Skip to main content
LEWIS

Door

Maaike Huegaerts

Gepubliceerd op

February 28, 2024

Tags

digital marketing, marketing, marketing tools, SEO

Is het tijd voor een nieuwe uitstraling op je website? Vergeet dan niet dit essentiële element: Search Engine Optimization (SEO). In deze blog lees je alles over over SEO-tools, waarmee jij je website een boost kunt geven.


Key takeaways:

  • SEO essentials: optimaliseer je website met deze onmisbare SEO-tools om meer organisch verkeer aan te trekken en hoger te scoren in zoekresultaten.
  • Gratis tools: niet alle SEO-tools kosten geld.

Is je website toe aan een flinke schoonmaakbeurt? Dan is SEO onmisbaar. SEO, oftewel Search Engine Optimization, is dé manier om je content aantrekkelijk te maken voor zoekmachines zoals Google. Het doel? Die felbegeerde toppositie in de zoekresultaten veroveren en meer organisch verkeer naar je pagina trekken. En daar kunnen een paar handige SEO-tools je goed bij helpen.

Als Content Executive bij TEAM LEWIS spendeer ik bijna elke dag aan het schrijven en optimaliseren van teksten voor SEO. In deze blog deel ik graag mijn tien favoriete (gratis) SEO-tools.

1. Surfer SEO 

Je webteksten moeten vanzelfsprekend relevante zoekwoorden bevatten om zowel je doelgroep te bereiken als de aandacht van Google te trekken. Maar als je wat hulp kunt gebruiken bij je SEO-copywriting en het vinden van die zoekwoorden, dan is Surfer SEO je go-to tool. Surfer SEO is een data-gedreven hulpmiddel dat je bijstaat bij het optimaliseren van je webpagina’s om hoger te scoren in Google’s zoekresultaten. Je kan de tool simpelweg als Chrome extensie installeren.

Deze handige SEO-tool analyseert de top 48 zoekresultaten en biedt concrete adviezen op basis van succesvolle pagina’s. Het geeft praktische tips om je on-page SEO te verbeteren, gebaseerd op de statistieken die gelinkt zijn aan de zoekresultaten voor je opgegeven zoekwoord. 

Bovendien is Keyword Surfer SEO misschien wel de handigste tool die ik ken om nieuwe  content te schrijven. Het biedt een uitgebreide lijst met gerelateerde zoekwoorden, advies over het ideale aantal afbeeldingen, koppen en meer om je content naar nieuwe hoogten te tillen. Daarnaast kan de zoekwoordenlijst ook inspiratie bieden om interne links te integreren in je tekst. 

2. Semrush

Als er één ding belangrijk is bij websiteoptimalisatie, is het wel zoekwoordenonderzoek. Dit proces draait allemaal om het ontdekken van relevante zoekwoorden of long tail keywords die mensen in zoekmachines gebruiken en die verband houden met jouw bedrijf. Kort gezegd, het gaat erom te begrijpen hoe potentiële klanten je online kunnen vinden. Mijn favoriete zoekwoorden-tool is Semrush, een Amerikaans platform dat vaak wordt gebruikt voor keyword research, concurrentieanalyses, backlink tracking, enzovoort.

Semrush biedt verschillende handige features, waaronder: 

 • Keyword Overview: analyseert zoektermen en biedt informatie over zoekvolume, zoekintentie en moeilijkheidsgraad om te ranken.
 • Keyword Magic Tool: ideaal om zoekwoordenlijsten te maken, biedt inzichten over ingevoerde zoekwoorden, geeft gerelateerde zoektermen en specifieke, minder competitieve zoektermen.
 • Keyword Manager Tool: maakt het eenvoudig om gevonden zoekwoorden te beheren door verschillende lijsten aan te maken voor overzicht.
 • Position Tracking Tool: analyseert de positie van websites voor specifieke zoekwoorden, zodat concurrentie goed in de gaten gehouden kan worden.

3. Ahrefs 

Ahrefs is een alles-in-één SEO- en online marketingtool die zowel premium als gratis features heeft. Het behoort tot de beste (gratis) SEO-tools die ik ken. Hoewel de gratis versie beperktere toegang biedt tot de functies van Ahrefs, geeft het toch handige basisinzichten, zoals backlink-analyse, zoekwoordonderzoek en site-audits. Met de betaalde versie krijg je toegang tot meer functies, waaronder zoals rank tracking, concurrentieanalyses, alerts voor SERP-updates en meer.

4. SEOptimer 

Nu we het toch over de beste gratis SEO-tools hebben, kan ik je SEOptimer ook aanbevelen. Het is een gratis SEO Audit tool die een gedetailleerde analyse uitvoert op basis van data van 100 websites. Het biedt duidelijke en bruikbare aanbevelingen om je online aanwezigheid te verbeteren en beter te scoren in zoekresultaten. Met deze gratis tool kun je website-audits uitvoeren om technische problemen te identificeren, zoekwoordenonderzoek doen en op maat gemaakte rapporten genereren. 

5. seoClarity

In onze hedendaagse samenleving is AI bijna onmisbaar geworden, ook binnen SEO. Dat is waar seoClarity om de hoek komt kijken. seoClarity is een geïntegreerd SEO-platform dat AI-gestuurde inzichten biedt om de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website te verbeteren. Het is een alles-in-één SEO-softwaretool met allerlei functies:

 • Slimme rank tracker: met seoClarity krijg je actuele en nauwkeurige ranglijsten voor zoekwoorden, waarmee je de prestaties van je pagina’s kunt volgen en verbeteren.
 • Zoekwoordonderzoek: deze tool helpt je bij het identificeren van relevante zoekwoorden en hun zoekvolumes, waardoor je content kunt creëren die aansluit bij de intentie van je doelgroep.
 • Site-audit: seoClarity voert grondige audits uit van je website om technische problemen, crawlfouten en optimalisatiemogelijkheden te identificeren.
 • Contentideeën: de tool suggereert onderwerpen en contentideeën op basis van wat goed presteert in zoekresultaten, waardoor je waardevolle teksten kunt creëren.
 • Rapportage: maak aangepaste dashboards om belangrijke KPI’s te volgen en inzicht te krijgen in de prestaties van je website.
 • AI-assistent Sia: Sia versnelt het proces van data naar acties, met beveiliging, controle en aanpasbaarheid voor SEO-optimalisatie.

SEO tools

6. AnswerThePublic

Answer The Public is een tool voor zoekwoordenonderzoek die zich richt op het genereren van longtail-termen. Het is een handige tool om snel en gemakkelijk nieuwe SEO-kansen te ontdekken. Je geeft simpelweg een zoekwoord in en je krijgt een reeks vragen voorgeschoteld die mensen stellen over dit onderwerp. Handig, toch? Bovendien kun je Answer The Public gratis gebruiken voor een beperkt aantal zoekopdrachten per dag. Maar als je echt diep wilt graven en onbeperkte toegang wilt hebben, is er ook een betaalde versie beschikbaar.

7. Detailed SEO extension

Op zoek naar een detailed Chrome extensie voor al je SEO-activiteiten? Search no more! Detailed SEO Extension is een gratis én handige Chrome-extensie die je met één klik voorziet van SEO-inzichten op elke website die je bezoekt.

Fulltime SEO-experts ontwikkelden de extensie voor dagelijkse analyses. Met Detailed SEO Extension, inclusief de robots exclusion checker, kun je eenvoudig de title-tag, meta-beschrijving, meta-robots-tag en meer van een webpagina bekijken, allemaal zonder urenlang door de broncode van een pagina te hoeven zoeken. Kortom, het is een waardevolle tool om snel inzicht te krijgen in de on-page SEO van een specifieke pagina.

8. Google Search Console 

Stel, je hebt al het nodige geoptimaliseerd op je website. Dan is het slim om de resultaten van je inspanningen goed in de gaten te houden. En daar komt Google Search Console om de hoek kijken. Deze gratis service van Google stelt je in staat om de prestaties van je website op Google Search te meten, optimaliseren en verbeteren. Hiermee kun je bekijken welke zoekopdrachten gebruikers naar je site leiden en analyseren hoe vaak je site wordt weergegeven en geklikt in Google Search.

Bovendien kun je ervoor zorgen dat Google altijd de meest recente versie van je site heeft door je indexdekking te bekijken. Ook ontvang je meldingen over eventuele problemen op je site, zodat je ze snel kunt oplossen en je site soepel blijft draaien. En tot slot biedt de URL-inspectietool gedetailleerde informatie over het crawlen, indexeren en serveren van je pagina’s rechtstreeks vanuit de Google-index.

9. Cora

Cora is een SEO-softwaretool die online content en prestaties analyseert in de zoekresultaten van Google. De tool biedt verschillende features aan: 

 • Het gebruikt slimme algoritmen om te zien waarom websites hoog of laag scoren en geeft vervolgens tips om ze te verbeteren.
 • Cora biedt diepgaande analyses van verschillende rankingfactoren.
 • Het geeft specifieke aanbevelingen om de SEO-prestaties van je website te verbeteren.

10. Screaming Frog SEO Spider

Wanneer Google je online pagina bezoekt, wordt er door tal van kleine spinnen of “crawlers” gecontroleerd of je content betrouwbaar en van goede kwaliteit is. Om je daarbij te ondersteunen, is de Screaming Frog SEO Spider een handige tool. Dit is een krachtige websitecrawler die je helpt bij het optimaliseren van je on-site SEO. Het biedt onder meer hulp bij:

 • Zoeken naar gebroken links: de tool identificeert 404-fouten en serverproblemen.
 • Check redirects: Screaming Frog houdt je op de hoogte van tijdelijke en permanente redirects en lost ook redirectketens op.
 • Analyse paginatitels en metadata: de tool beoordeelt titels en meta descriptions op lengte en duplicatie. 
 • Dubbele content: het platform detecteert dubbele content en gedeeltelijk overlappende elementen.
 • Robots.txt en directieven: via Screaming Frog kun je URL’s controleren die geblokkeerd zijn door robots.txt of noindex-tags.

Let’s meet! 

Huur je liever een professionele SEO-specialist in voor al je content? Onze specialisten van contentmarketingbureau TEAM LEWIS helpen je graag verder. Als internationaal geïntegreerd bureau ondersteunen we je bij elk SEO-project, van strategie tot het schrijven van content. 

Met jarenlange ervaring ontwikkelen we op onderzoek gebaseerde SEO-strategieën en creëren we content die jouw doelgroep raakt. Meer weten? Neem hier contact met ons op.

Neem contact op