Skip to main content
LEWIS

Door

Sara Thys

Gepubliceerd op

March 30, 2017

Tags

public relations

Als communicatie consultants bevinden we ons in een dienstensector: we staan letterlijk in dienst van anderen om hen te helpen met onze expertise. Maar 'ten dienste staan van' kan al snel vervallen in frustraties – het gevoel van steeds ‘naar de pijpen van een ander te moeten dansen’. Tenzij je een gelijkwaardig partnership aangaat of je je zakelijke flirt weet om te zetten in een professionele relatie.


De weg van een flirt naar een relatie is een verhaal van respect, van geven en nemen, en van open en eerlijke communicatie – zo ook als we het over een professionele relatie hebben. Enkel als echte partners kunnen consultants en klanten op lange termijn een vruchtbare samenwerking aangaan.

Na het leggen van de eerste connectie is er dus nog een hele weg te gaan voor je kan spreken over een diepgaande professionele relatie. Hoe je daarmee van start gaat? Hier alvast 5 tips die je op het goede spoor kunnen zetten:

Neem bewuste stappen

Bepaal een persoonlijk doel per contact. Niets lijkt minder oprecht en berekend dan dergelijke uitspraak, maar enkel door te bepalen waar je naartoe wil met een relatie, kan je de weg erheen uitstippelen. Zorg ervoor dat jouw instrumenten en activiteiten goed afgestemd zijn op je doelstellingen

Houd persoonlijk contact

Logisch toch? Maar in een tijdperk van digitale communicatie en tijdsdruk is het jammer genoeg niet altijd meer vanzelfsprekend om face to face te lunchen met partners, een telefoontje te plegen waarbij de day to day zaken voorafgegaan worden door small talk of om 5 minuten voor of na een meeting oprecht interesse te tonen in elkaar.

Deel informatie

Laat zien dat je steeds je partners in het achterhoofd hebt. Spot je een artikel of onderzoek dat relevant kan zijn voor hem, deel het. Zo toon je dat je bezig bent met de business van je partner en je jezelf oprecht wil verdiepen in zijn verhaal. Maar ook wanneer je artikels of social media posts tegenkomt van de klant, ga ze delen. Zo geef je ze net dat beetje meer aandacht.

Neem je tijd

“Rome wasn’t built in a day” – maar ook zakelijke relaties niet. Vergis je hierin dus zeker niet! Het vraagt tijd en energie om wederzijds respect op te bouwen. Denk erom: vrienden doen eerst zaken met vrienden en dan pas met anderen. Neem bijvoorbeeld een vertegenwoordiger– de eerste bezoeken zal hij lunch meenemen en investeren in een persoonlijke gesprek, want net tijdens de lunch zijn mensen vaak het meest aandachtig. Pas op het einde zal hij heel kort zijn verkoopspraatje houden. Die bezoeken worden meermaals opgevolgd voor vaak de echte transactie of verkoop plaatsvindt. Maar eens de relatie staat, blijft de samenwerking vaak lange tijd duren.

Houd het spannend

Zoals in iedere relatie bestaat de valkuil om in een sleur terecht te komen. Hou het daarom bewust spannend door af en toe verrassend en creatief uit de hoek te komen. Een grappige attentie met valentijn, een ingezongen verjaardagskaart, een gedichtje bij een verjaardag,…

By the way – bovenstaande geldt niet alleen in een relatie tussen consultant en klant, maar kan je toepassen op ieder relevant professioneel contact. De toekomst blijft dus aan de flirters en relaties op het werk.

Neem contact op