Skip to main content
LEWIS

Door

Fleur Dam

Gepubliceerd op

November 5, 2019

Tags

content marketing, video marketing

Niemand kan ontkennen dat video de afgelopen tien jaar een enorme vlucht heeft genomen. Mark Zuckerberg zei eerder al dat video de toekomst van Facebook en Instagram bepaalt, en naar verwachting bestaat 80% van alle webcontent in 2021 uit video. Dit laatste cijfer is deels te verklaren doordat we steeds ‘zwaardere’ video’s die meer data gebruiken, online zetten. Maar dan nog. De grote vraag is: hoe zal video de komende jaren evolueren? Wat houdt de toekomst van video in?

Boost je marketing

Onze experts leiden jouw digitale strategie. Vertrouwd door startups, groeiende bedrijven en Fortune 500-merken om organisch nieuwe klanten aan te trekken.


Laten we eens vijf à tien jaar vooruitkijken. Schermen veranderen. Waarschijnlijk daalt het aantal fysieke schermen, maar neemt het aandeel virtuele schermen daarentegen toe. Op dit moment zitten we nog opgescheept met het rechthoekige scherm. Deze rechthoekige vorm, in verschillende verhoudingen en afmetingen, was jarenlang onze primaire manier van kijken, zowel in de bioscoop als op tv thuis. Platte 2D-schermen zijn echter geen lang leven meer beschoren, want ze zijn saai en ouderwets.

Boost je marketing

Onze experts leiden jouw digitale strategie. Vertrouwd door startups, groeiende bedrijven en Fortune 500-merken om organisch nieuwe klanten aan te trekken.

AR en VR

Augmented Reality en Virtual Reality zijn termen die inmiddels wel tot iedereen zijn doorgedrongen. Waar de een fan is, beweert de ander dat het slechts een hype is. Vermoedelijk hebben ze allebei gelijk aangezien we pas aan de vooravond staan van deze ontwikkeling. Google of Apple moet het mogelijk maken om de realiteit met AR of VR te mixen, pas dan wordt het volledig omarmd. De ervaring leidt maar tot volledige omarming onder gebruikers, niet de technologie erachter.

Responsive video’s

The future is mobile. Websites zijn al ‘responsive’, dus zien we dit idealiter ook terug in videocontent. Misschien gaan we bepaalde video’s in rechthoekig format schieten met de belangrijkste focusactiviteit in het midden, zodat het er zowel in landschap- als portretmodus gebruikt kan worden.

Interactieve video

Video’s worden waarschijnlijk globaal minder lineair, meer geïntegreerd met AR en VR en responsiever qua design en lay-out. Ze bevatten steeds meer klikbare hotspots om meer informatie of verkooppunten mee te vinden, draaibare 3D-elementen te activeren of je eigen route te kiezen. Dit leidt tot een meer dynamische, interactieve en vooral gebruiksvriendelijke ervaring. De belangrijkste focus ligt hierbij op storytelling.

Portretmodus

Formats zijn al aan het veranderen. Dankzij Snapchat, Instagram Stories en IGTV, is de portretmodus nu een volledig geaccepteerde film- en kijkoptie. Dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee voor het schieten en bewerken van originele video’s, zoals een top/bottom split-screen wanneer je interviews bewerkt. De eeuwenoude videoregels worden herschreven. In plaats van te blijven filmen in landschapsmodus en dan proberen om het achteraf passend te maken, moeten we direct vanuit portretmodus werken.

Geluidloze video’s

Kijkgedrag verandert ook. Steeds meer mensen kijken video’s op hun mobiele apparaten op kantoor of in de trein. Dan is het vaak moeilijk om geluid af te spelen. Om deze uitdaging te tackelen, moeten videomakers met andere manieren de aandacht vasthouden. Zo nemen ondertiteling en bijschriften toe in populariteit (en spelen ze een grotere rol vanwege SEO), maar krijgen ook nieuwe editing-technieken en visuele trucs meer prioriteit voor een geluidloze ervaring.

Live video

Video’s worden korter en korter, voornamelijk doordat de aandachtspanne van gebruikers op social kanalen afneemt, maar bij live video neemt deze juist toe. Mensen kijken daarnaast liever een live video dan dat zij een blog lezen. Mogelijk komt dit door de transparantie en openheid van live video’s, in tegenstelling tot de bewerkte, opgepoetste en overgeproduceerde salesvideo’s die mensen online voorgeschoteld krijgen. Aangezien het publiek steeds beter bekend raakt met de verkooptechnieken in videocontent, wordt authentiekere content zoals live video’s of ‘behind the scenes’ materiaal steeds meer gewaardeerd.

Wanneer steeds meer van deze ontwikkelingen op het gebied van video omarmd worden, ontstaat er een groeiende vraag naar video en animatie in verschillende vormen en stijlen. Deze nieuwe formats kunnen niet achteraf worden toegevoegd. Creatives en videomakers moeten niet alleen aan deze verschillende platformen en mogelijkheden denken voordat zij gaan filmen, maar zelfs voordat zij starten met het script, storyboard of zelfs conceptontwikkeling. Video is al een tijdje groot, maar wordt alleen nog maar groter. To be continued…

Bekijk de Team LEWIS video’s op ons YouTube kanaal!

Neem contact op