te bewijzen. Newsjacking is een van de favoriete technieken van ons team geworden. LEWIS is altijd op zoek naar de meest efficiënte manier om haar klanten er te laten uitspringen. De troefkaart newsjacking is in die optiek een deeltje van ons DNA geworden.  

Als u meer informatie wil, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team, we willen graag met u samenzitten om te bekijken hoe we uw bedrijf meer exposure kunnen bezorgen. 

Neem contact op