Skip to main content
LEWIS

Door

Fleur Dam

Gepubliceerd op

May 19, 2020

Tags

digital marketing, SEO

Terwijl het leven de afgelopen weken drastisch veranderde en we het ‘nieuwe normaal’ beginnen te ‘accepteren’. Intussen heb je tijd genoeg gehad om je huis te poetsen: ruim je website eens op!


Je hebt geen excuses. Naar evenementen ga je voorlopig niet en je agenda is angstaanjagend leeg. Marketingbudgetten verschuiven en slinken, campagnes bevriezen. Als je geen nieuwe content maakt, hoe ga je dan die vrijgekomen tijd benutten? Hoe breng je prioriteiten aan in jouw marketingwerkzaamheden tijdens de crisis? Méér focus op je Search Engine Optimization (SEO)-strategie helpt jouw organische bezoekersstromen groeien. Zo zorg je dat je zo vaak en zo hoog mogelijk in de Google-zoekresulaten verschijnt zodra de markt weer klaar is om van jouw diensten gebruik te maken.

Of het nu het reorganiseren van je structuur is, het optimaliseren van keywords in je contentpagina’s of het toevoegen van waarde op je al bestaande pagina’s; SEO is een waardevolle tak van sport die je optimaal kunt benutten wanneer je tijd over hebt.

De volgende drie SEO-werkzaamheden kosten zo weinig mogelijk tijd en hebben een enorme impact:

  • Bekijk je indexatie strategie

Je vraagt je waarschijnlijk af: wat is een indexatie strategie? Eén van mijn collega’s omschreef het goed: Google is als een bibliotheek. Elke website is een boek, en elke pagina is binnen Google’s eigen bibliotheek geklasseerd. Als webmarketeers hebben we de volledige controle over welke pagina’s Google in zijn index meeneemt. Pagina’s met een digitale ‘koffievlek’ of ezelsoor (bijvoorbeeld met een lange laadtijd, dubbele content of te weinig tekst) kun je uitsluiten voor Google’s ‘crawlers’ – de algoritmen die bepalen hoe hoog je website scoort en dus rankt. Zorgen dat je geïndexeerde pagina’s netjes zijn aangekleed en dat verouderde of minder goede pagina’s onzichtbaar zijn, is een snelle SEO-strategie die je vandaag nog uit kunt voeren.

  • Ga op onderzoek uit:

Onderzoek je sitemap- en robots-bestand. Je vindt de sitemap door ‘/sitemap.xml’ achter de URL van je website te plakken. Je robots bestand vind je door ‘/robots.txt’ op die plaats te zetten.

Je sitemap is een lijst van URL’s waarvan je tegen Google zegt: neem deze mee in je onderzoek. De robots.txt geeft juist een lijst van URL’s die je uit wil sluiten. Deze twee bestanden moeten helemaal synchroon zijn, zodat Google precies weet wat hij moet doen om je site te beoordelen. Google zal je dankbaar zijn.

Als je website nog niet geconfigureerd is op deze functie, zul je dat eerst moeten doen. Ga daarvoor naar de Google Search Console (GSC), log in en ga naar het ‘coverage report’.

Klik vervolgens op het ‘valid page report’ en exporteer de gegevens. Je bent op zoek naar pagina’s die geïndexeerd worden, maar die je niet in Google’s overzicht wil hebben. Natuurlijk kijk je ook of alle pagina’s die je wel in Google wil hebben momenteel geïndexeerd worden. Hoe bepaal je welke pagina’s je wil verstoppen? Slechte pagina’s, verouderde pagina’s en pagina’s met dubbele content zijn behoorlijke afknappers voor Google.

Zijn de lijsten in orde? Stuur de sitemap opnieuw in vanuit de GSC en Google zal je site opnieuw onder de loep nemen en beoordelen.

  • Repareer kapotte links

Verwijderde pagina’s die niet omgeleid (redirected) worden, zijn vervelend voor bezoekers en uiteindelijk een doorn in het oog van Google. Stel dat je ooit een link hebt gescoord op NU.nl, maar de pagina van de hyperlink bestaat niet meer. Je hebt niet in de hand dat NU.nl die pagina nog live heeft staan.

Met software als SEM Rush, Moz of Screaming Frog kun je jouw site analyseren op de aanwezigheid van die kapotte links. Door de URL’s van die pagina te herleiden naar (bijvoorbeeld) de homepage of een nieuwere versie van die pagina, verbeter je de ervaring van de user en nogmaals: Google dankt je daarvoor. Het kost iets meer tijd dan de vorige klus, maar ook deze zal vrij snel een mooie impuls aan je sitescore geven.

Exporteer de ‘dode’ pagina’s (404’s) die je in de software naar keuze vindt. Bekijk welke pagina’s naar belangrijke blogs en/of producten leiden en maak een omleiding naar een vergelijkbare pagina, een andere waardevolle pagina of desnoods de homepage.

  • Verbeter je slechte pagina’s

Google houdt niet van slechte pagina’s. Daarom lieten we bij tip 1 al zien hoe je die voor hen kunt verstoppen. Maar is het niet beter die pagina’s zelf een likje verf te geven? We hebben zelf de volledige controle over de SEO-technieken die we op de pagina loslaten. Door op de nieuwste ontwikkelingen binnen SEO en de belangrijkste score-factoren van Google te letten, kunnen we onze strategie bepalen en onze websites beter laten scoren.

Hoe weet je nu wat je slechte pagina’s zijn? Log daarvoor in op Google Analytics (GA) en exporteer een lijst met jouw beste landingspagina’s. Bekijk de verschillende statistieken die op mindere prestaties wijzen zoals hoge bounce rates en korte bezoekerstijden. Ook de laadtijd van je verschillende URL’s is terug te vinden, en is één van de variabelen waarmee Google’s algoritmen bepalen hoe goed je pagina is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het rapport ‘Snelheid’ gebruiken of de data vanuit analytics.

Je kunt zelf goed inschatten welke content je waardevol vindt en dus wilt optimaliseren, en welke content misschien de moeite niet waard is. Geef die URL’s een redirect, zoals hierboven genoemd. Kies daarin niet voor de snelste weg door alles naar de homepage te sturen: bekijk of je een vergelijkbare post kunt vinden, of dat een omleiding naar de categoriepagina van je blog misschien beter is.

En nu je toch bezig bent, kun je ook matig presterende pagina’s voor zowel Google, als jouw bezoekers, beter maken. Door je keyword mapping strategie kritisch te bekijken, kun je jezelf ook afvragen hoe je deze pagina’s weer relevant maakt. Misschien zijn er wel zoektermen met weinig concurrentie waar je gemakkelijk bezoekers mee kunt trekken. Door die in jouw tekst meta-omschrijving en misschien zelfs paginatitel te verwerken, maak je jouw site een autoritaire bron over dat onderwerp. In plaats van de pagina te verbergen en de hoop op te geven, kun je Google nog eens langs sturen op die pagina. Het kan zomaar zijn dat je zonder al te veel moeite van een voormalig zwak punt van je site, een pluspunt hebt gemaakt. Durf die gok te wagen. Kijk na een tijdje wat de aanpassingen op de pagina met de prestaties doen. Zijn die niet beter geworden? Dan kun je hem alsnog verbergen.

Deze snelle SEO-tactieken en -technieken zijn geschikt voor een vlugge opschoonsessie, maar zijn ook de moeite waard om vaker te monitoren en toe te passen. Weet je niet waar je moet beginnen met je SEO-strategie, kies dan wat gemakkelijk toepasbare wijzigingen om je site snel een stukje beter te maken.

 

Ben je op zoek naar meer manieren om jouw SEO-strategie een boost te geven? Neem contact op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.

Neem contact op