Merken stellen ons vaak de vraag; “Hoe dragen zo’n influencer samenwerkingen nu bij aan mijn bedrijfsdoelstellingen? En vooral: hoe zet ik een succesvolle samenwerking op en wat zijn daarvoor de regels en afspraken?”
Over de regelgeving is veel te doen de laatste tijd. De FOD economie stelde begin mei strengere regels op voor influencers en verplichtte hen om bij commerciële samenwerkingen duidelijk #reclame of #advertentie te vermelden. Reden? Het is voor consumenten namelijk niet altijd even duidelijk dat de influencers door merken gevraagd en vergoed worden voor het gebruik van bepaalde producten en diensten.
Het bracht heel wat opschudding teweeg op sociale media. Voor- en tegenstanders spraken zich ongecensureerd uit over het effect van de mogelijke nieuwe maatregelen. Sommigen spraken over broodroof, anderen haalden opgelucht adem. Echter was iedereen het over één ding eens: biedt #reclame wel voldoende nuance? En als het circus nog niet op volle toeren draaide, dan deed FOD Economie er nog een schepje bovenop met deze tweet. #wordtvervolgd dus.
Maar naast de saaie regels zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken. Wil je als bedrijf gaan inzetten op influencer marketing, dan maken we je graag wegwijs met enkele handige do’s & dont’s.
1. Bepaal segment
Ga na welk type influencer het best past bij jouw merk past. Binnen het wereldje bestaan er namelijk heel wat niches. Het is cruciaal dat de levensstijl en uitstraling van de gekozen influencer in lijn ligt met de boodschap die je als merk naar buiten wil brengen. In geval van een miscast kan dat heel wat schade toebrengen aan de geloofwaardigheid van jouw merk. Wil je bijvoorbeeld als merk een collectie kinderkleding onder de aandacht brengen, dan is het interessant om samen te werken met een ‘mommy’ influencer, en juist niet met een fashion influencer zonder kinderen.
2. Bepaal kanalen
Onderzoek op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt. Is Snapchat het kanaal waar de meeste van jouw consumenten hun tijd doorbrengen of bereikt jouw merk de doelgroep voornamelijk via een blogartikel?
3. Meet impact
Om de impact van een influencer samenwerking te meten zijn er meerdere mogelijkheden: Wat is het bereik en hoe verhoudt zich dat ten op zichtte van anderen? Hoe is de interactie op de kanalen en wat is de kwaliteit van de posts? Door het gebruik van hashtags is het mogelijk om de impact nadien te bepalen. Er zijn veel verschillende manieren om het succes te meten maar vandaag de dag bestaat er helaas nog geen eenzijdige formule voor.
4. Get in touch
Benader de influencers persoonlijk, via mail of telefonisch. Beschrijf duidelijk het merk, de wensen en verwachtingen. Er zijn op dit moment geen vaste of bestaande regels maar het is belangrijk om dit in samenspraak met de influencer te doen. De influencer kan immers het beste inschatten waar zijn/haar volgers in geïnteresseerd zijn. Maar vergeet niet dat jij als bedrijf ook je voorwaarden mag stellen. Zoals de influencer zijn eigen brand bewaakt, zo bewaak jij ook de brand van jouw organisatie.
5. Return
Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk worden beschreven. Dit kan op mail of mits gebruik van een officieel contract. Hierdoor kun je (mogelijke) discussie vermijden. Wees hierbij zo concreet mogelijk. Zoals wanneer moet er gecommuniceerd worden, wat moet er inhoudelijk vermeld worden en op welke kanalen dient er gepost te worden. Denk ook na over welke hashtags meest aangewezen zijn. Heeft jouw bedrijf bovendien zelf een officiële account, aarzel dan zeker niet om deze te laten taggen.
Wil je samenwerken met influencers? We helpen graag!
Het samenwerken met influencers is dus best een arbeidsintensieve klus waar goed over nagedacht moet worden. Wil je graag advies of hulp bij het opzetten en uitvoeren hiervan of gewoon eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op via [email protected]. Wij denken graag met je mee en vinden dat ook nog eens het leukste wat er is!