Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Jana Strouven

Gepubliceerd op

April 24, 2020

Tags

LEWIS life, PR, Team LEWIS

“En wat doe je dan juist?” is een veelgestelde vraag wanneer je enthousiast vertelt over jouw job als senior account executive in PR en communicatie. “Ervoor zorgen dat het nieuws van onze klanten de kranten bereikt” is dan meestal de samenvatting. Erg kort door de bocht, maar daar komt het tegelijkertijd wel op neer. Er bestaan heel wat mythes en veronderstellingen rond communicatie en PR die ik in deze blog de wereld uit wil helpen. Ik deel daarom graag mijn meest gehoorde veronderstellingen met iedereen die, for once and for all, nog twijfels heeft over mijn werk als PR Account Executive.


“Je stuk staat in de media, da’s goed hé!”

Wel, ja en neen. Het draait natuurlijk niet alleen om jouw klantenverhaal dat de media bereikt, maar eens zoveel om het juiste verhaal. Niets is zo jammerlijk als een slechte of foute publicatie of een journalist die de essentie van het verhaal niet begrepen heeft. Want het opbouwen van de naamsbekendheid en goede reputatie van je klant gebeurt namelijk niet op 1-2-3, maar die kan wel aan dat tempo versnipperen door een gebrekkige publicatie. 

“Kan niet iedereen dat doen? Dat lijkt me niet zo moeilijk.”

Een PR-hoedje opzetten is lastiger dan gedacht, want niet iedereen heeft de correcte feeling of fingerspitzengefühl om de juiste PR-strategie op te zetten. Natuurlijk kan de overgrote meerderheid van de wereld wel een deftig mailtje opstellen of zich verdiepen in de achtergrond van een journalist, maar PR is zoveel meer dan dat. Startend met ontdekken wat ‘leeft’ in de media, nieuwswaardigheid onderscheiden van te lichte content, persrelaties opbouwen en onderhouden en het juiste moment vinden om jouw nieuws te verspreiden. En niet te vergeten: geregeld brainstormen om alles uit je klant te halen en in een mooi media-verhaal te gieten. Squeeze it like a lemon

“Ik heb het niet in het journaal/de krant zien verschijnen?”

De populairste en meest voor de hand liggende media zijn het welbekende Het Laatste Nieuws, Sudpresse, VTM en RTBF. Maar wat buitenstaanders vaak vergeten, is dat ons Belgisch medialandschap veel verder reikt dan deze kanalen. Tijdens het pitchen van een klantverhaal, draait het niet alleen om het bereiken van de media, maar evenzeer om het bereiken van de juiste doelgroep door het gebruik van de meest aansluitende media. Bijna elke klant of sector is in het bezit van bijhorende media, die op hun beurt dan ook als ‘top media’ beschouwd kunnen worden. Had jij bijvoorbeeld al gehoord van ‘Metaalvak’? Eén van de magazines bij uitstek voor de Belgische metaalverwerkende industrie. Bij LEWIS maken we gebruik van een handige database met meer dan 8.000 contacten, gesorteerd per type media en doelgroep. Voor ons de meest efficiënte manier om de juiste resultaten te behalen.

Jullie drinken wel vaak cava hé”

Toegegeven, dat valt regelmatig voor. Maar steeds onder het motto: work hard, play hard.

Begrijpelijk dat dat glaasje de aandacht trekt wanneer je thuis vertelt over je dag. Maar wat vaak aan de aandacht ontsnapt, is die lange dag waarin je hard gezwoegd hebt aan die 3 pitches, 2 persberichten, enkele calls en 50 mails die zich maar blijven vermenigvuldigen. Geloof het of niet, maar nieuws en communicatie staan niet stil, en dat wordt vaak vergeten. Last minute updates vanuit je klant gebeuren soms ook om 22u ‘s avonds in plaats van voor 17u29. Begrijp me niet verkeerd, niet elke dag, maar toch regelmatig. 

Een glaasje cava (of fruitsap) is méér dan alleen drinken, het is – voor team LEWIS – de ideale gelegenheid om bij te praten, tot rust te komen en vooral… om te relativeren en ideeën uit te wisselen. Bekijk het gerust als een soort bezinning waarin iedereen zich tot elkaar kan verhouden. Sommigen kiezen ervoor om snel in de zetel te ploffen, wij voor een glaasje cava, brut. 

Neem contact op