Skip to main content
LEWIS

Door

Mailien Nguyen

Gepubliceerd op

April 25, 2024

Tags

influencer, influencer marketing, social media

In onze huidige digitale wereld is influencermarketing een krachtig instrument voor merken om op een authentieke manier met hun doelgroep in contact te komen. Maar wat maakt influencermarketing zo effectief? Hoe smeed je een sterke influencersamenwerking? En nog belangrijker, hoe meet en beoordeel je optimaal de resultaten van je samenwerking om te zien of je doelstellingen zijn behaald? Ontdek het allemaal in deze blog, waar Influencer Marketing Manager Mailien Nguyen je meeneemt in de fascinerende en dynamische wereld van influencermarketing.


Door influencers in te schakelen, kunnen merken zich verbinden met bestaande gemeenschappen, geloofwaardigheid opbouwen en de betrokkenheid van het publiek stimuleren. Maar met de groeiende aanwezigheid van influencers op verschillende socialemediaplatformen kan het een uitdaging zijn om de juiste content creators te vinden voor jouw influencersamenwerking. In deze blog duik ik dieper in op de strategieën en overwegingen die merken kunnen toepassen om het influencerlandschap effectief te verkennen en de meest geschikte influencers te selecteren voor hun campagnes, of het nu gaat om macro-influencers of nano-influencers.

influencer marketing

Boost jouw merk met Influencer Marketing

Ontdek hoe influencers de connectie tussen jouw merk en publiek versterken.

1. Definieer je doelstellingen en doelgroep

Vooraleer je een influencersamenwerking aangaat, moet je allereerst je marketingdoelen vaststellen en je doelgroep begrijpen. Wil je de bekendheid van je merk vergroten, de verkoop stimuleren of nieuwe producten en diensten introduceren bij consumenten? Wie zijn je ideale klanten en op welke socialemediaplatformen zijn ze actief? Door deze aspecten van je marketingstrategie helder te definiëren, is het eenvoudiger om de perfecte influencers te vinden die passen bij de kernwaarden van je merk en resoneren met je doelgroep. 

2. Bepaal relevante niches en categorieën 

Influencers zijn er in allerlei soorten en maten, met elk hun eigen unieke niches en expertise. Of het nu gaat om fashion, health, beauty, travel of tech, er is voor bijna elke denkbare sector wel een influencer te vinden. Focus je zoektocht op influencers die actief zijn binnen jouw branche of gerelateerde categorieën. Dit zorgt voor relevantie en vergroot de impact van je influencermarketingcampagnes. Tools zoals socialemediamonitoringsplatformen en influencermarketingplatformen helpen je om relevante influencers te vinden binnen een bepaalde niche.

3. Beoordeel betrokkenheid en authenticiteit 

Wanneer je de juiste influencermarketingstatistieken evalueert, spelen zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses een rol. Naast het aantal volgers is het belangrijk om de betrokkenheid en authenticiteit van een influencer te onderzoeken. Miljoenen volgers kunnen misleidend zijn als het publiek niet actief betrokken is bij de content. 

Zoek daarom naar influencers met een oprechte band met hun volgers, niet enkel een groot bereik. Kijk naar interacties zoals likes, comments en shares. Beoordeel ook de authenticiteit van hun content: voelt het oprecht aan, of lijkt het té promotiegericht? Authenticiteit creëert vertrouwen, waardoor de aanbevelingen van de influencer krachtiger worden ontvangen door hun publiek.

4. Beoordeel de kwaliteit van de content en de consistentie met het merk

De contentkwaliteit van een influencer speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van percepties van je merk. Bekijk vorige berichten, video’s en verhalen om de kwaliteit, creativiteit en esthetiek van de influencer’s content te beoordelen. Past dit bij het imago en de waarden van je merk? Zoek naar influencers wiens content naadloos aansluit op je merk, voor een consistente merkbeleving voor je doelgroep. Samenwerken met influencers wiens content resoneert met je merk versterkt de geloofwaardigheid en bevordert de authenticiteit. 

5. Analyseer demografische gegevens en het bereik 

Om de juiste influencer te selecteren voor je merkcampagne, is het belangrijk om de demografische gegevens van hun publiek te begrijpen. Zo kun je gemakkelijk controleren of deze overeenkomen met jouw specifieke doelgroep. Analyseer factoren zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses en koopgedrag om te bepalen of hun publiek overeenkomt met jouw ideale klantprofiel. 

Gebruik influencermarketingdashboards om het bereik en de distributiekanalen van de influencer’s content te beoordelen. Hebben ze een sterke aanwezigheid op de platformen waar jouw doelgroep het meest actief is? Influencers kiezen met een relevant en groot publiek, vergroot het potentiële bereik en de impact van je campagnes. 

 

6. Overweeg langetermijnsamenwerkingen 

Kortetermijnsamenwerkingen met influencers zijn effectief, maar langetermijnsamenwerkingen bieden blijvende voordelen en helpen bij het opbouwen van duurzame merkbekendheid. Door een sterke band met influencers op te bouwen, kun je na verloop van tijd je merk dieper integreren in hun content, wat zorgt voor meer authenticiteit en geloofwaardigheid. Bovendien bieden langdurige samenwerkingen merken de flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende trends en voorkeuren van het publiek van de influencer. Dus, als je influencers kiest, kijk dan ook naar hun potentieel voor langdurige samenwerking en groei voor beide partijen.

7. Voer grondig onderzoek uit en evalueer influencers

Voordat je de influencersamenwerking definitief maakt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar hun achtergrond om te controleren of ze passen bij de waarden van jouw merk. Bekijk hun vorige samenwerkingen, partnerschappen, vermeldingen van merken en affiliaties om mogelijke belangenconflicten of controverses op te sporen.

Gebruik ook tools zoals Google Analytics en andere influencermarketingdashboards om de echtheid van hun volgers en betrokkenheid te verifiëren, zodat je beschermd bent tegen frauduleuze praktijken zoals het kopen van volgers of betrokkenheid via likes of comments. Duidelijke communicatie en heldere verwachtingen afspreken, verminderen risico’s en bevorderen succesvolle samenwerkingen. 

8. Onderhandel over duidelijke voorwaarden en compensatie

Nadat je geschikte influencers hebt gevonden waarmee je wilt samenwerken, is het cruciaal om heldere voorwaarden en compensatie af te spreken die aan de verwachtingen van beide partijen voldoen. Specificeer de deliverables, deadlines, exclusiviteitsclausules en compensatiestructuren in een gedetailleerd influencercontract of -overeenkomst. 

Leg alles vast in een contract of overeenkomst om misverstanden te voorkomen. Wees open over je budget en waardeer tegelijkertijd de toegevoegde waarde van influencers aan je campagnes. Eerlijke betaalde samenwerkingen stimuleren influencers om hoogwaardige content te leveren en bevorderen een relatie van vertrouwen en respect. 

9. Briefing

Nadat je de influencerselectie hebt voltooid en overeenstemming hebt bereikt over de resultaten en vergoedingen, is de influencerbriefing van groot belang. Dit is een cruciaal onderdeel waarin het campagnedoel naar de influencer wordt gecommuniceerd. Geef een heldere briefing waarin je aangeeft wat je van de influencer verwacht en welke posts zij zullen maken.

Geef concrete voorbeelden ter inspiratie. Het is één ding om met geweldige ideeën te komen, maar het is een andere vaardigheid om die ideeën te laten uitvoeren op de manier die jij voor ogen hebt. Daarom moeten de opzet en presentatie van de briefing goed doordacht zijn, inclusief het gebruik van de juiste tags, hashtags en links.

10. Resultaten analyseren

Wacht minstens zeven dagen na livegang om de inzichten van de influencers te verzamelen. Analyseer deze grondig om te controleren of je je doelen hebt bereikt. Let daarbij op het aantal weergaven (reach), impressies, likes, saves, eventuele link/sticker/tag clicks, behaalde volgers via de post, commentaren, enzovoort. Op basis van deze gegevens kun je bepalen of je je doel(en) hebt bereikt. Noteer de learnings en neem dit mee in de volgende campagnes. 

Kortom

De juiste influencers kiezen voor jouw merk vereist een mix van strategisch plannen, grondig onderzoek en effectieve communicatie. Met deze tips kun je succesvol navigeren door het influencermarketinglandschap en echte verbindingen maken met je doelgroep. Grijp de kans om influencermarketing in te zetten als een krachtig middel voor merkgroei en betrokkenheid in het digitale tijdperk.

Toch op zoek naar professionele hulp voor jouw influencersamenwerkingen? Dan ben je bij influencermarketingagency TEAM LEWIS aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact op met ons team en ontdek wat wij voor jouw merk kunnen betekenen. Stuur een e-mail of bel +32 3 304 36 30.

Neem contact op