Skip to main content
LEWIS

Door

Maaike Huegaerts

Gepubliceerd op

February 20, 2024

Tags

tips, writers block

Het frustrerende gevoel wanneer de creativiteit maar niet uit je lijkt te komen; je bent zeker niet de enige. In deze blog geeft onze specialist je 5 praktische tips voor het overwinnen van een writer's block, waardoor jij er weer tegenaan kan.


Key Takeaways:

Writer’s block kan ontstaan door verschillende factoren zoals stress, vermoeidheid of een gebrek aan inspiratie, waardoor het schrijfproces wordt belemmerd.

Technieken om te overwinnen:

  • Freewriting
  • Verandering van omgeving
  • Taken wisselen
  • Schrijf eerst een slechte tekst
  • Neem pauzes

Iedere schrijver kent het wel: het frustrerende moment waarop je urenlang naar een leeg blad papier staart zonder enige vooruitgang. Of het nu gaat om een schoolopdracht, het schrijven van een persbericht, of zelfs alleen het versturen van een belangrijke e-mail, “writer’s block”, ook wel “schrijversblok” genoemd, overkomt ons allemaal. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral wanneer je te maken hebt met een strakke deadline.

Hoe ontstaat writer’s block? Het kan voortkomen uit verschillende factoren, waaronder stress, vermoeidheid, angst of simpelweg een gebrek aan inspiratie. Als Content Executive bij TEAM LEWIS kom ik zo nu en dan ook in een writer’s block terecht. Geen idee hoe je terug kunt komen in de schrijvers flow? Met deze praktische tips kun je writer’s block overwinnen.

1/ Start met freewriting

“Freewriting” is een techniek waarbij je opschrijft wat er in je opkomt, zonder je zorgen te maken over zaken als spelling, grammatica of opbouw. Je laat je gedachten de vrije loop en verzamelt creatieve, nieuwe ideeën. Het is bij uitstek geschikt om aan het begin van het schrijfproces toe te passen. Ben je al een half uurtje bezig, maar merk je geen vooruitgang? Start dan hiermee.

Het is een techniek die ikzelf regelmatig toepas wanneer ik een tekst moet schrijven, maar behoefte heb aan nieuwe inspiratie of niet weet waarover ik wil schrijven. Ik pak er een notitieboekje bij, zet een timer van bijvoorbeeld twee minuten en schrijf zo snel mogelijk alles op wat er in me opkomt over een bepaald onderwerp.

Extra tip: Het kan soms handig zijn om een mindmap te maken. Dit kan helpen om nieuwe verbanden te ontdekken en je gedachten te ordenen.

2/ Verander van omgeving

Heb je al urenlang op je bureaustoel achter je laptop gezeten? Kom eens achter je bureau vandaan en probeer de keukentafel of living eens uit. Als je op kantoor bent, overweeg dan om naar een andere werkplek te gaan of gebruik te maken van een meetingruimte (als die beschikbaar is). Of zoek een gezellig café in de buurt op of ga naar de bibliotheek. Een nieuwe omgeving kan wonderen doen voor een schrijversblok.

Extra tip: Probeer tijdens de zomer eens te werken vanuit een leuk park. Frisse lucht doet wonderen om dat tijdelijke onvermogen te doorbreken.

3/ Werk aan een andere opdracht

Loop je vast met een specifieke schrijfopdracht? Probeer deze dan tijdelijk aan de kant te schuiven en start alvast met een andere opdracht die op je to-do-lijstje staat. Verleg je focus en werk aan iets anders: zo ontdek je mogelijk nieuwe perspectieven en geef je je creatieve proces een boost. Ik garandeer je dat je snel weer in je schrijvers flow zit.

Extra tip: Reflecteer regelmatig op je schrijfproces. Neem af en toe de tijd om terug te kijken op wat goed heeft gewerkt voor jou en wat niet, en waarom. Door je bewust te zijn van je eigen werkwijzen en routines, ben je beter in staat om problemen te herkennen en manieren te bedenken om ze op te lossen.

writers block image

 

4/ Schrijf een slechte tekst

Soms moet je je eigen innerlijke criticus opzij zetten en jezelf toestaan om eerst een slechte tekst te schrijven. Ik hoor je al denken. Waarom zou ik mijn tijd verspillen aan het schrijven van een slechte tekst? Geloof het of niet, soms moet je als schrijver eerst op je slechtst schrijven voordat je op je best kunt schrijven. 

Schrijf gewoon op wat je in gedachten hebt, woorden, zinnen of structuur. Daarmee kom je al een heel eind. Het helpt niet alleen omdat je niet meer naar een lege pagina staart, maar als je na een korte pauze terugkeert naar je slechte tekst, kun je veel beter je verhaal schrijven omdat je al een soort van richtlijn hebt. Dus laat dat perfectionisme soms maar even achterwege.

Extra tip: Sta je innerlijke criticus toe om soms fouten te maken tijdens het schrijven. Fouten maken is menselijk en vaak een onvermijdelijk deel van het creatieve schrijfproces. Door jezelf de vrijheid te geven om te experimenteren en soms te falen, kun je juist nieuwe inzichten en inspiratie opdoen. Wees dus niet te streng voor jezelf.

5/ Neem een pauze 

Als je echt vastloopt, probeer dan niet krampachtig door te zetten. Geef jezelf de ruimte om even weg te stappen en hernieuw je poging later, wanneer je weer fris bent. Ga wandelen, geniet van een tasje koffie of (mijn persoonlijke favoriet) neem een 10 minute dance break.  Maak je hoofd leeg en denk vooral even niet aan de schrijfopdracht die je te wachten staat. Soms is een pauze alles wat je nodig hebt om writer’s block te overwinnen.

Extra tip: Experimenteer met mindfulness. Neem een paar minuten de tijd om tot jezelf te komen en je ademhaling te controleren. Dit kan je helpen om je geest te kalmeren en je focus te herstellen, waardoor je beter in staat bent om creatieve blokkades te doorbreken.

Let’s meet!

Huur je liever een professionele copywriter in voor al je content? Dan ben je bij contentmarketingbureau TEAM LEWIS aan het juiste adres! Als internationaal geïntegreerd contentmarketingbureau begrijpen we het belang van sterke content van hoge kwaliteit. 

Daarom ontwikkelen we met onze jarenlange expertise op onderzoek gebaseerde contentmarketingstrategieën en produceren we teksten die de moeite waard zijn om te lezen voor jouw publiek. Commercieel schrijven, een artikel bespreken of een volledige whitepaper schrijven: onze content wizards weten er overal hun weg mee. Ontdek snel onze vele diensten zoals SEO copywriting.

Contacteer ons voor een persoonlijk gesprek.

Neem contact op