Skip to main content
LEWIS

Door

Sara Thys

Gepubliceerd op

January 29, 2016

Tags

mediarelaties, mediatraining, PR, public relations

In PR kunnen interviews mooie merkzichtbaarheid creëren. Toch is een interview geven niet zo eenvoudig als het lijkt. Je komt maar beter goed voorbereid aan de start. “Before anything else, preparation is the key to success”. Wie het grondig en professioneel wil aanpakken, kiest er beter voor een mediatraining te volgen vooraleer persinterviews te geven. Je bedrijf goed vertegenwoordigen en de boodschap overbrengen die jij in je hoofd had – dat wil toch elke woordvoerder?  


Deze blogpost kan je gebruiken als een beknopt briefing document, handig om door te nemen voor ieder interview dat je geeft – lang of kort.

Vergroot je merkbekendheid in de markt

Met onze PR-diensten zetten we jou in de schijnwerpers, verspreiden we jouw verhaal in de media en versterken we jouw marktpositie.

“Met wie heb ik dadelijk alweer een afspraak?”

Om een kwalitatief interview te geven, is het aangewezen op voorhand te weten wie je juist voor je hebt. Belangrijk is om recent geschreven artikels door te nemen. In welke topics heeft de journalist een specifieke interesse? Let ook goed op toon of framing van artikels. Schrijft de journalist kritisch, respecteert hij/zij nuances en worden argumenten grondig onderbouwd? Puur praktisch zorg je ook best dat je directe contactgegevens van de journalist bij de hand hebt, just in case. Parkeergelegenheid voorzien en een stipte verwelkoming geeft de journalist een gevoel van respect. Een aangename sfeer die meteen de toon kan zetten van het interview.

“Help, wat moet ik dan zeggen?“

Sta stil bij wat de aanleiding van het interview. Waarom heeft de journalist interesse? Vanuit welke invalshoek heeft de journalist het interview geaccepteerd of gevraagd? Wat is het thema of onderwerp? Daarnaast overschouw je over welke informatie je beschikt en welke data je kan/wil meedelen. Neem dus zorgvuldig Q&A’s door en stem talking points af.

“Hoe geef ik een goed interview?”

Journalisten zijn vaak op zoek naar specifieke inhoud en/of verhalen. Geef daarom krachtige antwoorden: to-the-point, precies en aansluitend bij je kernboodschap. Interviews worden opgezet omdat journalisten jouw visie – vaak als expert – vernieuwend of interessant vinden. Vermijd daarom te technische bewoordingen, en leg vaktermen of afkortingen duidelijk uit. Naast inhoud geeft je lichaamstaal veel prijs. Bereid daarom het interview goed voor, wees zelfverzekerd en vertel enthousiast. Na afloop van het interview begeleid je de journalist weer veilig naar buiten. Het interview is pas afgelopen wanneer je terug op je werkplek zit. Geef dus niet per ongeluk teveel prijs bij het napraten in de receptiehal. Gezegd is gezegd!

Met een mediatraining laat je je niet verrassen

Wie echt goed voorbereid wil zijn en wil kunnen anticiperen op onverwachte situaties of vragen tijdens interviews, volgt best een mediatraining. Naast theoretische inzichten komen ook aangepaste (camera)-oefeningen aan bod. Oefening baart kunst, ook in het geven van interviews!

Heb je interesse in een mediatraining? LEWIS heeft een team gespecialiseerd in het geven van mediatrainingen, in samenwerking met ervaren journalisten. Neem contact op en we geven je graag meer informatie.

Neem contact op