Skip to main content
LEWIS

Door

Maaike Huegaerts

Gepubliceerd op

May 30, 2024

Tags

praktische titel, tips

Het schrijven van een inhoudelijk persbericht is een taak op zich. Maar het bedenken van een pakkende titel is minstens zo belangrijk. Een aantrekkelijke titel wekt interesse bij de lezer en spoort aan om verder te lezen. Onze expert Maaike begrijpt dat een goed bedachte titel het verschil kan maken om ervoor te zorgen dat jouw boodschap een breder publiek bereikt. In deze blog vertelt ze je alles wat je moet weten over het creëren van de perfecte titel.


Key takeaways

  • Een pakkende titel is essentieel bij het schrijven van een persbericht. Het is het eerste wat de lezer ziet en bepaalt vaak of ze het bericht openen en verder lezen. 
  • Door slimme strategieën toe te passen, zoals het mijden van cryptische taal en lange titels of het gebruik van signaalwoorden, vergroot je de kans dat jouw persbericht opvalt tussen de vele andere berichten die een journalist dagelijks ontvangt.
  • De perfecte titel bedenken vereist creativiteit en aandacht voor detail, maar met de juiste aanpak is het de inspanning waard.

Tegenwoordig raken journalisten bedolven onder persberichten, een zee van nieuwe blogartikelen en talloze pitches in hun mailbox. De kans is dus groot dat jouw persbericht ongelezen blijft. Driekwart van de journalisten (73%) beslist zelfs binnen tien seconden of jouw bericht relevant is of niet. Een derde (33%) heeft er maar vijf seconden voor nodig, zo blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van PR-dashboard. Maar hoe vergroot je de kans dat je bericht wél gelezen wordt?

Vergroot je merkbekendheid in de markt

Met onze PR-diensten zetten we jou in de schijnwerpers, verspreiden we jouw verhaal in de media en versterken we jouw marktpositie.

Het geheim zit ‘m in een pakkende titel bovenaan je persbericht en als onderwerpregel in je e-mail. Een originele titel is namelijk hét belangrijkste element van je bericht. Die titel is het eerste wat de lezer ziet als hij/zij/hen  bepaalt of ze jouw verhaal wil lezen. Maar hoe bedenk je een goede titel? Ontdek in deze blog acht praktische tips van onze copywriters. 

Tip 1: niet te raadselachtig, wel concreet

Een sterke titel moet helder communiceren waar het persbericht over gaat, zonder cryptisch te zijn. Het doel is om de lezer in één oogopslag een idee te geven van de inhoud van het bericht. Vermijd daarom een te mysterieuze titel met vaag taalgebruik. Zorg ervoor dat de titel de essentie van het persbericht op een duidelijke, maar toch prikkelende manier weergeeft. 

Tip 2: vermijd commerciële boodschappen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een titel te gebruiken die direct jouw product of dienst promoot, is het beter om dit te vermijden in persberichten. Journalisten zoeken vaak naar objectieve, boeiende verhalen voor hun lezers, geen reclame. Een te commerciële titel kan de geloofwaardigheid van het bericht schaden. Richt je in plaats daarvan op feitelijke informatie en interessante invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan een straf cijfer of een verbazende uitspraak die je in je titel kunt verwerken. 

Tip 3: probeer een gedurfde titel uit

Een sterke kop moet meestal de belangrijkste informatie weergeven, maar soms is het de moeite waard om een andere benadering te proberen als het onderwerp zich daartoe leent. Zet bijvoorbeeld het meest opvallende feit voorop in de titel. Of waag je aan een gedurfde uitspraak, zoals: “Gordijnen open of dicht? Kwart Belgen heeft buurman al eens naakt gezien”. Zulke originele titels maken de lezer enthousiast en nieuwsgierig om verder te lezen. 

Tip 4: overdrijf niet

Hoewel het belangrijk is om de interesse van de lezer te wekken, is het ook belangrijk om niet te overdrijven met je titel. Vermijd sensationele claims die de inhoud van het persbericht niet ondersteunen. Clickbait kan er wellicht voor zorgen dat journalisten je persbericht openen, maar als je titel helemaal niets te maken heeft met de inhoud, neemt je geloofwaardigheid wel af. 

Hoe schrijf je een ggoede titel

Tip 5: creëer een gevoel van herkenning

Lezers voelen zich vaak aangetrokken tot onderwerpen waar ze zich persoonlijk mee kunnen identificeren of die relevant zijn voor hun dagelijks leven. Daarom is het een goed idee om verschillende pakkende titels uit te proberen en feedback te vragen aan collega’s of mensen in je omgeving om te ontdekken welke het meeste aanspreekt. 

Tip 6: kies voor een korte titel met simpele woorden

Het is een echte kunst om de aandacht van de journalist te grijpen in slechts enkele woorden, maar het is absoluut noodzakelijk. Lange, complexe zinnen resulteren meestal in een slechte titel. Kies daarom voor een korte titel met eenvoudige woorden die direct en gemakkelijk te begrijpen zijn. Vermijd ook vakjargon dat de lezer kan afschrikken. Een eenvoudige, duidelijke titel is vaak het meest effectief om jouw boodschap over te brengen.

Tip 7: een vraagteken in je titel?

Hoewel er enige discussie over bestaat, geloven we bij TEAM LEWIS  dat een vraagteken in de titel wel degelijk een effectieve manier kan zijn om de interesse van de lezer te wekken, mits correct toegepast. Een relevante vraag kan de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelen en hen uitnodigen om mee na te denken over het onderwerp van het persbericht. Een voorbeeld kan zijn: “Welke dagcrème past het beste bij je huid? Drie experts geven advies” of “Op welke stranden zijn zonnebedjes het goedkoopst? Onderzoek verklapt”. 

Tip 8: gebruik signaalwoorden

Tot slot zijn signaalwoorden dé sleutel tot een pakkende kop. Neem bijvoorbeeld: “Geen zin om je voor een videomeeting op te maken? Met deze nieuwe beautytool is dat verleden tijd”. Hier is “deze” het signaalwoord. Door nog niet te onthullen wat deze nieuwe beautytool precies is, moedig je journalisten aan om je persbericht te openen en het zelf te ontdekken.

Op zoek naar professionele copywriters? Let’s meet! 

Nu je bekend bent met de bewezen formules voor wat een pakkende titel nodig heeft, kun je aan de slag met jouw persberichten! Toch op zoek naar professionele ondersteuning voor al je content? Dan ben je bij contentmarketingbureau TEAM LEWIS aan het goede adres. Onze copywriters creëren met hun jarenlange ervaring niet alleen relevante persberichten met ijzersterke titels, maar ook sterke content die de titels verrijken. Vul het contactformulier in, stuur een mailtje naar [email protected], bel naar +32 3 304 36 30 of  neem hier contact op.

Neem contact op