Je kent het wel, de zucht die je voelt opborrelen wanneer een teamlid je uitnodigt voor een brainstorm. Enkel zij die creativiteit ademen, staan te springen voor een goede brainstormsessie. En laat ons eerlijk zijn? Zoveel lopen er niet rond. Maar het is niet omdat je niet aan de lopende band originele ideeën uitspuwt, dat je nooit creatief uit de hoek kunt komen. Integendeel!
Goed begonnen, is half gewonnen
Toch starten mensen het creatief proces vaak meteen met een brainstormsessie om een origineel concept aan de dag te leggen. Een foute reflex, volgens Leila Mountford, onze creative director bij LEWIS UK. Regel één van een goede brainstorm: shitty input is shitty output! Een goede brainstorm begint met een goede briefing. Voor het denkproces losbarst, ben je best op de hoogte van wat je met deze campagne wil bereiken aan de hand van een duidelijke briefing. Daarin staat onder meer wie je wil aanspreken, wat je doelen zijn, je inzichten rond je campagne en de key messages die je naar voren wil schuiven.
Hoe kom je dan juist tot die briefing die zo cruciaal is? Daar gaan uren research en strategische planning aan vooraf. Beginnen doe je met grondige research over de doelgroep, de periode, de sfeer etc. De verschillende feiten die je vaststelt, worden vervolgens in vraag gesteld tot je een antwoord krijgt waarbij je denkt: “oh wauw, dat is echt zo, daar had ik nog niet aan gedacht.” Zo bekom je een inzicht dat relevant is voor jouw campagne. Een sterk inzicht vormt een goede basis voor je strategie.
“Een inzicht is het antwoord dat je bekomt door een feit in vraag te stellen”
Nu kan het brainstormen pas echt beginnen. Maar hoe? Psycholoog Adam Grant bouwt in zijn Ted Talk een interessante visie uit over creatief denken: “The surprising habits of original thinkers”. Wat zijn dan deze surprising habits? We kunnen ze verdelen in drie prominente eigenschappen:
- Adam Grant gelooft in uitstellen als het aankomt op creatief denken. Uitstellers geven het idee meer ruimte in hun hoofd, wat ervoor zorgt dat ze meer verrassende ideeën bedenken. Door nog niet meteen alles vast te leggen, hou je ruimte om te improviseren. Maar let wel op, té veel uitstellen is ook niet goed.
- De beste creatieve denkers zijn zij die het meeste falen, omdat ze het vaakst proberen. Ze stellen hun eigen ideeën in vraag om ze dan te verbeteren.
- Je hebt veel slechte ideeën nodig om een paar goede ideeën te bedenken. Denk maar aan componisten als Bach, Mozart en Beethoven. Ze componeerden elk meer dan 500 muziekstukken, waarvan er misschien maar 50 echt aansloegen bij het grote publiek. Twijfel niet om je ideeën op tafel te gooien. Ze kunnen initieel misschien verre van ideaal zijn, maar misschien zetten ze wel iets in werking bij de rest van je groep.
Leila gaf ook enkele praktische tips om een succesvolle brainstorm te organiseren:
- Stuur de briefing al een dag op voorhand uit. Zo krijgen deelnemers de kans om de verschillende aspecten te laten bezinken, wat het creatief proces bevordert. Dat blijkt ook uit de TED Talk van Adam Grant.
- Wanneer je een brainstorm leidt, doe dat met het nodige enthousiasme. Toon inspirerende campagnes, begin met enkele openingsvragen om mensen aan het denken te zetten.
- Twijfel niet om meerdere mensen uit te nodigen in de brainstorm en ze zelfs op te delen in verschillende groepjes. Een groep verzamelt verschillende ideeën en gedachtegangen. In kleinere groepjes komen er zelfs meerdere ideeën naar boven, waar je misschien op kunt verder bouwen.
Dus even recapituleren: begin met je research en stel feiten in vraag. Zo bekom je een inzicht dat de basis vormt voor je strategie. Nu ben je klaar om een duidelijke briefing te geven voor de start van een creatieve brainstorm. Want… shitty input is shitty output. En als laatste: je hebt veel ‘slechte’ ideeën nodig, om er een paar goede over te houden.
Happy brainstorming!
Met dank aan Leila Mountford, wiens presentatie en creatieve sessie de basis vormt voor deze blog.