Skip to main content
LEWIS

Door

Sofia Moreira

Gepubliceerd op

March 16, 2023

Tags

Linkedin, netwerken, video

Hoe trek je de aandacht van het publiek op LinkedIn? Het lijkt een behoorlijke opgave tussen de miljoenen actieve gebruikers. Maak daarom gebruik van een LinkedIn-profielvideo en laat een onvergetelijke eerste indruk achter door jezelf voor te stellen aan je netwerk. Bovendien is het een stuk persoonlijker dan een statische foto. Wat het precies is en hoe je gebruik maakt van de videofunctie legt Sofia Moreira je uit in deze blog.


Of je nu nieuwe klanten wil bereiken, in contact wil komen met andere professionals of een geschikte kandidaat zoekt voor een vacature: LinkedIn is the place to be. Maar hoe val je op tussen de  900 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan vier miljoen in België en tien miljoen in Nederland?  De oplossing ligt bij video, want als een foto al meer dan honderd woorden zegt, zeg je met video nog veel meer. LinkedIn haakt aan op deze contenttrend met zogenaamde profielvideo’s, die gebruikers kunnen plaatsen op de plek van hun profielfoto. Maar hoe maak je zo’n video? En hoe zorg je ervoor dat deze bijdraagt aan het ontwikkelen van je persoonlijke merk? In deze blog deel ik alles wat je over de videofunctie van LinkedIn moet weten.  

Wat is een LinkedIn-profielvideo?

Een LinkedIn-profielvideo is een korte introductievideo van 30 seconden die je aan je profiel kunt toevoegen. Hierin stel je jezelf voor aan je netwerk en deel je kort iets over je professionele ervaring of ambities. De functie is te vinden in dezelfde omgeving als die van je profielfoto. Zodra je de video hebt ingesteld, zien anderen een preview met gedempte audio. Pas als ze klikken op je profielfoto, speelt de volledige video af, zoals hieronder te zien:

 

Waarom zou je een profielvideo plaatsen op LinkedIn?

Video is een effectief middel om op te vallen bij recruiters of potentiële klanten. Het geeft een duidelijk beeld van je waar je voor staat. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna 80 procent van de recruiters het nuttig vindt om vooraf een video te zien van een werkzoekende. Door een video te plaatsen waarin je iets deelt over je persoonlijkheid zorg je meteen voor meer vertrouwen en geloofwaardigheid. Stel je bent op zoek bent naar een baan, dan kun je je LinkedIn-profielvideo gebruiken om je werkervaring en ambities tot leven te brengen. Ook is het een mooie kans om je vaardigheden te tonen, vooral als je op zoek bent naar een uitdaging in de creatieve of communicatiesector.  

Hoe ziet een goede profielvideo voor LinkedIn eruit?

Zie je profielvideo als een casual kennismaking met andere LinkedIn-gebruikers. Bepaal van tevoren het doel van de video, zodat je duidelijk het verhaal en de manier van filmen kunt afstemmen om je doelgroep te bereiken. Deel bijvoorbeeld de hoogtepunten uit je carrière, vertel iets over je passies, of waar je ambities liggen. Ook kun je iets over je expertise delen of inzoomen op iets wat je de ander kunt bieden, zoals een openstaande vacature. Sluit altijd af met een duidelijke call-to-action (CTA). Wat verwacht je van je doelgroep?

Hoe maak je een goede LinkedIn-profielvideo?

Nadat je het concept van de video hebt vastgelegd, kun je beginnen aan het script. Schrijf deze uit, zodat je boodschap helder blijft en je zoveel mogelijk impact kunt maken binnen de beperkte tijd. Houd rekening met zo’n 75 woorden om binnen de limiet van 30 seconden te blijven. Dan kan het oefenen beginnen!

Hoe neem je een goede profielvideo voor LinkedIn op?

Er zijn drie belangrijke elementen voor een goede video-opname: beeld, licht en geluid.

  • Beeld: film in tenminste HD/4K kwaliteit. De meeste telefoons beschikken hierover, gebruik een professionele camera.
  • Licht: gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht voor een mooi resultaat. Zorg dat dit langs voren op je gezicht valt. Ook kun je kiezen voor een studioruimte waar je kunt spelen met licht.
  • Audio: zorg dat de audio wordt opgenomen met een microfoon om ruis te voorkomen.

Daarnaast is het goed om stil te staan bij de volgende punten:

  • Formaat: De video moet in een verticaal canvasformaat (9:16) worden opgenomen. Zorg dat de camera stabiel staat, en recht.
  • Filmen maar: Wees creatief met de invulling; van een sit-down video zonder cuts tot aan korte snippets met special effects. Kies wat bij je past.

Hoe plaats je een LinkedIn-profielvideo?

Er zijn nog een paar details waar je rekening mee moet houden als het gaat om je profielvideo voor LinkedIn. Zo kun je nog bepalen wie de video te zien krijgt: alle LinkedIn-gebruikers of alleen je connecties? Ook kun je de resultaten bekijken via analyses. Dit wordt linksonder op de profielpagina weergeven. Verder kun je ervoor zorgen dat anderen een notificatie ontvangen wanneer je een profielwijziging doorvoert zoals het toevoegen van je profielvideo.

Een mooie kans om wat aandacht te generen. Voeg tot slot onderschriften toe aan je video, zodat deze voor iedereen toegankelijk is.​

Als je echt wil opvallen tussen de miljoenen gebruikers, raden we aan om met een professioneel team aan de slag te gaan en een creatieve invulling te geven aan je eerste profielvideo. Wil je meer weten over deze dienst, neem dan contact via [email protected] voor meer informatie.

 

Neem contact op