Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

December 20, 2021

Tags

communications, PR, Team LEWIS

Voor het vierde jaar op rij publiceert TEAM LEWIS haar jaarlijkse MET-studie – Marketing Engagement Tracker. Die analyseert de marketinginitiatieven van bedrijven aan de hand van 50 criteria zoals onder meer ‘earned media’, personalisatie, communicatie, engagement op social media, responsiviteit, de gebruikersvriendelijkheid en veiligheid van de websites. Voor de editie 2021 werd tussen 23 september en 21 oktober 2021 een onderzoek uitgevoerd bij de 300 best scorende bedrijven op de Forbes 2020-lijst.


In een wereld bol van de onzekerheid en verandering, die een klimaat- en gezondheidscrisis doormaakt, zijn de verwachtingen van het publiek sterk geëvolueerd, zowel richting maatschappij als naar bedrijven. Onze MET 2021 toont aan dat we ons voor het meten van de efficiëntie en resultaten van marketing niet meer uitsluitend kunnen baseren op criteria als volume en bereik. Vandaag moet een merk in eerste instantie kunnen luisteren, een beslissing nemen en op de gepaste manier te reageren.

«Banden zoveel mogelijk versterken, diversiteit stimuleren en inclusieve ervaringen creëren.»

Consumenten en klanten geven expliciet aan dat ze geïnformeerd en geëntertaind willen worden. Ze zijn op zoek naar interactie met hun favoriete merken, liefst afgestemd op hun persoonlijke keuzes. De Marketing Engagement Index 2021 analyseert de kwaliteit van het gebruik van de verschillende kanalen en de marketingmix om aan die nieuwe noden te beantwoorden.

Dit jaar identificeerde TEAM LEWIS een gevoel van onzekerheid, zowel binnen de ondernemingen als op vlak van marketingprestaties. De merken hebben effectief te kampen met bepaalde moeilijkheden tegenover klanten en consumenten uit hun doelgroep:

  • 94% van de bevraagde ondernemingen gebruikt geen personalisatietools;
  • 85% gebruikt geen chatbot;
  • Bijna een kwart (22%) van de bedrijven heeft geen links om vanop haar website door te klikken naar social media;
  • De meerderheid van de CEO’s (94%) die in de Forbes 2020-ranking werden opgenomen is niet actief op social media.

Een paar andere insights – focus op de ondernemingen en sectoren

Dit jaar scoren IBM, American Express en Dell Technologies het best in onze ranking. Maar tegelijk toont de studie aan dat zij in 2021 minder goed scoorden dan in 2020, iets dat voor 65% van de sectoren geldt.

De sectoren die de grootste terugval kennen in hun marketingprestaties zijn vastgoed en beroepen in de sector van digitale transformatie (-19%), e-commerce (-11%), en ruimtevaart en defensie (-10%).  Ook de sectoren media, web development en UX gaan er – weliswaar in mindere mate – op achteruit.

“De digitale instabiliteit die veroorzaakt werd door de pandemie zal haar stempel drukken op onze economie”, verklaart Chris Lewis, CEO en oprichter van TEAM LEWIS. “Onze resultaten benadrukken de impact van de onzekerheid, ook bij ondernemingen die tot de meest succesvolle ter wereld behoren. COVID-19 veranderde de manier waarop consumenten de interactie met merken aangaan. Ze verwachten niet meer of minder dan een vlotte en storingsvrij klantentraject. Organisaties die flexibele en onberispelijke ervaringen aanbieden, gaan een plek aan de top verwerven.”

Belangrijkste insights van de MET:

  • 94% van ondernemingen gebruikt geen personalisatietools op zijn website. De merken die het vaakst deze tools gebruiken, zijn voornamelijk B2C-bedrijven.
  • De activiteit op sociale media van CEO’s uit de hele wereld kende slechts een minieme groei tegenover vorig jaar. Slechts 40% van de CEO’s is aanwezig op sociale netwerken, en van hen publiceert slechts 17% actief informatie die verband houdt met de organisatie.
  • De mediaoperaties zien er ‘op papier’ misschien goed uit, maar de eindresultaten leggen een andere realiteit bloot. In vergelijking met 2020 is het aantal ondernemingen dat een mediacrisis kende in de laatste 12 maanden gestegen.
  • Bijna een kwart van de CEO’s wereldwijd heeft in de laatste 90 dagen geen interviews gegeven.
  • De merken hinken achterop wat de gebruikerservaring betreft: bijna 45% van hen gebruikt geen videoformats op zijn website.
  • 40% van de organisaties geeft op zijn website niets vrij over de waarden van het bedrijf en ongeveer 20% verwijst niet naar maatschappelijke kwesties.
  • B2B-merken lopen achter wat het engagement met de communities betreft, want ze zijn minder goed in staat tot interactie met hun klanten op hun sociale media.
  • Merken blijven middelmatige resultaten neerzetten wat de optimalisatie van hun websites betreft. De verhouding tekst/code en die tussen backlink/referring domain zijn twee van de dimensies met de zwakste prestaties. De resultaten op het vlak van keywords gaan eveneens in dalende lijn vergeleken met 2020.
  • Bedrijven laten na om beroep te doen op de software en tools van Tag Management, maar ook om gepersonaliseerde conversies op te volgen. Deze trend, die voor het eerst gesignaleerd werd in 2020, ging er in 2021 nog met 10% op achteruit.
  • De meerderheid van de bedrijven maakt nog steeds geen proactieve promotie voor online events op hun website.

Download de Global Marketing Engagement Index 2021: https://www.teamlewis.com/globalmet21

 

Neem contact op