Skip to main content
LEWIS

Door

Wen Jing

Gepubliceerd op

January 3, 2024

Tags

AI, Content tips

Als we de contenttrends voor 2024 analyseren, zien we één duidelijke ontwikkeling: mensen snakken naar authentieke, echte verhalen. Het lijkt de enige juiste manier om je te onderscheiden als organisatie. Juist in een wereld waar de mogelijkheden voor artificiële intelligentie grenzeloos lijken en het moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden. In deze blog deel ik enkele trends die deze ontwikkeling illustreren.


Inclusiviteit en diversiteit, gevoelig?

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van inclusiviteit en diversiteit, maar weten niet zo goed hoe ze hier het beste mee kunnen omgaan. Of ze zijn bang om de plank volledig mis te slaan, met alle (publieke) gevolgen van dien.

Content Marketing - CTA Banner

De kracht van stoytelling: contentmarketing

Onze teksten hebben écht impact. Van meeslepende blogs en relevante persberichten tot krachtige socialemediaposts die bijblijven. Breid je bereik uit en trek de aandacht van je publiek.


Ga je met inclusiviteit en diversiteit aan de slag als contentmaker of -marketeer? Zorg er dan voor dat niet alleen de afdeling marketing met dit thema aan de slag gaat. Idealiter vormen inclusiviteit en diversiteit onderdeel van de bedrijfswaarden, die breed in de organisatie worden uitgedragen. Op deze manier waarborg je dat inclusieve communicatie oprecht is en in lijn ligt met de acties van de organisatie. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in kennis over inclusieve communicatie.

Tip: zet bijvoorbeeld het boek ‘Inclusieve communicatie’ van Hanan Challouki op je verlanglijstje! Of lees deze blog van Lin Seelen.

inclusief schrijven - typen op laptop

Deze blog werd ook gepubliceerd op Frankwatching. 

AI als goed voornemen voor 2024

Alle experts lijken het erover eens: AI is geen hype, maar zal de toekomst ingrijpend veranderen. En ja, dat geldt ook voor jouw toekomst als contentmaker of -marketeer. Zo kun je AI inzetten bij brainstorms, het automatiseren van taken en zelfs bij het ontwikkelen van complete contencreaties.

Het aanbod aan AI-tools is overweldigend en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Want welke van de honderd tools zijn relevant in jouw vakgebied? En hoe geef je de juiste prompts, zodat ChatGPT niet de zoveelste doorsnee blog voor je genereert?

Het simpele antwoord hierop: bijblijven is meemaken! Schrijf je in voor een nieuwsbrief, volg een AI-podcast en wissel ervaringen uit met vakgenoten. Zo maak jij ook in 2024 de meest originele content, maar dan in minder tijd én met een vleugje AI.

Video’s zijn korter, trends vervliegen sneller

Je zal wel gemerkt hebben dat korte video’s plotseling een stuk populairder zijn geworden. De razendsnelle groei van TikTok versnelde deze trend alleen maar en dit lijkt niet af te remmen. Ook andere platformen omarmen dit, zoals Instagram en Snapchat. En zelfs op YouTube – dé plek voor lange video’s – krijgen short video’s een prominente plek.

Wees dus extra kritisch op de eerste seconden van je video’s: die moeten meteen de aandacht trekken van gebruikers. Zorg ook dat ze je video zonder geluid kunnen bekijken door ondertiteling toe te voegen. Een groot deel van de socialmediagebruikers bekijkt video’s namelijk zonder geluid. En alsof dat nog niet genoeg uitdaging is, lijken de trends op sociale media sneller te veranderen dan ooit. Zorg dus dat je als een havik op de nieuwste trends aast, zodat je op tijd kunt inhaken met originele content.

Podcast uitstekend voor diepgang

Hoewel kort de norm is voor video, is de podcast juist populair vanwege de langere verhalen met diepgang. Volgens het CIM is het aantal Belgische podcastgebruikers in 2023 aanzienlijk toegenomen met vier procent ten opzichte van 2022. De podcast is bij uitstek een middel om je expertise te delen, en zo het vertrouwen van een heel specifiek publiek te winnen. Je kunt ook een bijna persoonlijke band met je doelgroep opbouwen door medewerkers uit je organisatie aan het woord te laten.

Tip: heb je er weleens aan gedacht om als gast aan te schuiven bij een podcastshow van een ander bedrijf? Een slimme manier om een nieuw publiek te bereiken en

CSRD: geen woorden, maar daden

Dat transparantie en duurzaamheid nog hoger op de agenda komen te staan in 2024, illustreert de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn bepaalt dat beursgenoteerde bedrijven vanaf 2024 moeten rapporteren over hun impact op de mens en het klimaat. Het doel is om te zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie.

Deze richtlijn benadrukt het groeiende belang van transparantie in communicatie, met name op thema’s zoals duurzaamheid. Ook geven consumenten en investeerders steeds vaker de voorkeur aan bedrijven die actief streven naar duurzaamheid en hier open over communiceren. Greenwashing kan in 2023 al niet meer, maar zal in de toekomst alleen nog maar meer negatieve consequenties hebben. Achterblijven is dus absoluut geen optie.

Trouw aan je verhaal, juist nu

In een wereld waar AI grenzen verlegt en content steeds vluchtiger wordt, kunnen organisaties zich juist onderscheiden met authentieke content. Kijk dus voorbij trends, blijf kritisch op je contentstrategie en wees trouw aan het verhaal dat jouw organisatie uniek maakt. Een authentiek, transparant verhaal kan het verschil betekenen voor jouw bedrijf.

Neem contact op