Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

April 19, 2024

Tags

Content, contentkalender, contentstrategie

Een overvloed aan ideeen hebben is de droom van iedere content creator. Toch is het belangrijk deze tactisch in te kunnen zetten en in te spelen op de doelgroep. Met een contentkalender krijg je in één oogopslag een goed overzicht en structuur. In deze blog geven we je tips om je hiermee op weg te helpen.


Key takeaways

    • Een goede contentkalender geeft structuur en overzicht aan je contentstrategie.
  • Stappen voor succes:
    • Stel duidelijke doelstellingen.
    • Ken je doelgroep en hun interesses.
    • Verzamel relevante top topicals.
    • Kies het juiste contenttype en platform.
    • Houd je budget in gedachten.
    • Pas timing en frequentie aan op je doelgroep.
    • Plan regelmatige contentsessies in.
    • Wees flexibel en pas je planning aan indien nodig.
    • Monitor en evalueer regelmatig je prestaties.

Je barst van de goede contentideeën, variërend van persberichten en blogposts tot LinkedIn-berichten en andere online marketinguitingen. Maar lukraak iets posten zonder enige structuur is niet het beste idee. Voordat je daadwerkelijk iets plaatst, zijn er nog verschillende stappen te nemen. Heb je bijvoorbeeld een helder beeld van jouw merkverhaal? Weet je op welke kernthema’s of kernactiviteiten je wil focussen? Of over welke topics je jouw expertise wil tonen?

Al deze elementen vormen de basis voor een contentkalender.. Een goede contentkalender geeft je in één oogopslag overzicht en structuur, en bovenal rust. Maar er zelf eentje maken, dat is een ander verhaal.

Hoe begin je eraan? Wat moet erin staan? En hoe ver moet je vooruit plannen? Als Content Executive bij TEAM LEWIS, ben ik bekend met de ins en outs van een waardevolle contentkalender. In deze blog deel ik graag mijn tips om je op weg te helpen.

Tip 1: bepaal je doelstellingen

Voordat je je volledig stort op het maken van waardevolle content, is het belangrijk om eerst je bedrijfsdoelen te overdenken. Wat hoop je eigenlijk te bereiken met de content die je de wereld in brengt? Wil je meer mensen betrekken bij je merk, toekomstige klanten binnenhalen, je expertise laten zien, meer conversies genereren of misschien iets totaal anders? Deze doelen zijn de kompasnaalden die je contentstrategie zullen sturen.

Tip 2: ken je doelgroep

Wanneer je nieuwe content ontwikkelt, is het vanzelfsprekend dat je jouw doelgroep wilt bereiken. Daarom is het cruciaal om te weten wie jouw doelgroep is en, nog belangrijker, waar ze in geïnteresseerd zijn. Welke onderwerpen vindt ze boeiend? Welke problemen wil ze opgelost zien? Leest je doelgroep nog traditionele kranten of magazines? Welke socialemediaplatforms gebruikt ze? En welke verschillende soorten content spreekt je publiek aan? 

Door deze vragen te beantwoorden, kun je gemakkelijker relevante en goede content creëren die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Want laten we eerlijk zijn: het heeft weinig zin dat je aan de slag gaat met een contentkalender als je niet weet welk type content jouw doelgroep enthousiast maakt, toch? 

Tip 3: verzamel relevante top topicals 

Nu we de basics op een rijtje hebben, is het tijd om aan het échte werk te beginnen: de contentkalender. Een absolute must voor elke nieuwe contentkalender is om alle belangrijke top topicals voor jouw bedrijf te verzamelen. Top topicals zijn actuele onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep en die je snel kunt gebruiken om boeiende content te creëren. Enkele voorbeelden van top topicals zijn:

  • Feestdagen of themadagen zoals Kerstmis, Pasen, Valentijn of Autoloze zondag.
  • Seizoensgebonden thema’s zoals de zomervakantie of de start van het nieuwe schooljaar.
  • Actuele gebeurtenissen zoals de politieke verkiezingen of technologische doorbraken.
  • Populaire trends zoals TikTok challenges of sustainable living.

Niet zeker waar je deze themadagen kunt vinden? Geen probleem! Er zijn tal van organisaties die een inhaakkalender uitbrengen, zoals Frankwatching of DPG Media.

Tip 4: kies het juiste contenttype

In een jaar tijd heb je waarschijnlijk allerlei contentideeën die je met je publiek wilt delen: van blogposts en socialmediaberichten tot video’s of zelfs podcasts. Een contentkalender zorgt voor de nodige planning en structuur hierin. Denk dus goed na over welk type content het beste past bij elk onderwerp. 

Soms denk je aan een blogpost over een bepaald onderwerp, maar kan het beter tot zijn recht komen als een vraag-en-antwoord-interview. Het is belangrijk om hierover na te denken en ook in je contentkalender aan te geven welk type content je voor welk onderwerp gaat gebruiken. Hoe duidelijker dit van tevoren is vastgelegd, hoe minder je in de toekomst in de war raakt bij het maken van je content.

Naast het juiste contenttype, zijn prikkelende visuals ook essentieel, vooral op sociale media. Met een overvloed aan content en een afnemende aandachtsspanne, is het belangrijk om visuele elementen serieus te nemen. Ze kunnen het verschil maken tussen opgemerkt worden of verdwijnen in de menigte.

Tip 5: kies de juiste platforms 

Het is niet alleen belangrijk om het juiste type content te selecteren, maar ook om de juiste platforms te kiezen. Daarbij is het belangrijk om te ontdekken welke platforms je doelgroep gebruikt en waar je graag aanwezig wilt zijn. Denk aan sociale media, je website, e-mailnieuwsbrieven, nieuwsmedia, enzovoort. Zet ook steeds het gewenste platform per onderwerp in je contentplanning. 

Contentkalender

Tip 6: houd je budget in het achterhoofd

Soms borrelen er zoveel fantastische ideeën in je op dat je ze allemaal wilt uitvoeren, maar dat is niet haalbaar met het beschikbare budget. Een geanimeerde video maken kan bijvoorbeeld behoorlijk wat kosten met zich meebrengen, terwijl een simpele socialmediapost of een blogpost veel minder duur is. 

Toch kan een video in sommige gevallen wel dé manier zijn om je doelgroep te bereiken. Het is dus belangrijk om goed te overwegen hoe je je budget gaat inzetten en op basis daarvan te bepalen welke content ontzettend waardevol kan zijn. 

Tip 7: pas je timing en frequentie aan o.b.v. je doelgroep

Ik heb het al meerdere keren gezegd in deze blog, maar het is dan ook o zo belangrijk: je contentkalender moet goed aansluiten bij je doelgroep, inclusief de frequentie en timing van je content. Een keer per maand posten is waarschijnlijk te weinig, maar dagelijks spammen is ook geen goed idee. Onderzoek daarom wanneer jouw publiek het actiefst is op verschillende kanalen. Misschien merk je dat ze om 14:30 uur op Instagram het meest actief zijn. Dat is dan het perfecte moment om iets te posten.

Natuurlijk moet je ook je eigen planning in gedachten houden. Als je doelgroep verwacht dat je drie keer per week iets plaatst, moet je samen met je team beslissen of dat haalbaar is. Het draait allemaal om een constante stroom van content, terwijl je toch een mooie balans behoudt.

Tip 8: plan voldoende contentsessies in

Denk je dat je slechts één dag per jaar nodig hebt om je kalender op te stellen en er vervolgens niet meer naar hoeft om te kijken? Think again! Een contentkalender is een dynamisch instrument en vereist regelmatige updates, vooral met het oog op actualiteit. 

Daarom is het slim om wekelijks of tweewekelijks, afhankelijk van hoe vaak je post, een contentmeeting in te plannen met het team. Zo kun je alles bespreken wat nodig is, zoals of we op schema liggen, of er belangrijke evenementen zijn die toegevoegd moeten worden aan de planning, enzovoort. 

Tip 9: wees flexibel

Hoewel je veel dingen van tevoren kunt plannen, gebeurt er jaarlijks regelmatig iets onverwachts waar je geen controle over hebt. Dus, maak je niet al te druk als je contentplanning niet perfect lijkt te zijn, en wees bereid om aanpassingen te maken als de actualiteit of nieuwe trends daarom vragen. Het zou zonde zijn om een geweldige kans te missen. Wees dus flexibel en voeg toe wat je contentkalender nodig heeft.

Tip 10: monitor en evalueer 

Tot slot, hier is een laatste, belangrijke tip: blijf de prestaties van je content op de voet volgen door analyses te maken en feedback van je publiek te verzamelen. Merk je dat je contentkalender niet helemaal werkt als je had gedacht? Duik dan dieper in het probleem en pas je kalender daarop aan. Leer van wat wel werkt en wat niet. Je weet wat ze zeggen: leren houdt nooit op!

Drie extraatjes! 

  1. Zelf geen kampioen in design? Probeer dan een (gratis) contentkalender template uit. Je kunt simpelweg gratis tools als een Excel bestand, Google Sheets of Canva gebruiken, maar evengoed betalende software als Trello of Kontentino inschakelen.
  2. Wil je sterkere content maken en gegarandeerd je doelgroep bereiken? Dan is SEO copywriting misschien wel iets voor jou! Het doel van SEO copywriting is om die felbegeerde toppositie in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google te bemachtigen en zo het organisch verkeer naar jouw pagina te laten komen. Ontdek er alles over in onze blog.
  3. Huur je liever een professionele copywriter in die een contentkalender voor jou maakt? Dan ben je bij TEAM LEWIS aan het juiste adres. Als internationaal geïntegreerd contentmarketingbureau begrijpen we het belang van sterke content van hoge kwaliteit. Daarom ontwikkelen we met onze jarenlange expertise op onderzoek gebaseerde contentmarketingstrategieën en produceren we teksten die de moeite waard zijn om te lezen voor jouw publiek. Stuur een mailtje naar [email protected] of neem contact op hier. 

 

Neem contact op