Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

August 28, 2023

Tags

Coffee Breaks, newsjacking

Van persberichten, tot jaarcijfers en interview-pitches. Bij TEAM LEWIS zetten we dagelijks onze klanten in de spotlights. Een van de meest effectieve, maar bovenal ook leuke tools daarvoor is newsjacking. Bij newsjacken haken we met onze klanten in op bestaande nieuwsgebeurtenissen.


Bij TEAM LEWIS zetten we volop in op newsjacking. We beginnen de dag met het scannen van alle kranten en andere media en natuurlijk horen daar ook socials bij zoals LinkedIn, Instagram, Facebook en TikTok. Het doel? Relevant nieuws voor onze klanten verzamelen en inhaakmogelijkheden spotten.  

Wij zijn ervan overtuigd dat newsjacking een slimme, creatieve en leuke manier is om aandacht voor onze klanten te genereren. Maar, net als bij elk hulpmiddel, is de juiste uitvoering essentieel. In deze blog geven Lynn van de Velde en Esther Maas van TEAM LEWIS zeven handige tips om succesvol aan newsjacking te doen. 

Bereik je doelgroep effectief

Met onze PR-diensten zetten we jouw merk of bedrijf in de schijnwerpers, verspreiden we jouw verhaal in de media en versterken we jouw marktpositie.

  1. Wees relevant

Bij newsjacking draait alles om relevantie. Als er groot nieuws is, willen meer bedrijven daar een graantje van meepikken, dus het is belangrijk om je te onderscheiden. Zorg dat je bijdrage origineel, waardevol en relevant is, en echt nieuwe inzichten biedt binnen het bestaande nieuws.  

  1. You snooze, you lose

Redacties werken razendsnel, en dus moeten wij dat ook doen. Nieuws van vandaag kan morgen of volgende week al achterhaald zijn. Als PR-professionals moeten we even snel kunnen schakelen. Wil je impact maken voor je klanten? Dan moet je snel reageren.  

  1. Ken je doelgroep

Het is belangrijk om je doelgroep goed te kennen. Je newsjacking-content moet aansluiten bij de onderwerpen die de journalist bij wie je gaat pitchen, natuurlijk zelf regelmatig aanhaalt. Verdiep je in de doelgroep van een medium en bedenk inhakers die bij het publiek van een krant, magazine of tv-programma aan zouden slaan. Als je je boodschap afstemt op wat de doelgroep van een journalist wil horen, vergroot je jouw slaagkans.  

  1. Het regent inhakers

Te koud, te nat, te warm, te winderig: we raken met z’n allen niet uitgepraat over het weer, en als er een storm of hittegolf op komst is, willen we er alles over weten. En dus schrijven redacties graag over herfststormen, de eerste vorst, en hittegolven. Hoewel het officieel misschien geen nieuwsjacking, maar weerjacking zou moeten heten, biedt het weer volop inhaakmogelijkheden. Denk aan tips om het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf, of aan cijfers over schade na een storm: (extreem) weer is perfect geschikt om op in te haken.  

  1. Denk vooruit

Bij newsjacking hoeft niet alles last minute gebeuren, integendeel! Van Kerstmis tot Koningsdag, er zijn talloze (nieuws)evenementen die elk jaar weer terugkomen. Maak een contentkalender en begin op tijd met het bedenken van een originele insteek. Redactieteams starten vaak al in oktober met kerstvoorbereidingen, dus het is slim om nu (eind augustus) al na te denken over nieuwswaardige invalshoeken rond dit thema. 

  1. Wees respectvol

Hoewel newsjacking draait om meeliften op nieuws, is het belangrijk om gevoelig te blijven. Gebruik geen gevoelige of tragische gebeurtenissen om je eigen boodschap te promoten. Zorg ervoor dat je bijdrage respectvol en passend is. 

  1. It Takes Three to Tango

Een succesvolle newsjacking vereist een goede samenwerking tussen PR-professionals, klanten en journalisten. Als pr-bureau hebben we nauw contact met journalisten en scannen we dagelijks alle (social) media, op zoek naar inhakers. Aan onze klanten de taak om hun expertise op bepaalde kennisgebieden goed kenbaar te maken, en snel te kunnen schakelen. Als er sprake is van een waardevolle toevoeging aan het bestaande nieuws, zal een journalist daar ook blij mee zijn, en is er sprake van een win-win-win-situatie!

 

Wil je meer weten over nieuwsjacking of ben je benieuwd wat TEAM LEWIS voor jouw bedrijf kan beteken op het gebied van newsjacking? Neem vandaag nog contact op met onze experts en ontdek hoe we je verder kunnen helpen.

Neem contact op