Skip to main content

Door

Maaike Linssen

Gepubliceerd op

November 21, 2024

Tags

Content, marketing, marketingstrategie

Table of Contents

    Een goed marketingplan is dé sleutel om je bedrijf een vliegende start te geven in het nieuwe jaar. Nu de herfst volop bezig is, is dit het perfecte moment om te werken aan je marketingstrategie voor 2025. Maar wat houdt zo’n plan precies in? Waarom is een marketingplan maken zo belangrijk? En vooral, hoe kun je een sterk marketingplan schrijven? In deze blog geeft Maaike Linssen, Client Engagement Director bij TEAM LEWIS Benelux, je alle tips en tricks om een marketingplan op te stellen waar je echt mee scoort.


    Wat is een marketingplan? 

    In een marketingplan beschrijf je de strategie die je gebruikt om te communiceren over jouw bedrijf. Het draait om je verhaal effectief te vertellen en de toegevoegde waarde van je bedrijf duidelijk te maken voor potentiële klanten. In het plan bepaal je je marketingdoelen, hoe je wilt communiceren, wat de sterke en zwakke punten van je bedrijf zijn en hoe je je budget en tijd inzet. Natuurlijk kun je nog veel meer toevoegen, maar een goed marketingplan hoeft echt geen theoretisch kader te zijn. Geen stress, we nemen je stap voor stap mee. 

    Waarom is een strategisch marketingplan belangrijk?

    Een strategisch marketingplan voor het komende jaar is essentieel om je communicatie scherp en op tempo te houden. Het geeft je een duidelijke richting en zorgt ervoor dat je niet de focus verliest. Ook is het slim om alvast je budgetten te bepalen en te kijken met welke stakeholders je samenwerkt om je plannen waar te maken. Door op tijd je marketingplan op te stellen, krijg je beter inzicht in wat er op je afkomt en kun je eventuele knelpunten aanpakken. Zo voorkom je dat je volgend jaar tegen dezelfde problemen aanloopt.  

    Een marketingplan opstellen: wat moet erin staan?

    1. Check de gezondheid van je merk

    Een sterk merk is de ruggengraat van je bedrijf. Het onderscheidt je van de concurrentie en is herkenbaar voor je klanten. Daarom is het belangrijk om regelmatig de gezondheid van je merk te checken. Start met een merkbekendheidsonderzoek om te zien hoe je merk erbij staat. Dit kan simpel met een online enquête of een Google Brand Lift study. Vergelijk je merkaandeel ook met dat van je (indirecte) concurrenten via tools als Brandwatch, Meltwater of Coosto. 

    Je kan ook een SWOT-analyse uitvoeren of confrontatiematrix opstellen om de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van je merk in kaart te brengen. Een brainstormsessie met je team is ook ideaal om nieuwe inzichten te verzamelen.

    Heb je veel blogcontent? Bekijk je artikelen en check hoe ze scoren in Google. Vaak zijn er kansen om je content te updaten of te optimaliseren. Let ook op de visuele identiteit en tone of voice op je socialemediakanalen, in blogs en persberichten. Zorg ervoor dat alles consistent is met je merk. 

    2. Data en research: de glazen bol voor het volgende jaar 

    Cijfers vertellen het verhaal van de markt en, nog belangrijker, van je bestaande klanten. Wil je weten waar je heen gaat? Begin met te begrijpen waar je nu staat. Start met een externe analyse: kijk naar de trends in je sector, de tevredenheid van je bestaande klanten, de onderwerpen die spelen onder je doelgroep, en waar je concurrenten over communiceren. Dit helpt je bij te blijven met de laatste trends.

    Kijk niet enkel naar externe factoren, maar voer ook een interne analyse uit. Check hoe het binnen je bedrijf gaat: zijn je medewerkers tevreden, hoe wordt je merk intern gezien, en passen je missie en visie bij de bedrijfscultuur? De manier waarop je bedrijf intern functioneert, heeft een grote invloed op hoe je naar buiten toe communiceert. Evalueer tot slot je marketingresultaten van vorig jaar. Het is cruciaal om te kijken wat je hebt gedaan en wat de uitkomsten waren. Hoe presteerden je campagnes? Bereken je return on investment (ROI) en ontdek wat goed werkte en waar nog ruimte is voor verbetering. 

    3. Keep your eye on the prize: wat wil je echt bereiken? 

    Zonder duidelijke doelen is het lastig om het succes van je strategisch marketingplan te meten. Schrijf daarom eerst je langetermijndoelen op, dit kan verder gaan dan alleen het komende jaar. Stel vervolgens je doelen voor het komende jaar vast en maak ze nog specifieker door te bepalen wat je dagelijkse operationele doelen zijn. Zo heb je een duidelijk stappenplan waarmee je elk doel kunt volgen. 

    Denk bij het opstellen van je doelen ook aan hoe je succes gaat meten. Bepaal niet alleen wat je wilt bereiken, maar ook hoe je dit gaat meten. Is het bijvoorbeeld een bepaald aantal publicaties of een positieve verandering in hoe mensen over je merk praten? Welke KPI’s heb je gekozen? Zijn deze meetbaar en geven ze je een duidelijk beeld van je prestaties? Let erop dat de KPI’s die je kiest beïnvloedbaar zijn door je activiteiten. Het heeft geen zin om KPI’s te meten die je niet kunt sturen. Dit is cruciaal, zodat je precies weet wanneer je doelen bereikt zijn.

    4. Je boodschap en verhaal: wat vertellen we tegen wie? 

    Het verhaal van je bedrijf en de boodschap die je wilt overbrengen, vormen de basis van je communicatie. Ze bepalen hoe je merk wordt gezien en begrepen door je doelgroep. Denk dus goed na over je kernboodschap: wat wil je dat mensen onthouden van jouw bedrijf? Probeer dit concreet te maken door je boodschap in één zin samen te vatten.

    Denk ook aan je doelgroep(en). Elke groep heeft zijn eigen wensen en behoeften. Maak persona’s voor je doelgroepen en duik in de customer journey van elke groep. Welke stappen maken je klanten door? Zet dit voor jezelf op een rij en kijk of je je boodschap voor bepaalde doelgroepen moet aanpassen.

    Boost je marketing

    Onze experts leiden jouw digitale strategie. Vertrouwd door startups, groeiende bedrijven en Fortune 500-merken om organisch nieuwe klanten aan te trekken.

    5. Strategie: kanalen, tijdlijn, budget 

    Nu je je doelen, boodschap en doelgroep helder hebt, is het tijd om je strategie te bepalen. Hoe vertel je jouw verhaal op de meest effectieve manier aan de juiste mensen? Begin met je eerder gestelde doelen. Wil je de naamsbekendheid en autoriteit van je merk vergroten? Dan kan het schrijven van waardevolle content, zoals blogs of het insturen van opinieartikelen naar vakmedia, een slimme zet zijn. Wil je bestaande producten verkopen aan je bestaande doelgroep, of een nieuwe doelgroep aantrekken? Dan kan een creatieve campagne of een event met influencers goed werken. Je doelen bepalen dus welke campagnes je opzet en via welke kanalen je ze verspreidt.

    Denk bij het plannen van je strategie ook aan je tijdlijn. Maak een overzicht van belangrijke momenten in het jaar, zoals deadlines en relevante data waar je op kunt inspelen. Verkoop je bijvoorbeeld beveiligingssoftware? Dan kan je in oktober tijdens Cybersecuritymaand een onderzoek uitvoeren en de resultaten in een persbericht delen. Of heb je een kledingwinkel? Dan kun je de seizoensveranderingen en grote mode-evenementen gebruiken om je visie te delen over de nieuwste trends.

    Vergeet tot slot niet je budget vast te stellen. Dit bepaalt de omvang van je strategie en welke ideeën haalbaar zijn. Kijk naar je lopende kosten en maak een gedetailleerde begroting voor je marketingplan. Betrek je partners, zoals externe bureaus en je marketingteam, zodat je een realistisch budget opstelt.

    6. Crisis: bereid je voor op het onverwachte

    Een crisis kan altijd onverwachts opduiken. Daarom is het slim om hier in je jaarplan al over na te denken. Als ondernemer weet je goed wat je zwakke punten zijn en waar de gevoelige punten liggen in je sector. Bedenk een aantal doemscenario’s en werk uit hoe je het beste kunt reageren. Wie zijn de woordvoerders van de onderneming zelf? Zijn ze goed getraind? Wat is hun positie en nemen ze de juiste tone-of-voice aan? Het kan ook helpen om een externe marketingprofessional of communicatiebureau in te schakelen. Zij geven je een frisse blik van buitenaf.  

    Heb je al een crisisplan? Doorloop het dan nog eens en check of alles up-to-date is. Heb je al een crisis meegemaakt? Kijk dan terug op wat goed ging en wat minder goed werkte, zodat je dit de volgende keer kan verbeteren. Kijk ook naar hoe concurrenten met crises omgingen en hoe het publiek daarop reageerde. 

    7. Review 

    Regelmatige evaluatie is essentieel om je voortgang bij te houden en bij te sturen waar nodig. Plan momenten in om je marketingplan en strategie te checken. Kijk wat goed gaat en waar meer aandacht nodig is. Door regelmatig te evalueren, blijf je scherp en weet je precies waar je focus moet liggen. Zo houd je de vaart erin en behaal je uiteindelijk de doelen die je hebt gesteld.  

    Advies nodig bij het samenstellen van jouw marketingplan? Bij TEAM LEWIS staan we klaar om je te ondersteunen bij alle aspecten van een marketingplan, van het opstellen tot het uitvoeren. Benieuwd naar meer? Neem dan snel contact op met onze communicatie-experts: stuur een e-mail naar [email protected]of bel naar +32 3 304 36 30.

    Contact CTA-banner

    Wij brengen jouw merkverhaal tot leven

    Ons professionele team helpt je impact te maken en jouw bedrijfsdoelen te bereiken. We blinken uit in creativiteit en handelen pro-actief. Aarzel niet om vandaag nog contact met ons op te nemen.