Gebruik sociale media voor persrelaties
Journalisten houden vaak een blog bij, of een YouTube-kanaal of een Twitter-account die ze regelmatig van content voorzien. En behalve er zelf dingen te posten, vinden ze er ook de inspiratie voor hun toekomstige onderwerpen. Dat wil zeggen dat je ze moet zoeken daar waar ze zijn.
Bovendien ontvangen journalisten honderden persberichten per dag, waarvan ze de overgrote meerderheid waarschijnlijk niet zullen openen. Wat als het niet volstaat om een persbericht via mail te sturen? Door persberichten via je eigen sociale media te delen, stimuleer je de dialoog tussen de PR en de journalisten en breid je je uw contactmogelijkheden uit.
Zorg dat uw persbericht opvalt
Maar opdat een persbericht online succes zou hebben, kan je maar beter de goeie, oude Word-versie vergeten. Het format is wel degelijk belangrijk! Met een aantrekkelijk en interactief persbericht verhoog je de kansen om gelezen én door de pers opgepikt te worden.
Vandaar dus enkele tips om van jouw persbericht een echte eyecatcher te maken:
- Zorg voor een mix van woord en beeld. Inderdaad, een beeld zegt meer dan duizend worden. Visuals zijn dus belangrijk. Beelden trekken de aandacht en brengen structuur in een persbericht.
- Als je een quote gebruikt, plaats dan ook een foto van de persoon. Het is altijd goed een gezicht op een naam te kunnen plakken. Zo maak je de expert persoonlijker voor de journalist.
- Gebruik call-to-action elementen om je woorden kracht bij te zetten.
- Aarzel niet om je boodschap te illustreren aan de hand van infographics of heldere en eenvoudig te begrijpen grafieken.
Tot slot, vergeet niet dat de methodes veranderen en dat je je dus moet aanpassen aan de gangbare communicatievormen:
- Wees mobile-friendly. Steeds meer persberichten worden immers op een mobiel toestel gelezen.
- Geef de voorkeur aan een SMS of WhatsApp i.p.v. te bellen. Onlangs werd ik zelf via een Instagram-bericht gecontacteerd door een journalist!