Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Frederik Van de Meulebroucke

Gepubliceerd op

January 9, 2017

Tags

mediarelaties, newsjacking, PR

Of het nu gaat om de geboorte van een schattige panda of de waanzinnige populariteit van Pokémon Go… Soms is ons land opeens in de ban van een hype die niemand zag aankomen. Ook journalisten niet. Daar liggen kansen voor PR professionals om een merk in the picture te zetten. 


Newsjacking?

Bij newsjacking haak je in op een thema dat al het nieuws van de dag is. Het gaat niet om nieuws dat je zelf hebt gecreëerd, maar je zorgt voor relevante en waardevolle achtergrondinformatie over het gespreksonderwerp. Je betrekt jouw klant bij het nieuws en plaatst hem zo in de spotlights. Dit is vaak een win-win situatie voor PR professionals en journalisten. Journalisten staan onder druk om eerder te zijn dan de concurrent en hebben dan vaak extra informatie nodig voor hun tweede alinea. En precies daar ligt een enorme kans voor merken… Tenminste, als je het juist aanpakt.

Reflex

Newsjacking iets is dat je jezelf moet aanleren. Hoorde je iets opvallend op de radio? Wat broeit er op buitenlandse media? Waarover vertellen tieners? Bedenk dan steeds op welke manier je een klant kan betrekken, dat zou een reflex moeten worden.

De klok tikt

Nieuws komt in golven, als je jouw pitch niet op tijd deelt met journalisten dan kan je niet mee op de hype surfen. Hypes zijn van korte duur, zorg dat je snel kunt schakelen. Soms duurt de populariteit van een nieuwsitem slechts twee dagen, zorg dat je op dag 1 bij de les bent.

Cijfers of quotes

Zoals steeds moet je jezelf afvragen wat er in kan zitten voor de journalist. Kan je een trend staven met cijfermateriaal of kan jouw expert extra duiding geven? De eerste paragraaf bestaat standaard over de feiten. Kan jij de tweede paragraaf claimen met harde cijfers of een opvallende mening van een expert te zake? Shoot!

Juist is juist

Natuurlijk moet je je richten tot de juiste journalist. Wie schrijft er bezig met de hype? Bezorg de journalist een op maat gemaakte mail.

Lokaal

Waait een hype over vanuit het buitenland? Probeer voor lokale content te zorgen. Cijfers omtrent België ten opzichte van andere landen werken goed, verschillen tussen Belgische provincies nog beter.

Om al het bovenstaande nu even concreet te maken met een voorbeeld: de hype rond Pokémon Go ging ook onze klanten niet voorbij. De veiligheid van de app was een haakje voor Vasco Data Security, bol.com sprong op de verkoop van gsm-accessoires, Google toonde de impact van de trend aan met Google Trends en ook de boodschap van sensibiliseringscampagne ‘Indevuilbak’ kwam ter sprake. 

Neem contact op