Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

April 3, 2024

Tags

copywriting, digital marketing, marketing, SEO

Een goede tekst verdient het om gelezen te worden. Reden genoeg om aandacht te besteden aan SEO-copywriting. SEO staat voor Search Engine Optimization en omvat het proces van content optimaliseren voor zoekmachines. Is jouw tekst SEO-proof, dan pop je vaker op in de zoekresultaten van je doelgroep. Benieuwd hoe je dat aanpakt? In deze blog nemen we je mee door de basisprincipes van SEO-copywriting.


Key takeaways:

   • Kracht van SEO copywriting: met SEO copywriting bereik je je doelgroep en versterk je je online aanwezigheid.
   • Kwaliteit van content en begrip van doelgroep: richt je op boeiende content die aansluit bij wat je doelgroep nodig heeft, niet alleen op zoekmachines.

  Boost de online aanwezigheid van je merk

  Onze experts leiden jouw digitale strategie. Vertrouwd door startups, groeiende bedrijven en Fortune 500-merken om organisch nieuwe klanten aan te trekken.

Vermijd deze veelgemaakte fouten:

  • Keyword stuffing: hou je tekst leesbaar door niet te overdrijven met zoekwoorden.
  • Gebrek aan structuur: maak je tekst aantrekkelijk met subkopjes, witruimtes en visuele content.
  • SEO boven correcte spelling: goed spellen is belangrijk voor geloofwaardigheid en staat altijd boven SEO.

Je hebt een fantastische tekst geschreven, vol humor, inzicht en emotie, maar tot je spijt blijkt deze je doelpubliek niet te bereiken. Hoe komt dat? Hier komt de kunst van SEO copywriting om de hoek kijken. Want laten we eerlijk zijn, wat heb je aan een meesterwerk als het verstopt blijft voor je publiek? In deze gids nemen we je mee door de basisprincipes van SEO copywriting

SEO copywriting start bij waardevolle content

Kwalitatieve content vormt het hart van succesvolle SEO copywriting. Met goede online content bied je je doelgroep waardevolle, relevante informatie op een heldere en prettig leesbare manier. Of je nu wilt informeren, overtuigen, emotioneren, instrueren, adviseren, activeren, inspireren of een andere call to action wilt uitlokken, goed schrijven draait volledig om het betrekken van je lezers met boeiende inhoud.

SEO copywriting

Ken je doelgroep 

Houd dit in gedachte bij SEO-copywriting: je schrijft niet voor een zoekmachine, maar voor echte mensen die je tekst lezen. En om lezers te boeien met jouw content, moet je dus vanzelfsprekend je doelgroep goed kennen.  

Door content te creëren die aansluit bij je doelgroep, zullen bezoekers vaker je tekst lezen, doorklikken op interne links en je website vaker bezoeken. Dat betekent niet alleen meer lof van Google, maar ook een groter gevoel van vertrouwen en autoriteit bij je doelgroep. Op die manier creëer je een win-winsituatie voor bezoekers én zoekmachines. Het geheim van goede SEO-content is dus simpelweg schrijven voor je publiek, niet voor Google.  

Extra tip: denk eraan dat een sterke meta description het startpunt vormt van de interesse van je doelgroep. De meta description is de korte introductietekst die verschijnt in de zoekresultaten van Google. Het is belangrijk dat je zoekwoord in de meta description terugkomt en dat de tekst triggert om door te klikken. Een soort mini-advertentie dus. 

Vermijd deze veelgemaakte fouten wanneer je SEO-teksten schrijft 

1. Keyword stuffing

Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden op de juiste plekken in je tekst verwerkt om de zichtbaarheid te verhogen. Maar overdrijf niet: een tekst die ‘volgestopt’ is met zoekwoorden, leest niet meer lekker.  

Ook trapt Google niet (meer) in keyword stuffing, waardoor je positie in de zoekresultaten eerder daalt dan stijgt. Probeer eens een synoniemen te gebruiken of je zoekwoorden in het meervoud te zetten als alternatief. Zo blijft je tekst goed lezen, zonder dat het afbreuk doet aan je SEO-waarde. 

2. Tekst zonder structuur

Wil je scoren in Google, zorgt dan ook voor een goede structuur in je teksten. Maak hiervoor gebruik van subkopjes, witregels, opsommingstekens en vooral visuele content. Niemand wordt blij van lange lappen tekst, en met video’s, foto’s, en infographics ondersteun je je verhaal vaak beter. Een goede SEO-copywriter weet precies hoe hij deze elementen slim kan inzetten, om zo de lezer vloeiend door je tekst te laten gaan. 

3. SEO boven correcte spelling

Een veelvoorkomende valkuil bij SEO-copywriters? Het belang van SEO boven correct spellen plaatsen. Ten onrechte wordt gedacht dat algoritmes van zoekmachines alleen rekening houden met de spellingvorm die het meest wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: veel mensen gebruiken spaties als zij zoektermen opgeven, bijvoorbeeld ‘appel cake’ in plaats van ‘appelcake’, de juiste spelling. In SEO-teksten zie je daarom vaak ook onjuist gespelde woorden – tot irritatie van de lezers.  

Maar dat hoeft dus niet, want algoritmes matchen de zoekterm ‘appel cake’ ook met het zoekwoord ‘appelcake’.  

Let’s meet!

Huur je liever een professionele SEO copywriter in voor al je content? Dan ben je bij contentmarketingbureau TEAM LEWIS aan het juiste adres! Als internationaal geïntegreerd contentmarketingbureau begrijpen we het belang van sterke SEO-content van hoge kwaliteit.

Daarom ontwikkelen we met onze jarenlange expertise op onderzoek gebaseerde SEO-strategieën en produceren we teksten die de moeite waard zijn om te lezen voor jouw publiek. Ontdek snel onze vele diensten. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel +32 3 304 36 30 voor een persoonlijk gesprek.

Neem contact op