Skip to main content
LEWIS

Door

Stijn Joris

Gepubliceerd op

January 31, 2020

Tags

content marketing, retail

De jaarwisseling was naar traditie weer hét moment voor voorspellingen en nieuwe trends. Eén van de tendensen volgens marketingexperts is dat na B2B-bedrijven ook retailers zich (nog) meer op content marketing gaan storten. Een kleine verschuiving van promotie naar content, al kan het ook gewoon een kruisbestuiving zijn. Blogs – zoals deze – kunnen daar een cruciale rol in vervullen.


Een beetje scepticisme kan nooit kwaad, maar de eerste signalen geven aan dat de stelling klopt. 2019 was voor velen al het jaar van de content, in 2020 zou die trend nog uitdeinen. De budgetten voor content zitten al een tijdje in de lift. Het leidt – zoals bekend – niet altijd tot meteen meetbare resultaten, maar het besef dat het op lange termijn écht wel rendeert, is stilaan helemaal ingeburgerd. Hoewel we in een constant evoluerende, hypertechnologische maatschappij leven (vraag maar aan Siri), wint het ouderwetse geschreven woord in de marketingwereld opnieuw aan belang. Ook de retailers springen nu op de content-kar.

Revival van de blog

Voor één van de tools die ook voor retailers een verschil kan maken, moeten we terug naar midden jaren 90. De ‘blog’ – een kind van het www – was toen nog een soort van online dagboek voor de pioniers van het internet. Het begrip stierf nooit helemaal uit, maar was wel een poosje comateus. Zoals zo vaak, komt alles terug en sinds enkele jaren is de blog weer springlevend. De privé-blogs, maar ook die voor ondernemers. Elk succesvol bedrijf heeft tegenwoordig wel een blogsectie op zijn website – al kan je die ook omdopen tot een rubriek als ‘do’s and don’ts’, tips and tricks’, ‘nieuws’ of ‘achter de schermen’. Enkele jaren geleden doken er al cijfers op dat kleine handelaars met blogs op hun webstek in de VS 126% sneller groeien dan bedrijven die de moeite niet nemen. Ook nog uit de States: 77% van de internetgebruikers lezen wel eens een blog. Dat zijn er dus bijna 4 op 5. Tijd dus om ook in ons land de boot niet te missen en in de pen te kruipen. De grote spelers zijn al overtuigd. Zo kan je onder meer een blogsectie terugvinden bij Orange, Biobest of LEWIS Communications. 😉 Ook voor de kleinere handelaars is het aangewezen om af en toe een achtergrondverhaaltje te posten.      

Service, nog voor de aankoop

Het neemt wat tijd en mogelijk ook budget in beslag, maar het kan echt wel wat teweegbrengen bij je verkoopcijfers. De achterliggende boodschap wint aan belang, het (platte) verkooppraatje verschuift naar de achtergrond omdat het simpelweg niet meer volstaat. Dat is geen rocket science. Consumenten worden – vooral online – overstelpt met publiciteit, nieuwsbrieven en mailings. Ze zijn steeds meer op hun hoede. Door blogs te publiceren, maak je van je website een platform met meer dan enkel je aanbod. Waar consumenten dus niet alleen een kijkje komen nemen als ze iets willen kopen, maar regelmatig eens rondneuzen op zoek naar achtergrondinformatie. We halen het voorbeeld van Biobest aan. Zij gebruiken hun nieuwssectie om eigen content te droppen. Het Kempense bedrijf in biologische gewassenbescherming deelt er tips over hoe en wanneer je bepaalde producten best gebruikt, succesverhalen van klanten, wat de laatste nieuwigheden zijn, maar ook heuglijk nieuws als ze bijvoorbeeld zelf in de prijzen vallen. Zo geef je insights over wat je doet en hoe je het doet. Je biedt eigenlijk al een service aan, nog voor je iets verkocht hebt. Het helpt in ieder geval om een vertrouwensband te scheppen. En er zijn nog meer voordelen aan verbonden.

 Niet einde van promotiefolder

In B2B was content al langer een belangrijk(er) gegeven. Bedrijfsleiders laten zich niet zomaar inpakken. Na de B2B en sterke luxemerken, evolueert nu ook de retail mee van promotie naar content marketing. De bredere winkelbeleving is al een tijdje heel belangrijk. De inrichting van supermarkten en het uitstallen van de producten kregen een facelift en de communicatie volgt. De promotiefolders blijven hun rol bekleden, maar de intelligente marketeer gebruikt ze om meer dan alleen acties en kortingen aan te kondigen. Het moet echt wel leesvoer gaan worden en liefst met vertakkingen over meerdere kanalen. Van video tot website over sociale media en liefst zo mobiel mogelijk. 

Verderklikken

Denkt u maar aan die supermarktketen die elke week zijn blauwe foldertje in uw brievenbus duwt. We bladeren er haast allemaal wel even door. Ze staan bekend voor hun promoties, maar tegenwoordig pakken ze ook uit met tips of leuke receptjes die doorverwijzen naar hun site. Hoewel ik verre van een keukengenie ben, moet ik bekennen dat ik toch wel al eens zo’n recept voor een trendy gerechtje ging opzoeken. Ook een foto op sociale media van het uiteindelijke resultaat met een link naar het recept op de site, kan zomaar aanslaan. Je zou haast gaan vergeten dat het uiteindelijk om de ingrediënten gaat en dat die toevallig bij hen in de rekken liggen. Als die aanpak bij mij al werkt, gaat hij bij de kookfanaten en creatieve huismoeders zeker aanslaan. En als die dan toch op die site terechtkomen, kan je hun interesse wekken met een interessante blog. Een titel als ‘Deze originele pizza moet je geproefd hebben’ of ‘Met deze kerstrestjes maak je een heerlijke pasta in amper 15 minuten’ gaat ongetwijfeld een deel van hen aanzetten om verder te klikken en zo gaat de bal aan het rollen. De eerste stap naar het scheppen van een band met de consument is gezet.

Neem contact op