Skip to main content
LEWIS

Door

Sander van Buuren

Gepubliceerd op

May 16, 2024

Tags

interviews, interviewtechnieken, mediatrainingen, zichtbaarheid

Als bedrijf of merk wil je jezelf graag goed presenteren. Interviews kunnen daarbij helpen. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden en tijdens het gesprek de juiste technieken te gebruiken, omdat je het imago van je merk vertegenwoordigt. Onze expert Sander van Buuren legt je in deze blog uit hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een interview en geeft je een aantal belangrijke interviewtechnieken.


Interviews met journalisten kunnen een krachtig middel zijn om de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Maar een succesvol interview geven vereist meer dan alleen maar komen opdagen. Om echt te schitteren, moet je de interviewtechnieken begrijpen die journalisten gebruiken en jezelf goed voorbereiden. Bovendien is het cruciaal om op de hoogte te zijn van non-verbale signalen die je moet vermijden.

Met mijn ervaring in zowel de journalistiek als de communicatiesector, heb ik het beste van twee werelden kunnen ervaren. In deze blogpost ga ik je in simpele stappen uitleggen hoe je een gestructureerd interview kunt voeren met een journalist. En als je nog dieper wilt duiken, bieden wij als geïntegreerd communicatiebureau op maat gemaakte mediatrainingen aan. Tijdens deze trainingen krijg je strategische interviewtips, leer je de kernboodschappen van jouw bedrijf effectief over te brengen in interviews en kun je dit alles ook direct in de praktijk oefenen.

Vergroot je merkbekendheid in de markt

Met onze PR-diensten zetten we jou in de schijnwerpers, verspreiden we jouw verhaal in de media en versterken we jouw marktpositie.


  1. Bereid je voor

1.1. Met wie zal ik spreken?

Een kwalitatief interview begint met een goede voorbereiding. Begin met het onderzoeken van de persoon met wie je gaat praten. Lees recente artikelen van de journalist, bekijk de onderwerpen waar hij of zij regelmatig over schrijft en krijg een gevoel bij het kennis- en interesseniveau van de journalist: is hij of zij goed ingewijd in de industrie waarin jouw bedrijf opereert? Is er eerder geschreven over jouw bedrijf of concurrenten en wat was de insteek en het sentiment van deze artikelen?

1.2. Waarover zullen we spreken? 

Sta stil bij wat de aanleiding van het interview is. Waarom heeft de journalist interesse? Vanuit welke invalshoek heeft de journalist het interview geaccepteerd of gevraagd? Wat is het thema of onderwerp? Verzamel alle waardevolle informatie die je wilt delen, zoals een kwalitatief onderzoek of interne data. Bedenk vooraf ook wat je zelf uit het interview wil halen en welke kernboodschappen je wil overbrengen. Bepaal voor jezelf waarom je dit interview geeft en wat je wil overbrengen aan de lezers of kijkers. Beperk je hierbij tot twee, maximaal drie onderwerpen en breng een duidelijke lijn en focus aan in je verhaal.

1.3. Telefonisch interview versus face-to-face-interview

Daarnaast vereisen verschillende soorten interviews ook verschillende voorbereidingen. Als de journalist het interview telefonisch afneemt, is het belangrijk om in een rustige omgeving te zijn met goed bereik. Als je via een videoplatform zoals Zoom praat, zorg dan voor een rustige achtergrond en een sterke wifi-verbinding om onderbrekingen te voorkomen.

Als je een persoonlijk interview op locatie hebt, bereid je dan voor op zaken als parkeermogelijkheden en mogelijke vertragingen door files of stakingen. Wees minstens vijftien minuten voor aanvang aanwezig, dat zorgt voor rust en focus. Een handige tip die ik heb geleerd als journalist is om de eerste in de ruimte te zijn. Als je bijvoorbeeld in een café afspreekt, kies dan zelf een rustige plek waar je je comfortabel voelt. Een ontspannen sfeer kan de toon van het hele interview bepalen.

interviewtechnieken

2. Welke interviewtechnieken moet ik kennen? 

2.1. Denk na over je antwoorden

Om een succesvol interview te geven, is het essentieel om effectieve interviewtechnieken te beheersen, net zoals een journalist. Onthoud dat de meeste journalisten niet alleen aantekeningen maken, maar het interview ook opnemen. Alles wat je zegt staat op de audio-opname, dus foute antwoorden wil je het liefst vermijden of op zijn minst ze tijdens het gesprek corrigeren. 

Daarnaast zijn journalisten vaak op zoek naar specifieke informatie. Geef daarom krachtige antwoorden op basis van jouw verzamelde informatie: to-the-point, precies en in lijn met je kernboodschap. Interviews worden opgezet omdat journalisten jouw mening, vaak als een expert, boeiend of vernieuwend vinden. Daarom is het belangrijk om technische termen te vermijden en vakjargon duidelijk uit te leggen. Geef bijvoorbeeld een concreet voorbeeld om je uitleg te ondersteunen. Als de journalist iets niet begrijpt, zal hij of zij ook wel toelichting vragen. 

Tijdens het interview zal de journalist ongetwijfeld enkele lastige vragen stellen. Neem de tijd om goed na te denken over je reactie voordat je antwoord geeft. Beantwoord de vragen op een eerlijke en respectvolle manier, zonder jezelf in de problemen te brengen. Als het om een gevoelige kwestie gaat, kun je de focus verleggen naar een ander aspect van het onderwerp dat vergelijkbare informatie oplevert. En als de vraag echt ongepast is, kun je op een beleefde manier aangeven dat je er liever niet op ingaat of tegenvragen stellen.

2.2. Non-verbale communicatie  

Laten we ook belangrijke non-verbale signalen benoemen. Naast de inhoud onthult namelijk je lichaamstaal veel tijdens een interview. Het kan best spannend zijn, maar probeer je zenuwen onder controle te houden. Zorg voor een goede voorbereiding, neem een open houding aan, straal zelfvertrouwen uit en vertel met enthousiasme. Onthoud dat de interviewer uiteindelijk ook gewoon een mens is en hoogstwaarschijnlijk zal proberen je op je gemak te stellen. 

2.3. Voer een gesprek

Een van de belangrijkste tips: ga in gesprek met de journalist. Onthoud dat het geen verhoor is. Interviewers waarderen juist een authentieker antwoord boven een gerepeteerd antwoord. Het is zeker belangrijk om je interview voor te bereiden, maar vermijd het instuderen van volledige teksten. Onthoud enkele belangrijke kernwoorden voor jezelf en vertel vervolgens het hele verhaal in je eigen woorden. Zorg er bovendien voor dat de boodschap goed bij de ontvanger aankomt. Check regelmatig of je antwoord duidelijk is voor de journalist en laat je niet – bewust of onbewust – woorden in de mond leggen.

2.4 Off the record bestaat niet 

Het interview is uiteindelijk voorbij zodra je afscheid neemt van de journalist. Wees dus voorzichtig tijdens het napraten, want naar mijn mening bestaat off the record niet. Wanneer je zaken niet gepubliceerd wilt hebben, moet je hier niet over praten.

3. Hoe rond ik af?

3.1. Maak concrete afspraken

Is het interview afgerond? Maak dan concrete afspraken met de journalist. Vraag of je de tekst voor het te publiceren mag nalezen, wanneer je een eerste draft mag verwachten, wanneer de interviewer feedback terug verwacht, wanneer het stuk gepubliceerd zou worden, enzovoort. Bij feedback, focus enkel op inhoudelijke zaken. Wijs onjuistheden aan, maar vermijd uitgebreide track changes met persoonlijke schrijfvoorkeuren. Onthoud dat het stuk van de journalist is, niet van jou.

4. Mediatraining: extra interviewtechnieken 

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan extra ondersteuning? Dan kan een mediatraining de oplossing zijn. Als geïntegreerd communicatiebureau bieden we op maat gemaakte mediatrainingen aan die aansluiten bij jouw behoeften. Tijdens onze trainingen krijgen organisaties de kans om hun kernboodschappen te oefenen en ontvangen ze extra tips voor interviews. Bovendien bieden we je de mogelijkheid om tijdens deze training in de rol van geïnterviewde te kruipen.

Benieuwd naar meer? Neem voor een vrijblijvend adviesgesprek contact op met onze experts in interviewtechnieken.

Neem contact op