Wat is TikTok SEO?
Laten we starten bij het begin: wat is SEO? SEO, oftewel Search Engine Optimization, is het proces waarmee je jouw content transformeert tot een magneet voor zoekmachines. Het doel is simpel: die begeerde toppositie in de zoekresultaten bemachtigen. TikTok SEO werkt hetzelfde, maar dan ga je jouw TikTok-video’s optimaliseren om op TikTok hoger te scoren in de zoekopdrachten.
Net zoals je relevante zoekwoorden en data-analyses gebruikt om je website-content te optimaliseren, kun je deze trucs ook toepassen om je TikTok-video’s meer zichtbaarheid te geven. Gooi er nog wat trending hashtags bij, en jouw TikTok-succes kan niet meer stuk!
Waarom is TikTok SEO belangrijk?
Hoewel TikTok geen traditionele zoekmachine is, gebruiken steeds meer mensen het wel zo. Een onderzoek van Adobe onthulde zelfs dat ongeveer 64% van Gen Z-consumenten eerder naar TikTok grijpt om bijvoorbeeld een leuke lunchplek te vinden dan naar Google of Google Maps. TikTok heeft bovendien ook een zoekbalk waar je zoekopdrachten kunt invoeren, dus het werkt in principe net als een zoekmachine.
Met het groeiende aantal gebruikers investeren steeds meer bedrijven in het TikTok Creative Center als onderdeel van hun online marketingstrategie. Maar velen worstelen met dezelfde vraag: hoe bouw je een loyaal publiek op en bereik je jouw doelgroep? Hier komt TikTok SEO om de hoek kijken. Met TikTok SEO optimaliseer je je video’s zodat ze niet alleen beter scoren in de TikTok search, maar ook de juiste mensen bereiken.
3 tips om je TikTok’s beter vindbaar te maken
1. Ken je doelgroep
Het klinkt misschien simpel, maar voor TikTok SEO geldt één gouden regel: ken je doelgroep! Weet wie je publiek is, wat ze zoeken en welke trends of onderwerpen hen boeien. Dit helpt je om relevante content te maken. Begin met het onderzoeken van de content die je doelgroep zelf maakt. Welke (niche) hashtags of nieuwe muziek gebruiken ze? Over welke onderwerpen praten ze? Kijk ook welke TikTok-video’s ze bekijken, liken, delen of waar ze op reageren. Als je al actief bent op TikTok, analyseer dan ook de reacties op je eigen video’s en berichten. Zo kun je aan de slag met hun feedback.
Dit helpt niet alleen om betere titels, captions en hashtags te bedenken, maar zorgt er ook voor dat je video’s makkelijker worden gevonden in TikTok-zoekopdrachten en op de FY-feed van je doelgroep. Het doel? Zorgen dat je publiek blijft hangen en niet verder scrolt zodra je TikTok-video in beeld komt. Begrijp het algoritme van TikTok, en maak content die precies aansluit bij wat je publiek wil zien!
2. Doe een zoekwoordenonderzoek
Tijdens een zoekwoordenonderzoek, of keyword research, zoek je naar relevante zoekwoorden die mensen gebruiken in zoekmachines zoals Google, of in dit geval TikTok, en die te maken hebben met jouw organisatie. Kort gezegd, het gaat erom te begrijpen hoe potentiële klanten je online kunnen vinden. Hoewel tools zoals SEMrush en Moz geweldig zijn om Google-keywords te vinden, zijn er helaas nog niet zo veel voor TikTok.
Sommige SEO-tools kijken wel al naar de mogelijkheden om TikTok te integreren. AnswerThePublic voegde bijvoorbeeld recent een nieuwe tab toe aan hun platform waar je TikTok-zoekopdrachten kan zien. Deze tool heeft een gratis versie die je tot driemaal per dag kan gebruiken.
Stel dat je een keyword vindt dat goed scoort op Google en relevant is voor jouw bedrijf. Typ dit dan eens in de zoekbalk van TikTok en kijk hoeveel video’s rondom dat woord circuleren en wie ze heeft gemaakt. TikTok toont vaak ook gerelateerde populaire trefwoorden, wat je helpt om de juiste zoekwoorden te selecteren en in je TikTok-content te integreren. Je kan je content optimaliseren door deze woorden te verwerken in je titel, caption, video-tekst of hashtags. Zo zullen je video’s het beste presteren.
3. Link in je website-content naar je video’s
Net zoals bij traditionele SEO met linkbuilding, kun je ook voor TikTok SEO slimme koppelingen maken. Schrijf bijvoorbeeld blogs over de onderwerpen die je in je TikTok-video’s bespreekt en link in je blog naar de video. Gebruik het zoekwoord van je video ook in je blog. Zet het in de titel, de introductie en minstens één tussentitel. Je kunt ook bestaande content op je website opfrissen door naar je TikTok-video’s te linken, zolang de onderwerpen overeenkomen.
Op zoek naar professionele hulp voor SEO of TikTok? Neem dan contact op met onze experts: stuur een e-mail naar [email protected] of bel +32 3 304 36 30.