Skip to main content
LEWIS

Door

Delphine De Pauw

Gepubliceerd op

January 18, 2023

Tags

communicatie, crisiscommunicatie

We worden geconfronteerd met één van de grootste financiële crisissen ooit en veel bedrijven zoeken naar manieren om deze crisis het hoofd te bieden. De economische reflex zal zijn om in overbodige kosten te snijden, maar is communicatie er daar wel één van?


Ik herinner me hoe we onze adem inhielden toen de pandemie in 2020 begon. Het had ongeziene gevolgen voor veel aspecten van ons leven, en wat dit op zakelijk niveau zou betekenen, was tot dan toe  een groot vraagteken.

Bij TEAM LEWIS zagen we allerlei verschillende scenario’s ontstaan, gaande van bedrijven die van de ene dag op de andere alle communicatie stopzetten, budgetten die werden verlaagd,en projecten die tijdelijk werden gepauzeerd of uitgesteld, tot  bedrijven die meer dan ooit investeerden in communicatie.

Hoewel er veel voor te zeggen valt dat bedrijven in tijden van crisis voorzichtig moeten zijn, moet communicatie als een prioritaire investering worden behandeld. Investering is hier het sleutelwoord, want het rendement volgt in verschillende aspecten als de investering  goed wordt uitgevoerd.

De brand awareness zal stabiel blijven bij doorlopende communicatie in tijden van crisis, of net toenemen, omdat andere bedrijven zullen stoppen met communiceren. Dit zal dan ook een positief effect hebben op het marktaandeel, omdat concurrenten op dat moment minder zichtbaar zijn.

De kwaliteit van de inhoud is bepalend voor het juiste rendement. We zien bedrijven vaak communiceren vanuit een inside-out perspectief, terwijl het net veel sterker is om je communicatie aan te passen aan wat er in de buitenwereld gebeurt. Zeker in tijden van crisis, wanneer  mensen op zoek zijn naar steun en antwoorden op de persoonlijke uitdagingen waar ze voor staan. Content interessant en herkenbaar maken is dan de sleutel.

Doorlopende communicatie in tijden van crisis geeft bedrijven ook een voorsprong ná de crisis. Pas dan starten concurrenten weer met communiceren, waarbij ze van voren  af aan moeten starten.

Bovendien heeft de pandemie ons laten zien dat crisissen momenten zijn waarop mensen hun leven overdenken. Een aanzienlijk aantal mensen wereldwijd veranderde tijdens of na de pandemie van carrièrepad of werkgever. Bedrijven die zichtbaar waren via hun communicatie hadden een groot voordeel vanuit het oogpunt van employer branding, aangezien mensen op zoek gingen naar bedrijven die pasten bij de nieuwe waarden en normen die ze hadden aangenomen tijdens de pandemie. Een andere, niet te onderschatten reden om te blijven investeren in communicatie in tijden van crisis, is de war for talent, die momenteel nog steeds heerst in verschillende sectoren.

Kortom, het zal een uitdaging zijn om bedrijven door deze financiële crisis te loodsen. Kostenbesparingen zullen onvermijdelijk zijn, maar het is cruciaal om na te denken over de investeringen die nog gedaan moeten worden. Bedrijven moeten op basis van bovenstaande argumenten nagaan welke impact communicatie op hen kan hebben, en hoe zij er ondanks deze moeilijke tijden toch in kunnen investeren.

Die investering kan intern (binnen het bedrijf) plaatsvinden, of uitbesteed worden aan de ondersteuning van een externe partner. Dat kan betekenen dat het bedrijf besluit om te blijven communiceren, maar in een langzamer tempo, en met meer creatieve en relateerbare inhoud. Of bedrijven kunnen besluiten om zich te richten op een specifiek kanaal, of een bepaalde doelgroep… Elk bedrijf moet uitzoeken wat voor hen werkt, maar wat de uitkomst ook is: blijf in elk geval communiceren.

Verder praten over hoe je jouw bedrijf beter kan voorbereiden op een crisissituatie? Stuur ons een mailtje voor een adviesgesprek. 

Neem contact op