Skip to main content
LEWIS

Door

Mailien Nguyen

Gepubliceerd op

January 23, 2023

Tags

influencer marketing

Ze zijn niet meer weg te denken uit je Instagram-feed: influencers die met hun content pieces merken en producten promoten. Voor bedrijven zijn samenwerkingen met influencers een integraal onderdeel geworden van hun marketingstrategie. Maar is een influencercampagne altijd de beste keuze? Hoe selecteer je de juiste influencer? En welke KPI’s koppel je aan jouw campagne? Mailien Nguyen legt het allemaal uit.


Online influencers zijn er al langer dan je zou denken. In de afgelopen 25 jaar evolueerden ze van bloggers naar bekende gezichten van televisie naar de influencers op social media van vandaag, een zeer diverse groep mensen. Desondanks hebben ze onderling één ding met elkaar gemeen: ze willen allemaal de emoties, mening en het gedrag van hun community beïnvloeden. Ze delen een groot deel van hun leven, maar vragen ook naar jouw persoonlijke mening, voorkeuren en interesses door in gesprek te gaan met jou als volger. Daardoor krijg je het gevoel dat je een hechte band creëert met de influencers die je volgt. Bijgevolg zal je zijn/haar/hun aanbevelingen (over producten en diensten) als betrouwbaar beschouwen. Een winnende formule voor bedrijven? Ja, maar je denkt best ook even strategisch na voor je vol enthousiasme start met een influencercampagne. Deze vier stappen helpen je alvast op weg naar een succesvolle campagne.

influencer marketing

Boost jouw merk met Influencer Marketing

Ontdek hoe influencers de connectie tussen jouw merk en publiek versterken.

 

Stap 1: Bepaal je strategie   

Allereerst is het van belang dat je je verwachtingen van de campagne in kaart brengt. Stel concrete doelen op met hen, zodat van bij het begin de strategie duidelijk is voor beide partijen. Deze vragen kunnen je alvast op weg helpen:  

 • Is een influencercampagne wel de beste keuze? Wat is het einddoel van de influencercampagne? Wil je meer interactie genereren met je doelgroep, meer zichtbaarheid creëren op social media, of een product promoten of verkopen?  
 • Wat is het budget? Neem zeker het huidige budget en de marketingdoelen in overweging, om te kijken of een influencercampagne in de bestaande strategieën past. 
 • Heeft het merk in het verleden al samengewerkt met influencers? 
 • Wat verwachten we concreet van de influencer? Welke creatieve content moet de influencer creëren? Reels? Stories? Posts? Een blog? 
 • Op welke platformen zit de community van de klant? TikTok? YouTube? Facebook? Instagram?  

Stap 2: Kies de juiste influencers

Veel merken kiezen het liefst voor influencers met het meest aantal volgers, maar die samenwerking levert niet per se meer interactie met het merk op. Hou daarom altijd de doelstellingen van je campagne in het achterhoofd. Deze tips kunnen als leidraad dienen: 

 • Ga na met welke influencer het merk/bedrijf eerder heeft gewerkt. 
 • Zorg voor een goede match tussen de influencer en je merk. Ga na wat de doelgroepen van beide zijn. In welk domein (fashion, food, travel, parenthood…) zijn ze gespecialiseerd?  
 • Een zoektocht op het wereldwijde web kan wonderen doen. Check van tevoren of de influencer onlangs negatief in het nieuws is geweest. 
 • Kies voor een betrouwbare influencer. Als je een goede band met je doelgroep wil opbouwen en je merk of product in de juiste markt wil positioneren, dan kies je bij voorkeur voor iemand die op een authentieke manier gebruikmaakt van zijn/haar/hun socialemediakanalen.  
 • Ga bij een grootschalige campagne voor een mix van micro- en macro-influencers. Beide types hebben een eigen bereik en geëngageerde community. Soms kies je beter voor micro-influencers met minder volgers in aantallen, maar met meer relevante volgers, dan voor macro-influencers met duizenden volgers.  
 • Meten is weten: hou rekening met alle relevante cijfers (zoals bereik, interactie, en volgers). Kijk ook naar de geschiedenis van posts: welke samenwerkingen heeft de influencer al eerder gedaan? En is dit niet een concurrerend merk van het merk waar jij deze influencer voor wil inschakelen?  
 • Wat voor content plaatst de influencer gewoonlijk? En hoe reageren volgers hier meestal op?  
 • Durf kritisch te zijn over de content en interactie van een influencer. Als het aantal volgers groot is, maar het aantal likes of comments laag, dan is het mogelijk dat de influencer volgers gekocht heeft, wat maakt dat het profiel niet authentiek is. 

Stap 3: Zorg voor een strategie om influencers te benaderen

Hoe je een influencer best benadert, verschilt vaak. Sommige influencers werken met managers en agencies, andere kan je bereiken via DM’s of mail. Flexibiliteit is een must voor zowel influencers als agencies, maar blijf vooral te allen tijde professioneel. Ook een heldere communicatie met de influencer/manager is essentieel. Voorzie hem/haar/hen van een briefingdocument, waarin je een antwoord formuleert op de volgende vragen: 

 • Wie organiseert de campagne? 
 • Waarvoor staat de campagne? En wat zijn de drijfveren van het bedrijf om deze campagne te organiseren? 
 • Wat wordt er verwacht van de influencer? Spreek benchmarks af: wat is het gemiddelde bereik van de influencer en welke acties moeten er gebeuren als de influencer de targets niet haalt? Neem dit ook op in het contract/in de afspraak met de desbetreffende influencer 
 • Welk budget is beschikbaar?  
 • Wordt het een samenwerking op lange termijn, of een eenmalige post? 
 • Wat zijn de social handles? Welke hashtags, tags, link of foto’s moet de influencer gebruiken? 

Stap 4: Zorg voor duidelijke KPI’s

Voor een succesvolle campagne heb je heldere KPI’s nodig. Veel bedrijven kijken alleen naar het aantallikesof (de groei in) het aantal volgers. Dat zijn belangrijke cijfers, maar ze geven geen compleet beeld van het succes van je marketingstrategie op basis van influencers. Neem volgende zaken dus zeker in overweging: 

 • Wil je een grote doelgroep aanspreken op sociale media? Meet dan het bereik (het totaal aantal volgers, het effectieve bereik per contentstuk…). 
 • Wil je met je campagne in interactie treden met je doelgroep? Focus dan op de engagement-rates van je posts. Die kan je berekenen met de volgende formule: 

 

engagement (aantal likes, comments, shares en clicks)
_____________________________________________________
totaal aantal volgers × 100

 

Een engagement rate onder 1 is slecht, tussen 1 en 3 is gemiddeld, tussen 3 en 5 is goed, en boven 5 is zeer goed. 

 • Wil je meer conversie of clicks naar een website? Voorzie de influencer dan van een link met tracking (UTM) die gedeeld kan worden met diens volgers.  
 • Wil je een bepaald product of specifieke dienst verkopen? Zorg dan voor een kortingscode die de influencer kan delen met diens volgers. Zo kan je nagaan wie je product/dienst effectief koopt.  

Last but not least

Onthoud dat het dus niet alleen gaat om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Een groot bereik hebben is leuk, maar betrokkenheid van volgers is nog belangrijker. Kijk bijvoorbeeld eens hoe je gesponsorde content presteert ten opzichte van andere content van de influencer, of hoe volgers reageren op een post of blog. Hun respons vertelt je vaak meer dan een aantal volgers op een profiel. 

 

 Je eigen influencer campagne een Success maken? Laten we eens kijken hoe we dat gaan doen! 

Neem contact op