Skip to main content
LEWIS

Door

Maha Ayash

Gepubliceerd op

April 5, 2024

Tags

ramadan marketing

Ramadan is de heilige maand die wordt bepaald door de maankalender. Het is een bijzondere tijd waarin moslims wereldwijd vasten tussen dageraad, de periode van schemering vlak voor zonsopkomst, en zonsondergang. Dit jaar startte de Ramadan op zondag 10 maart. De einddatum kan verschillen voor de Turkse gemeenschap en de Arabische wereld, afhankelijk van de maanwaarnemingen. Dit jaar is het einde van de ramadan op 10 april, wat wordt gevierd met Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest.


Zoals bij elke traditionele feesten en tijden, zien we steeds vaker marketingactiviteiten tijdens de ramadan. Dit betekent dat merken er tegenwoordig echt een schepje bovenop moeten doen om de aandacht van de consument te trekken. Anders val je namelijk niet op tussen alle anderen. Dit vereist zorgvuldige planning en een doordachte uitvoering. Het is namelijk een kunst om een goede boodschap over te brengen bij je doelgroep, zonder hen te overweldigen of hun ramadan-ervaring te verstoren.

Vergroot je zichtbaarheid met TEAM LEWIS

Verken onze geïntegreerde PR-, digitale-, en contentdiensten. Met scherp advies en effectieve campagnes brengen we jouw doelstellingen tot leven. Samen realiseren we succes!

Kansen voor marketing tijdens de ramadan

Ons team onderzocht het consumentengedrag van mensen tijdens de ramadan in de Verenigde Arabische Emiraten*. Hier zijn de belangrijkste inzichten:

  • 75 procent van de mensen besteedt meer aandacht aan advertenties tijdens de ramadan.
  • 45 procent is geneigd om aankopen te doen na het zien van campagnes over de ramadan.
  • De optimale tijden om contact te zoeken met je publiek zijn na de iftar, de maaltijd die wordt gegeten na zonsondergang, en laat op de avond, afgestemd op de routines van mensen die meedoen aan de ramadan.
  • Zelfs merken buiten de Food & Beverage sector kunnen content ontwikkelen die relevant en belangrijk is voor de cultuur.

Wil je een effectieve marketingstrategie tijdens de ramadan lanceren? Respectvol omgaan met je doelgroep is cruciaal, vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals de ramadan en religieuze feestdagen. Pas je communicatie hierop aan. Hier zijn enkele tips:

  • Vermijd stereotypen zodat je berichten gepast en respect vol zijn.
  • Creëer content die de waarden en tradities van de cultuur weerspiegelt, zoals recepten voor avondmaaltijden of tips voor een gezonde levensstijl tijdens de ramadan.
  • Laat je solidariteit zien door liefdadigheidsinitiatieven of donaties aan toegewijde verenigingen.

Ramadan marketing

Consumentengedrag tijdens de ramadan

Bekijk de infographic met de resultaten van het onderzoek

Een paar inspirerende voorbeelden van bijzondere campagnes tijdens de ramadan

Piccadilly Circus

In Piccadilly Circus zijn dit jaar 30.000 duurzame lichtjes opgehangen voor ramadan. Het is een symbool om diversiteit te vieren, volgens de burgemeester van Londen, Sadiq Khan.

Uber Eats

Uber Eats bedacht een DOOH-campagne (Digital out of home) gericht op het vieren van de ramadan en specifiek gericht op iftar. Het vasten eindigt bij zonsondergang, maar dit moment verschilt van stad tot stad en van dag tot dag. Zo ontstond het concept om real-time updates te geven over de tijden van de zonsondergang. Dit initiatief dient als geheugensteuntje in grote Engelse steden, zodat mensen snel en gemakkelijk hun iftar-maaltijden kunnen reserveren en uiteindelijk tijd besparen bij het bereiden van het avondeten.

ramadan marketing strategy - Uber Eats

Knorr

Knorr wilde hun Halal assortiment meer onder de aandacht brengen naarmate de ramadan dichterbij kwam. In samenwerking met het influencerduo Healthy Sister, organiseerde het merk een ramadan markt en een stedentour met de Healthy Sisters ramadan truck. Mensen konden op de markt inkopen doen voor de ramadan en genieten van de recepten van de twee zussen. In de dagen na de markt is de truck doorgereisd vanuit Rotterdam naar Den Haag, Eindhoven en Utrecht.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @healthysistersnl

ALDO

Deze ramadan presenteert de kledinggroep ALDO een collectie waarin comfort voorop staat met behoud van stijl, kwaliteit en innovatie. Het gezicht van de campagne is Myriam Fares, een superster uit het Midden-Oosten en voorstander van de kernwaarden van het merk: solidariteit, inclusiviteit en vrijheid van zelfexpressie.

De campagne, getiteld “Everyone’s Invited”, is nu actief op alle belangrijke ALDO-platforms, waaronder social media, fysieke winkels en buitenreclame. Het doel is om de geest van de feestdag te omarmen en een boodschap van vreugde te delen.

Ramadan Fashion Campagnes

Maison Valentino

Maison Valentino lanceert zijn eerste capsulecollectie voor de ramadan. De collectie heet “In the Light”. Het merk speelt met licht en schaduw en benadrukt daarbij licht als de rode draad en het centrale element dat de moslimgemeenschap verenigt in hun reis van dageraad naar zonsondergang tijdens de ramadan.

Stella McCartney

De Rose Capsule, zo heft de ramadan-collectie van Stella McCartney. De kleur roze, een symbool voor liefde en goddelijke schoonheid in de Islam, staat centraal. De kledingstukken zijn geïnspireerd op de S/S 2024 collectie en zijn zorgvuldig aangepast om de bescheiden mode te omarmen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fatema Alawadhi (@justfatema)

Wat zijn jouw consumptiegewoontes?

Merken willen altijd inspelen op het laatste nieuws, logisch. De balans tussen reclame maken en weten wanneer een boodschap passend is of niet, is daarbij onmisbaar. Ben je zelf benieuwd of een campagne tijdens ramadan bij jouw organisatie zou passen en kun je hulp gebruiken bij de invulling en uitvoering? Neem dan contact met ons op.

*Zie hier het hele onderzoek.

Neem contact op