Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

February 8, 2024

Tags

adverteren, Retail media

Ontdek de opkomende kracht van retail media in de wereld van marketing. In deze blog duikt Ellen van Wijk in de definitie van retail media en onthult ze drie overtuigende redenen waarom het een must is om het in je campagnestrategie op te nemen en hoe retail media je marketingdoelen kan versterken.


In de afgelopen jaren heeft ‘retail media’ sterk aan populariteit gewonnen als een vorm van media: adverteren via (online) retailers om zo bij potentiële klanten zichtbaar te zijn met je merk en producten. In deze blog gaan we dieper in op wat retail media is en waarom het een belangrijk onderdeel kan zijn van je middelenmix.

Wat is retail media?

Retail media is een vorm van reclame die je als adverteerder inkoopt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen winkeliers en online retailers. Denk hierbij aan webshops als Amazon, bol.com en Zalando die partners in staat stellen hun producten extra uit te lichten met advertenties, maar ook aan fysieke winkels, zoals supermarkten, die ruimte in de winkel openstellen met banners of op hun mediakanalen.

Een klassiek voorbeeld is de Allerhande van Albert Heijn, waar merken al decennialang adverteren, maar steeds vaker stellen winkeliers ook de winkelvloer, schappen of digitale schermen in de winkels open voor adverteerders. Zo biedt Albert Heijn verschillende advertentiemogelijkheden. Er hangen bijvoorbeeld op verschillende plekken digitale schermen die de bonus-aanbiedingen van Albert Heijn tonen, maar ook advertenties die leveranciers inkopen.

Daarnaast zie ik wel eens advertenties en promoties op mijn handscanner. Deze vorm van retail media gaat verder dan traditionele reclameomdat het specifiek gericht is op consumenten die al actief bezig zijn met aankopen doen, of die zelfs al naar je product (of dat van een concurrent) op zoek zijn. Een logische plek dus om te adverteren.

Retail media

3 redenen om te investeren in retail media

1. Dicht bij je klant, op het juiste moment

Met retail media kun je direct in contact komen met consumenten terwijl ze al een aankoop maken of overwegen. Zo bereik je ze op een cruciaal moment en kun je ze op een effectieve manier verleiden tot het kopen van (extra) artikelen of net over het randje duwen. Vooral handig als je meer inkomsten wil genereren, wat aan het einde van de salesfunnel ligt.

2. Inzicht in je klant

De verkoper van jouw producten weet helaas vaak meer van de consument dan de fabrikant. Door retail media in te zetten, kun jij gebruikmaken van deze inzichten. Hoe vaak wordt je product bekeken of gekocht? Door wie, en op welke momenten? Allemaal verkoopdata die je kunt gebruiken, niet alleen in je retail media-aanpak, maar ook in je volledige marketing-, communicatie- en PR-campagnes.

3. Ook voor branding

Niet alleen als je direct wil converteren is retail media waardevol. Vooral in de fysieke winkels is het ook goed om je branding en brand awareness te versterken: met retail media kun je op een anderszins nogal saai moment iets van je merk presenteren of meer opvallen. Laat bijvoorbeeld visuele elementen en slogans terugkomen uit social, tv of online content voor een doeltreffende 360-aanpak.

Ook gunstig voor retailers

Retail media is niet alleen waardevol als je direct wil converteren. Vooral in fysieke winkels is het ook goed om je branding en brand awareness te versterken. Met retail media kun je op een anderszins nogal saai moment iets van je merk presenteren of meer opvallen. Laat bijvoorbeeld visuele elementen en slogans terugkomen uit sociale media, tv of online content voor een doeltreffende 360-aanpak.

Ben je klaar om jouw marketingstrategie naar nieuwe hoogten te tillen met retail media? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen om je merk te versterken en je doelstellingen te bereiken.

Neem contact op