Stap 1: weet wat je wil
1.1. Start bij de basis
Als je net bent afgestudeerd, kan het best een uitdaging zijn om te ontdekken wat je wilt in een job. Begin bij het begin: wat voor een soort werk spreekt je aan? Bij welke vakken of lessen voelde je je echt in je element? Het kan ook een slimme zet zijn om een zomerstage te overwegen. Zo verzamel je waardevolle werkervaring die mooi staat op je cv én ontdek je of een bepaalde functie echt bij jou past.
1.2. Wat voor een werkomgeving zoek je?
Denk naast de jobinhoud ook na over de werkomgeving die bij jou past. Werk je liever zelfstandig of bruis je van energie in een team? Heb je behoefte aan regelmatig sociaal contact in een levendig kantoor, of vind je thuiswerken juist fijn? Kijk niet alleen naar de functie waarvoor je solliciteert, maar ook naar het bedrijf zelf. Neem bijvoorbeeld een kijkje op hun socialemediakanalen. Daar krijg je vaak al een goed idee van de bedrijfscultuur.
1.3. Het gaat om een wisselwerking
Het is cruciaal om te weten wat je zoekt in een job, maar vergeet niet te bedenken wat je een werkgever kunt bieden. Bij een sollicitatie draait alles om de wisselwerking: wat wil je leren, maar wat breng je in de plaats mee? Door dit in gedachten te houden, vergroot je jouw kansen om tijdens de selectieprocedure de volgende ronde te halen.
Stap 2: maak een eerste goede indruk
2.1. Vermijd de basic sollicitatiebrief
Vacature waarvoor je wil solliciteren, gevonden? Dan begint het échte werk! Het eerste wat je toekomstige werkgever vaak ziet, is je cv of sollicitatiebrief. Zorg dat je cv compleet is en voeg relevante werkervaring toe, zoals stages.
Wat betreft je sollicitatiebrief, is het belangrijk om deze te personaliseren. Een standaardbrief die je zowat naar elke werkgever kunt sturen, werkt vaak niet. Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat je begrijpt waarvoor je solliciteert. Verbind ook je voorgaande ervaringen en stages met de vereisten in de functieomschrijving om je geschiktheid extra te benadrukken.
2.2. Goede voorbereiding is alles
Mag je op gesprek komen? Bereid je dan goed voor! Als je het nog niet gedaan hebt, verdiep je dan verder in het bedrijf door de website te bekijken, hun socialemediakanalen te scannen en te controleren of er media-aandacht voor het bedrijf is geweest.
Denk ook proactief na over hoe jij de rol zou invullen. Welke frisse ideeën kun je bijvoorbeeld brengen? Oefen het gesprek eventueel vooraf met een vriend of kennis voor een extra portie zelfvertrouwen. Als het gesprek online is, kies dan een rustige ruimte zonder achtergrondgeluiden en zorg voor een stabiele internetverbinding. Check ook of je een specifieke applicatie moet installeren voor het gesprek, zoals Zoom of Microsoft Teams. Vergeet niet: op tijd zijn is een must!
Stap 3: knal dat sollicitatiegesprek
3.1. Blijf professioneel
Tijdens je eerste gesprek is het belangrijk om professioneel te blijven in zowel taal als gedrag. Ook al solliciteer je bij een informele werkgever, kies je woorden met zorg. Vermijd begroetingen zoals “Hey girl”; die passen beter bij vrienden dan bij een eerste kennismaking met een mogelijke nieuwe werkgever. Zorg ervoor dat je indruk maakt met een respectvolle en vriendelijke houding.
3.2. Geef concrete voorbeelden
Tijdens je sollicitatiegesprek is het belangrijk om je sterke punten te benadrukken, maar geef daarbij concrete voorbeelden. Denk je probleemoplossend? Deel een situatie waarin je dat hebt laten zien. Vraag ook gerust een vorige werkgever om een aanbevelingsbrief. Dit versterkt je verhaal en laat zien dat anderen jouw kwaliteiten waarderen.
3.3. Stel zelf vragen
Vergeet niet om zelf ook een paar vragen te stellen aan de werkgever tijdens je gesprek. Denk alvast na over mogelijke vragen. Is er iets in de vacature dat je niet helemaal snapt? Of reageert de werkgever met iets waar je twijfels over hebt? Aarzel niet om daarover te vragen. Zolang je respectvol en beleefd blijft, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent.
3.4. Wees eerlijk bij een sollicitatie
Tot slot, onthoud de gouden regel: lieg nooit over je vaardigheden of persoonlijkheid tijdens een sollicitatiegesprek. Als je zegt dat je vloeiend Frans spreekt, maar je woordenlijst beperkt zich tot “baguette” en “bonjour”, komt dat vroeg of laat aan het licht. Blijf ook trouw aan jezelf. Zeg niet alleen wat je denkt dat de werkgever wil horen als het niet bij jou past. De waarheid komt altijd boven tafel.
Zoek je naar een nieuwe job in PR en marketing binnen een dynamische, internationale omgeving? Bezoek snel onze vacaturepagina en kom langs voor een gesprek! Neem contact met ons op via [email protected] of bel +32 3 304 36 30. We kunnen niet wachten om je te ontmoeten!