Media alert versus persbericht: wat zijn de verschillen?
Wat is een media alert?
Een media alert is een korte, beknopte melding die journalisten of redacties informeert over iets nieuws of belangrijks. Dit kan een specifiek verhaal of inspirationeel bericht zijn vanuit jouw bedrijf of een aankondiging van een aankomend evenement, productlancering, samenwerking, enzovoort. Media alerts zorgen ervoor dat de belangrijkste informatie snel en duidelijk overkomt, ideaal om journalisten te prikkelen.
Wat is een persbericht?
Een succesvol persbericht daarentegen biedt een uitgebreidere informatieve tekst die nieuwswaardige info naar de media verspreidt. Een goed persbericht bevat een pakkende kop, een inleiding met de kern van het nieuws, een body met details en vaak een boilerplate over het bedrijf. Voerde je bijvoorbeeld een studie uit met een erkend onderzoeksbureau? De resultaten van dat onderzoek kunnen een mooie basis bieden voor een sterk persbericht.
Wat zijn de grootste verschillen?
1. Het doel
Het primaire doel van een media alert? Journalisten prikkelen zodat ze jouw verhaal delen of je evenement bezoeken. Bij TEAM LEWIS sturen we regelmatig media alerts uit om media-aandacht te genereren om zo jouw naamsbekendheid te boosten bij het publiek van dat medium. Media alerts inspireren journalisten vaak tot het schrijven van lijstjes- of overzichtsartikelen waarin jouw merk kan schitteren naast andere namen.
Persberichten streven misschien hetzelfde doel na – media-aandacht – maar bieden een veel gedetailleerdere tekst. Een succesvol persbericht schrijven, doe je door nieuwsartikelen van het betreffende medium goed te bestuderen. Persberichten volgen vaak de structuur van een nieuwsartikel. Hoe beter je jouw persbericht in die vorm giet, hoe eenvoudiger de journalist het kan oppikken. En dat is uiteindelijk je ultieme doel: dat journalisten je tekst (bijna) letterlijk kopiëren en publiceren.
2. De inhoud
Media alerts komen direct en bondig over. Ze draaien meestal om zachter nieuws of leuke verhalen, zoals een lijstje met tips, of juist om dringende aankondigingen, zoals een productlancering. Persberichten daarentegen duiken dieper in de materie en brengen harder, nieuwswaardiger of actueel nieuws. Vaak bevatten ze statistieken, citaten, tussentitels en grafieken om de boodschap kracht bij te zetten.
3. De lengte
Het laatste cruciale verschil zit in de lengte. Een media alert houd je kort en krachtig, waarbij je je belangrijkste boodschap op ongeveer ¾ van een A4, maximaal één A4, verwerkt. Persberichten kunnen langer zijn, tot anderhalve A4. Maar onthoud: hoe korter en bondiger je boodschap, hoe beter.
Voeg enkel nog informatie toe aan je persbericht als het de moeite waard is en vermijd ingewikkelde woorden of zinnen. Succesvolle persberichten trekken direct de aandacht en houden de lezer vast tot het einde, waardoor jouw nieuws opvalt in de massa.
Hoe kies je de juiste vorm?
Bovenstaand overzicht biedt alle handvatten om de juiste keuze te maken tussen beide vormen, maar laten we de belangrijkste zaken nog even doornemen:
- Media alert: kies voor een media alert als je een aankomende gebeurtenis hebt die directe aandacht vereist, zoals een persconferentie, productlancering of belangrijke aankondiging. Het biedt een beknopt overzicht en benadrukt kerninformatie, zodat journalisten snel kunnen beslissen of ze aanwezig willen zijn of meer willen weten.
- Persbericht: heb je een uitgebreider verhaal dat context en achtergrondinformatie vereist, zoals gedetailleerde bedrijfsprestaties, onderzoeksresultaten of een diepgaand nieuwsitem? Dan past een persbericht beter. Een persbericht gaat dieper in op de materie en biedt een vollediger beeld. Gebruik citaten om je verhaal kracht bij te zetten en extra details toe te voegen.
Toch op zoek naar professionele hulp? Contacteer dan ons getalenteerde contentteam: stuur een e-mail naar [email protected] , bel naar +32 3 304 36 30 of neem hier contact met ons op.