Het communicatielandschap verandert voortdurend. Iets wat marketing- en mediaprofessionals telkens een stapje voor moeten blijven. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De onzekerheden van afgelopen jaar, leren ons dat traditionele communicatiestrategieën ook in 2023 niet voldoende zullen zijn om het verschil te maken. Dit zijn vier ontwikkelingen of strategieën die marketeers dit kalenderjaar zéker in de gaten moeten houden.
De vraag naar authenticiteit
Natuurlijk blijven consumenten gehecht aan gangbare merken als Nike, Coca-Cola en Patagonia. Maar minder bekende merken kunnen prima met ze concurreren. Zolang ze een authentieke en transparante merkidentiteit hebben.
zelfs als de recessie toeslaat, of wanneer deze bedrijven – om wat voor reden dan ook – even niet kunnen leveren, zullen zij toch het hoofd boven water kunnen houden. Want als de economie slecht is en consumenten voorzichtiger zijn met hun uitgaven en zich sneller richten op merken waarvan de missie, filosofie en waarden het meest overeenkomen met hun eigen persoonlijkheid. En net dat is wat telt.
De juiste influencer volgen
In 2023 zien we ook een trend op het gebied van influencers. Degenen die echt durven te zijn en de realiteit tonen zullen populairder worden. Concreet wil dat zeggen dat consumenten klaar zijn met influencers die voortdurend producten proberen te verkopen en enkel plaatjes laten zien van een ideale, perfecte wereld. Die bestaat namelijk niet.
Afgelopen jaar heeft liet ons zien dat consumenten willen weten welke persoonlijkheden achter influencers schuilgaan, wat hen motiveert, wat hun politieke overtuigingen zijn of waar ze voor staan. Of het nu gaat om TikTok, BeReal of andere socialmediakanalen: deze nieuwe verwachtingen van internetgebruikers op het vlak van gedragsverandering kunnen grote gevolgen hebben voor merken die ermee samenwerken. Merken moeten bijzonder voorzichtig zijn in het selecteren van de influencers die hen zullen vertegenwoordigen, verder kijken dan de demografische gegevens én rekening houden met het bereik van hun profiel. Het draait voornamelijk om het leren kennen van hun oprechte passies, de manier waarop ze omgaan met hun publiek en hoe effectief ze bij je merk passen.
Creatieve content marketing als must
Afgelopen jaar werden we uitgedaagd om creatieve en relevante content te creëren, zonder de uitingen van concurrenten te kopiëren of te herhalen. Kiezen voor een datagestuurde contentmarketingstrategie kan dan ook van meerwaarde zijn. Daarbij wordt niet alleen een stevige basis gelegd, maar bouwt ook de relatie met nieuwe gebruikers op. Bij brand storytelling integreren we ook video content (die overigens in opmars is) in de lijst van tools waar verschillende interne teams (sales, marketing, PR,…) over beschikken en ingezet op verschillende kanalen (website, blog, social media, influencers,…).
Content- en creatieve teams opereren niet alleen, maar samen. Bedrijfscommunicatie ontwikkelt mee met de veranderende behoeften van consumenten. Wanneer merken zich willen onderscheiden van de massa en een overkill aan content willen voorkomen, dan is het essentieel om perkanaal te focussen op een inspirerende, creatieve en gedegen contentplanning. Creativiteit is wat bedrijven en merken het meest nodig hebben, en dat moet tot uiting komen in de juiste content en acties.
Datagedreven strategieën
Goed geanalyseerde data geven informatie waar communicatieprofessionals hun strategieën op kunnen baseren en richten. Data-analyse is namelijk een efficiënte methode om de ROI (Return on Investment) te meten en geeft ook eerlijk inzicht aan managers en medewerkers van de betreffende campagnes. De laatste jaren zagen we een groei in data-analyses, omdat merken gebaat zijn bij het beoordelen van het effect van hun campagne en, indien nodig, aan te passen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar merkperceptie, tone of voice, websiteprestaties, enzovoorts.
Ook kwalitatieve onderzoeken naar nieuwe trends en consumentbelevingen winnen aan populariteit als middel om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van g consumentenhoudingen- en -gedrag ten opzichte van bepaalde onderwerpen of producten. Tegelijkertijd met de digitale transformatie van merken en bedrijven, ontstaan innovatieve manieren voor het verzamelen van klantgegevens en –informatie. Daarbij zijn online focusgroepen en online enquêtes populaire opties voor de uitvoer van deze onderzoeken.
Het einde van third party cookies en de invoering van Google Analytics 4 zullen de belangrijkste opschuddingen van 2023 veroorzaken, want zij hebben de grootste invloed op de verzameling van data. Er zal dus minder informatie over klanten en doelgroepen beschikbaar zijn, het contextualiseren van informatie zal dan des te belangrijker worden. Conversational commerce zal het mogelijk maken om profielen op te stellen op basis van first party-gegevens.
Dankzij partnerships met fabrikanten van smartphones, verzamelen bedrijven en merken nu rechtstreeks gegevens op hun website, met name via contactformulieren of verkoopgegevens. De informatie zal dus niet langer afkomstig zijn van het surfgedrag van de consument. Deze verschuiving zal op zijn beurt nieuwe statistieken en metingen met zich meebrengen, mede dankzij de gegevens die gedeeld worden tussen online platform en partnerbedrijven (AVG-proof).
Wat te onthouden in 2023
De onvoorspelbaarheid van 2022 daagt de planning voor 2023 uit. Het is voor bedrijven en merken des te meer van belang om zich flexibel op te stellen, vooral wat betreft budgetten, planning en de content die ze verspreiden. De meest succesvolle merken tonen de meeste wendbaarheid. Ook in 2023 blijft dat het geval.
Wat staat er in het trendrapport?
Van Augmented Reality en Artificial Intelligence tot live streaming en video shorts: we mogen verwachten dat 2023 frisse en innovatieve brengt. Ontdek de andere 23 marketingtrends waarop alle merken dit jaar moeten letten in ons nieuwste ‘23 Trends to Expect in 2023’-rapport. Of lees onze andere artikelen over de trends in 2023 hier.