Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Fleur Dam

Gepubliceerd op

May 8, 2019

Tags

social media

Op 30 april en 1 mei organiseerde Facebook zijn F8, een jaarlijkse conferentie voor developers en ondernemers die producten en diensten ontwerpen voor het sociale mediaplatform. LEWIS neemt de veranderingen onder de loep.


De gevolgen laten zich al meteen voelen: wie de Facebook-app al updatete, zal het nieuwe design waarschijnlijk reeds opgemerkt hebben. Het traditionele blauw maakt plaats voor meer wit. Daarnaast ligt de focus op: privacy en private messaging.

  • Privacy

Het afgelopen jaar worstelde niet alleen Europa met privacy omwille van de GDPR, ook Facebook kreeg heel wat uitdagingen voorgeschoteld. Na het Cambridge Analytica-schandaal en enkele kleinere lekken was het duidelijk dat er stappen moesten worden ondernomen op gebied van privacy en veiligheid. Meteen bij het openen van het congres was de boodschap van Mark Zuckerberg helder: “Today, we are going to talk about building a privacy-focused social platform.” Wat hem betreft, zijn Facebook en Instagram de digitale tegenhangers van een dorpsplein waar je met eender wie op eender welk moment in contact kan komen, zolang je dat zelf wilt. Daar waar Facebook Messenger en WhatsApp de geborgenheid van je eigen woonkamer moeten vertegenwoordigen.

  • Private Messaging

Volgens Zuckerberg zullen de private messagingkanalen een steeds belangrijkere rol gaan spelen, geen wonder dus dat ze hier de komende tijd nog meer op zullen inzetten. Ook hier is de focus op privacy primair: alle berichten zullen versleuteld worden, zowel gewone berichten als videochats.

Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp zullen worden samengevoegd in één berichtendienst. Je zal elkaar hierdoor berichten kunnen sturen zonder dat je dezelfde app nodig hebt. Hoe dat praktisch in zijn werk gaat, moet nog blijken.

Project Lightspeed zorgt ervoor dat de Messenger app 70 Mb minder groot is qua geheugen én binnen de 1,3 seconden kan worden opstart. Er werd ook ingegaan op de meest gevraagde functionaliteit: een desktopversie van Facebook Messenger voor Mac en Windows.

Hoewel wij deze inspanningen op gebied van privacy sterk aanmoedigen, zal het voor marketeers een nog grotere uitdaging worden om de data te tracken en rapporteren als veel meer content naar de privésfeer verhuisd. Exciting times ahead!

Nog enkele andere zaken die de aandacht verdienen:

  • Facebook Groups

In 2018 werd aangekondigd dat groepen een belangrijkere rol zullen spelen en ook nu uit zich dit. Onderaan in de vernieuwde app vind je een button die je naar een apart nieuwsoverzicht brengt dat bestaat uit de belangrijkste updates van groepen waar je lid van bent, hierdoor willen ze communities op eenzelfde lijn plaatsen als vrienden.

  • WhatsApp Business

Het zal voor bedrijven nog gemakkelijker worden via privéberichten te communiceren met (potentiële) klanten. Daarbovenop vindt de ‘product catalogue’-feature, die het mogelijk maakt om producten te adverteren op Facebook en Instagram, ook zijn weg naar WhatsApp.

  • WhatsApp Payments

Geld overschrijven naar elkaar zal rechtstreeks via WhatsApp kunnen. De functie zal in de loopt van dit jaar in verschillende landen uitgerold worden, het is nog niet duidelijk wanneer België aan de beurt is.

  • Instagram Shopping

Er komt een nieuwe shopping tab op de ‘explore’-pagina met een verzameling van alle producten die je mogelijk interesseren en het wordt gemakkelijker om producten in de app zelf te kopen.

  • Instagram Stories

Steeds meer content wordt alleen nog maar via de ‘stories’ gedeeld, er komen dan ook enkele nieuwe features. Het creëren van stories zal nog gemakkelijker worden aangezien je niet meer van een foto zult moeten starten. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om fundraisers te delen via Instagram-stickers.

  • Augmented en virtual reality

De ‘Spark AR Studio’ van Facebook wordt binnenkort beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Nieuwe features zullen ervoor zorgen dat het voor developers nog gemakkelijker wordt om creatieve camera-effecten te ontwikkelen. Er komt ook een bètaversie voor Instagram.

Ook VR blijft hoog op de agenda staan: de nieuwe Oculus Rift S en Oculus Quest worden beschikbaar vanaf midden mei. Beiden bevatten Oculus Insight-technologie waarmee je vrij zult kunnen bewegen.

Neem contact op