Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Frederik Van de Meulebroucke

Gepubliceerd op

March 30, 2020

Tags

marktonderzoek, PR, public relations

Een persbericht op basis van onderzoeksresultaten opstellen is een veelgebruikte tactiek in communicatieland om pers te halen. Maar hoe haal je nu het meeste uit zulke onderzoeken?


Marktonderzoek en enquêtes zijn krachtige en populaire tools voor communicatiebureaus zoals LEWIS. We zetten ze op voor grote en kleine bedrijven, uit alle sectoren. De ene keer gaat het om diepgaande, internationale marktonderzoeken die zeer waardevolle inzichten opleveren, de andere keer net om een kleine steekproef: puur op zoek naar dat ene getalletje dat de aandacht van journalisten kan trekken.

Inzichten met nieuwswaarde

Zeker tijdens nieuwsluwe periodes van een klant, is het een vertrouwd recept voor PR agencies om interessante inzichten met nieuwswaarde aan het licht te brengen door middel van een onderzoek. Die inzichten vertalen we vervolgens zo goed mogelijk naar verhalen waarin we ook de messaging van onze klant verweven. Op die manier kunnen we journalisten nieuwswaardig leesvoer voorschotelen en onze klant in de spotlights zetten.

De kunst is echter om tot de juiste inzichten en meest interessante verhalen te komen, en cijfers voor te leggen die in lijn liggen met wat de klant wil vertellen. Het is een kwestie van respondenten de juiste vragen te stellen. Zoals onze Britse collega’s het zeggen “If the survey is poorly designed, no amount of math can help”.

 

  • Doe het niet zelf

 

Journalisten passen voor zelf verzamelde data. Neem enkel onderzoeken af met erkende derde partijen zoals iVox en Profacts en voeg altijd een onderzoeksverantwoording toe onderaan het persbericht, met uitleg over representativiteit.

 

  • Laat je omringen

 

Aarzel ook niet om advies te vragen aan de professionele onderzoekers. “Kunnen we de vraag beter zo stellen?” of “Mogen we het antwoord zo interpreteren?”. Dit biedt een extra kwaliteitscheck.

 

  • Baken het terrein af

 

Het is belangrijk om op voorhand heel goed te weten waar je naartoe wilt met de survey. Het aantal vragen dat je kunt stellen is namelijk niet eindeloos. Weet op voorhand goed welke insights je wilt genereren, binnen welke scope. You can’t have it all… at once.

 

  • Verdeel en heers

 

Als je een bepaalde groep kunt onderscheiden van de gehele populatie, dan is dat vaak een nieuwswaardig gegeven. Verschillen in bijvoorbeeld gender, leeftijd, opleidingsniveau of zelfs tussen provincies doen het altijd heel goed. 

Je hoeft ook niet altijd surveys in één ruk de wereld in te sturen, bouw een pijplijn aan verschillende verhalen.

 

  • Denk in titels en cijfers

 

Surveys start je vaak vanuit een bepaald buikgevoel. Probeer op voorhand al in het hoofd van een journalist te kruipen en denk na wat een ideale titel zou zijn op basis van de resultaten. Probeer stellingen ook te kwantificeren, laat respondenten een cijfer plakken op een bepaald gegeven of gevoel. Cijfers doen het goed in de pers. Lees er de krantenkoppen maar eens op na.

 

  • Voldoende verrassen en tegelijk geloofwaardig blijven

 

Ook al werk je met een erkend onderzoeksbureau samen en kun je de cijfers helemaal staven… als je met een waanzinnig klinkend cijfer te maken krijgt, parkeer het dan. Journalisten zullen dan toch niet happen.

 

  • Warm water uitvinden hoeft niet

 

Stel dat je ooit een survey hebt afgenomen die helaas niet tot interessante invalshoeken heeft kunnen leiden, weet dan dat je dezelfde vragenlijst een jaar later opnieuw kunt proberen. Wie weet heb je dan te maken met een bepaalde trend of stijlbreuk. Op die manier recupereer je toch nog de cijfers.

 

  • Wees streng in de analyse

 

Wees niet te vrij in de interpretatie van de cijfers. Trek alleen conclusies die letterlijk blijken uit de onderzoeksvragen of -stellingen.

 

Wil je ook aan de slag met marktonderzoek? We helpen je graag verder!

Neem contact op